Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldTisza-tó és Hortobágy

A délibáb érintése – a varázslatos Hortobágy

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Útvonal: Kócsújfalu, Kaparó csárda–Nagy-halom–Górés-tanya (madármentő telep) –Kurgán–Fekete-rét tanösvény–Kaparó csárda

Európa egyik legnagyobb füves pusztája, a Hortobágy valamikor nyílt árterek, mocsarak, löszös és szikes puszták, gyepek és erdők mozaikja volt. A 19. századi folyószabályozások következtében az áradások elmaradtak, a valamikori gazdag mocsárvilág a töredékére zsugorodott.

A Górési tanösvény kiinduló állomása a 33-as út nagyiváni elágazásánál álló Kaparó csárdával szemközti parkoló. A csárda a „kaparó” nevet onnan kapta, hogy eredetileg útkaparóház volt, az ott lakó útkaparónak az volt a munkája, hogy az utat alkotó gránitkockák közeiből eltávozott homokot-földet speciális eszközeivel visszatöltse.

A parkolótól balra indulva kis kitérőt tehetünk a hosszan elnyúló Kis-Jusztus-mocsár déli végéhez. Erre a kerülőre akkor érdemes kb. fél órát szánni, ha a mederben víz van, mert ekkor többféle madarat láthatunk. A kis-jusztusi kitérő után a Górés-tanya felé folytatjuk utunkat, amely Kócsújfalutól 4 kilométerre fekszik. A górési madármentő telep új madárházait kb. egy óra elteltével érjük el a Górés-tanya mellett. A mentőhelyre beérkezett állatokat a szakszerű gondozást követően, lehetőség szerint visszahelyezik eredeti élőhelyükre.

Innen a Filagória-halom irányába folytatjuk utunkat, amely védett, akárcsak minden magyarországi kunhalom. A meredek falú, magas kunhalmok (más néven kurgánok) temetkezési helyek voltak a honfoglalás előtti időkben, általában magas tisztségű vezetőket temettek ide. A kurgán után a pallókkal megerősített mocsárvilág, a Fekete-rét felfedezésére indulhatunk. Bejárása után visszatérhetünk kiindulópontunkra.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 16 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Kaparó csárda¸Tiszafüred-Kócsújfalu, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Fekete-rét tanösvény:

A Górés-tanya mellett, a fűzfákkal övezett csatornaparti gáton érhető el a Fekete-rét tanösvény, ahol pallóúton sétálva figyelhetjük meg a mocsár változatos élővilágát. A Fekete-réten 30 évvel ezelőtt megkezdett mocsárrekonstrukciós munkálatokat a Hortobágyi Nemzeti Park 2013-ban európai uniós forrásból folytatta, növelve a terület kiterjedését és mozaikosságát. A halállomány áttelelésének biztosításához mélyebb halágyakat alakítottak ki.

Górési madármentő telep:

A Górés-tanyán a Hortobágyi Nemzeti Park madármentő telepén folyó munkába pillanthatunk bele a bemutató röpdék segítségével. Az ide érkezett sérült madarak nagy részét a szakszerű gondozás és ellátás után visszaengedik a természetbe, akik maradnak, azok is fajmentő programokban vesznek részt.

+ Programtipp

Meggyes csárda:

A csárdamúzeum három helyiségének kialakítása és a belső berendezése a Meggyes csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza. A kiállítás bemutatja a tisztaszobát, a füstös konyhát, az ivót és a csárdásék lakószobáját. A pitvarban és szabad kémény alatt, a körbejárható középpadkán tüzeltek, a szolgavasra akasztott bogrács alatt árvaganéval (száraz tehéntrágyával) raktak tüzet. Innen fűtötték a szoba és az ivó kemencéit is. A csárda előzetes bejelentkezés után látogatható.

További információ

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Hortobágy Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds