Skip to main content

Ünnepeljük a vizes élőhelyeket!

Ünnepeljük a vizes élőhelyeket!

Február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez a Ramsari Egyezmény aláírása óta van így, amelyre 1971-ben került sor. Az aláíró 18 ország „csak” arról döntött, hogy a víz környékén élő madarak védelme a cél, ez azonban mára kiterjedt a víz tisztaságának megőrzésére és a halak védelmére is. Illetve nem utolsó sorban az ivóvíz megóvása is fontos szempont. Magyarország 1979-ben csatlakozott a paktumhoz, és ma 29 térség szerepel az úgynevezett ramsari területek között.

A 20. század derekára olyan mértékben zsugorodtak össze a vizes élőhelyek, hogy szükségessé vált egy nemzetközi összefogás megóvásuk érdekében. Az 50 év során 171 aláíró országra, szervezetre bővült a lista, ami segít, hogy világszintű lépésekkel védjék a természetet. A védelem kiterjed minden olyan állandó vagy időszakos, sós vagy édesvízzel borított területre (például folyó, állóvíz, mocsár, láp), amelyek őshonos vagy veszélyeztetett fajoknak nyújtanak élőhelyet.

Magyarországon 29 ilyen védett területet van, ezek között találsz tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint ember alkotta halastavakat, víztárolókat. A teljesség igénye nélkül ide tartozik például a Rába-völgy, a Balaton és a Kis-Balaton, Gemenc, a Felső-Tisza, a Bodrogzug, a Hortobágy, a Rétszilasi-halastavak, a Tatai-tavak, vagy a Fertő-tó.

Ezeket saját szemeddel is megcsodálhatod, erre összegyűjtöttünk három programot a hétvégére a nemzeti parkok kínálatából. Indulj el, és fedezd fel a vizek világát!

Mindhárom esemény napja február 4., a jelentkezési határidő pedig február 3.

Vizes élőhelyek világnapja a Kolon-tónál

A gyalogtúra Izsákról indulva a Kolon-tó szegélyében több kilátópontot érint. Az Aqua Colun tanösvényen megfigyelheted a téli tájat, a telelő madarakat és megismerkedhetsz a Kolon-tó tájtörténetével, természeti értékeivel és azok védelmével.

Vizes élőhelyek világnapja túra a Nagy-berekben, a Fehérvízi-lápon

A Nagy-berekben található Fehérvízi-lápon és annak környékén tehetsz egy sétát, amely a magyarországi Ramsari területek egyike. A túra alkalmával sokat megtudhatsz a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerheted a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodálhatod a téli berek fajgazdag madárvilágát. Nagy valószínűséggel megfigyelheted a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, találkozhatsz a területen táplálkozó és telelő récefajok sokaságával és az őket vonzó ragadozómadarakkal, mint például az itt nagy számban előforduló rétisassal.

Túra a vizes élőhelyek világnapja alkalmából a Nyirkai-Hanyban

A Hanság déli medencéjében található Hany vizes élőhelyei télen sem nélkülözik a látnivalókat. Szakvezetett túrán ismerkedhetnek meg a résztvevők a Hany téli élővilágával. Szinte biztos, hogy találkozol átvonuló vadludakkal, de a hód nyomait is észre veheted, ha figyelmesen jársz.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds