Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Tisza-túra Tokajtól a Tiszadobi-ártérig


Túrainfó

Ez a túra legalább olyan hangulatos és harmonikus lesz, mint alliteráló címének összecsengő T betűi. Ha Tokajból a hullámok hátán szeretnéd megközelíteni a tiszadobi Andrássy-kastélyt, az átkelés kenuval a tiszalöki vízlépcsőnél – zsilipeléssel vagy szárazlábon – mindenképpen emlékezetes lesz.

Szerencsés, ha a tokaji induláskor a hajódat a Bodrog és a Tisza egyesülése után teszed vízre. Mivel a végső kikötőig, Tiszadadáig tartó túra egy teljes napig tart, a tiszadobi Andrássy-kastély fenséges kertjének felkeresését a 16 órás zárás miatt érdemes másnapra tervezni. A kikötő campingjében tudsz majd sátrat verni. De bizony mielőtt addig eljutsz, vár egy kihívás a tiszalöki vízlépcsőnél. Az izgalmakra érdemes rápihenni, lelkiekben felkészülni, ezért még Tiszalök elején köss ki, és szánj időt a Kis-Tisza Ökocentrumra. Tanösvényét két kilométer hosszan fából emelték a holtág vize fölé, hogy szárazlábon is megismerhesd annak lenyűgöző növény- és állatvilágát. A vízerőműnél a zsilipes átkelés nagyon izgalmas. Előtte szükséges telefonon egyeztetni az üzemeltetővel. Amikor az átkelés nem lehetséges, a kenukat kiemelve, a parton kerülheted meg az erőművet. Ha a vízjárás lehetővé teszi, a jobb oldali zsilip enged majd át. Utána már csak a tájra kell figyelned, akadály nélkül visz a víz a tiszadadai kanyar homokos partjáig. Kiköthetsz és megpihenhetsz a gyönyörű ártéri fák lombjai alatt. A túra során 35 km-t evezel és  7,8 km-t kerékpározol vagy gyalogolsz.

A parton ingyenes zuhanyzót és mosdót is használhatsz, illetve pár perc sétára található a Tiszadada Ökokemping és Glamping, ahonnan biciklit bérelve 20 perc alatt elérhető a gáton a tiszadobi kastély – gyakran őzek és nyulak társaságában. Ez már a tiszadobi ártér védett területe. Ez a hét kilométer egy reggeli bemelegítő gyalogtúra is lehet az Andrássy-kastély angolkertjéig, majd annak hatalmas labirintusában. Az épület ugyan nem látogatható, de különleges jegyei a kertből szemlélve is figyelemreméltók, a francia lovagkor hangulatát idézik. Építésze az évszakok, az év hónapjainak, heteinek és napjainak számával játszik: 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablakszeme van. Szánd rá a délelőttöt, mielőtt újra vízre teszed a csónakot Tiszadadánál, és továbbevezel Tiszaújváros felé.

Látnivalók

Andrássy-kastély és Ókenézi-kastély, Tiszadob

Az Andrássyak egykori tiszadobi nyaralóhelye a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. 500 hektáros parkjában egy egyedi labirintust is találsz. Alig négy kilométerre, a Tiszához közel, a tiszadobi ártér természetvédelmi területén található a grófi család egykori vadászkastélya.

Tiszalöki vízerőmű

Második legnagyobb teljesítményű vízerőművünk 1950-től 1954-ig épült, hadifoglyok segítségével.

Kis-Tisza Ökocentrum, Tiszalök

A Kis-Tisza Ökocentrum a szőke folyó egyik morotvájának és az azt körülölelő NATURA 2000 természetvédelmi területek egyedi növény- és állatvilágát mutatja be, és bepillantást enged a Tisza történetébe, szabályozásába, illetve annak környezetünkre gyakorolt hatásaiba és következményeibe. Hazánkban egyedülálló módon egy több, mint 2 kilométer hosszú híd ível át a holtág felett. Az úgynevezett vízi pallósoron ismeretterjesztő táblákat és különböző bemutatótereket helyeztek el.

Tiszalöki Parkerdő

Hazánk második legnagyobb teljesítményű vízerőművének szomszédságában terül el a 31 hektáros arborétum 260 különböző növényfajtával. A nagy gondossággal és precizitással összeállított gyűjtemény botanikai ritkaságokat is rejt.

+ Programtipp

Tiszadadai Tájház

A falu központja 15 percnyi sétára van a parttól. Itt található a Tájház, amelynek egyedülálló látványossága egy 12 ezer éve élt gyapjas mamut alsó lábszára, amelyet a Tisza mosott ki a földből. A Tájház falusétákat is tart, melyeken a Kossuth- és Munkácsy-díjas Holló László festőművész munkásságáról is mesélnek.

Világörökségi Bormúzeum

6202 hektár 2000 négyzetméterre sűrítve – ez a tokaji Világörökségi Bormúzeum. A kiállítás megmutatja a borvidék különleges adottságait, kultúrtáji értékeit, amelyek az UNESCO-t is meggyőzték, hogy világörökségi listán a helye. Kerékpáron tekerve, egy monitor segítségével esős időben is bejárhatod a borvidék látványosságait.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 42.8 km
Időigény: 10 óra

Megközelítés

 Hajókikötő – 3910 Tokaj, Tisza-híd 38.
Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Feketeszakáll Kalandpark és Strand, Tiszalök

A kalandparkban 85-féle változatos elem található: ősfák között kifeszített akadály- és drótkötél-csúszdapálya, valamint egy 120 méter hosszan a föld alatt húzódó csőlabirintus. A vízen mászó- és ugrálópark várja a kalandra vágyókat.

Honlap

Pogi-Bike Kerékpárkölcsönző és -szerviz, Tokaj

Mountain bike és trekking kerékpárokkal állnak rendelkezésedre 26″-29″-es kerékméretben. Gyermekkerékpárok 10”-24”-es kerékméretig. A bérelt kerékpárokhoz szükséges kiegészítőket (sisak, mellény, lakat) biztosítanak.

Honlap

Tokaji Vízitúra Központ 

Kikötőpontok üzemeltetése, információ, kenukölcsönzés.

Honlap

Öko Kemping és Glamping, Tiszadada 

Parcellát bérelhetsz lakókocsidnak, sátradnak, vagy lombház- és jurtaszállást foglalhatsz a kemping és glamping területén. Kerékpárt, segwayt, kenut vagy horgászcsónakot is kölcsönöznek számodra.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds