Skip to main content

Városnézés és aktív kalandozás Sopronban

Városnézés és aktív kalandozás Sopronban

Sopronban és környékén nemcsak azok találják meg a számításaikat, akik kulturális feltöltődés céljából látogatnak el a „leghűségesebb városba”, hanem azok is, akik a több kilométeres bakancsos- vagy kerékpáros túrák hívei. Sőt az élmények kimaxolása érdekében egy hétvégén ezt a két vonalat akár ötvözni is tudod: múzeumi kalandozás, korzózás a Várkerületben, ismerkedés a soproni borral és a poncichterek világával, amit akár egy kerékpáros kalandkörrel, vagy az Android és iOS alapú készülékekre egyaránt letölthető Digitális Vándor alkalmazásban is megtalálható Ciklámen tanösvényen tett könnyed családi kirándulással is kombinálhatsz. Dönts bárhogy, Sopron és a feledhetetlen programok csak rád várnak!

Irány Sopron központja, ahol ezzel a 3 programmal több ezer évet utazhatsz vissza az időben:

1. Belvárosi korzózás a Várfalsétányon

A soproni sétát legjobb, ha a belváros szívében, a Tűztoronynál kezded. A körerkélyről a lenti Fő tér és a fenti panoráma is páratlan látvány. A torony római kori falmaradványokra épült, a belváros alatt pedig négy méter mélyen az antik Sopron romjai húzódnak. A középkorban ezekre építették rá a várfalat, ami egyedülálló az országban, nyomvonalát a Várfalsétány követi. A belváros körüli Várkerületen pedig korzózhatsz, vagy felkereshetsz egy kiülős kávézót/cukrászdát, ahogyan azt a századfordulón a helyi lakosok, valamint ifj. Johann Strauss, Liszt Ferenc és Haydn is tette.

2. A bor útján a gazdanegyedben

A Várkerületről az Ikvahídon át indulj az egyedi hangulatú poncichter-negyed (más néven: gazdanegyed) jellegzetes házai felé, közben pedig felkereshetsz egy Buschenschankot (borozót) is. Még ma is élnek itt úgynevezett poncichtercsaládok, akiknek német ajkú ősei babot ültettek a szőlő közé, innen a nevük is: Bohnenzüchter. A negyed tetején áll Sopron legrégebbi temploma, a gótikus Szent Mihály templom, melynek látogatóközpontjában a középkori város elevenedik meg. Innen pedig egy rövid sétával elérhetők az ókori Scarabantia amfiteátrumának maradványai is.

3. Múzeumi kalandozástól a lővéri erdőkig

Merőben eltér a megszokottól a Soproni Múzeum különleges néprajzi kiállítása az egykori nagypolgári Lenck-villában, amely Közép-Európa leghosszabb terén, a Deák téren csodálható meg. A berendezett műhelyekben több mint ezer műtárgy idézi az egykori céhes világot, ráadásul egy korabeli lakodalom előkészületeibe, a kelengye összeállításába és a 19. század polgári etikettjétbe is bepillanthatsz. Innen sétálj el a Lőverek erdőibe. A Sörházdombi-kilátó után egy informatív tanösvényt is bejárhatsz, de választhatod a kalandparkot, vagy úszhatsz is egy jót a modern Lőver Uszodában.

Adj teret a kalandvágyadnak, ami ezen a 3 túrán kibontakozhat:

1. Kerékpáros kalandkör Sopronból

Nagyszerű látnivalókkal vár ez a családbarát kalandozás. A könnyű útvonal egy kört ír le, amely Sopron szívéből, a Deák térről indul, érinti a Hűségkutat és a Tűztornyot, a városból kifele a Szent Mihály-templomot, majd a Tómalmot. Ezután érsz a fertőrákosi kőfejtőbe, innen pedig déli irányba fordulva a Csárda-csatorna mellett haladsz el. Mielőtt visszatérnél Sopronba kóstold meg a híres balfi savanyúvizet a Zsolnay Kútból!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 35.6 km

Időigény: 5 óra

2. Hegyi élmények az ország első tanösvényén

1971-ben adták át Magyarország első tanösvényét, amely az útvonalat díszítő virág után Ciklámen tanösvénynek neveztek el. A Sopron fölött vezető kirándulás sok szempontból izgalmas, mindenképp érdemes ide látogatnod. A kirándulást színesíti a Digitális Vándor alkalmazás, amely egy különleges mesén keresztül tárja fel előtted a táj titkait.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 8.6 km

Időigény: 4 óra

3. Kilátóról kilátóra a Soproni-hegységben

Ezen a klasszikus gyalogtúrán a Soproni-hegység legszebb kilátóit járhatod végig. A Lőverekből, a Sörház-dombi kilátótól indulsz, majd a Károly-kilátóba kapaszkodsz fel. A Ciklámen tanösvény útvonalán a Várhely-kilátót veszed majd célba, hogy aztán túrádat a Gloriette-kilátóból eléd táruló fantasztikus panorámával koronázhasd meg.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 11 km

Időigény: 4 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds