Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

500-as csúcsgyűjtés a Kelet-Cserhátban

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Cserhát Baráti Társaság által meghirdetett, a Cserhát 500-as csúcsai nevet viselő túramozgalom lényege, hogy a Cserhát összes 500 méternél magasabb hegytetőjén rejtőző, összesen 18 kódot összegyűjti és kitölti az igazolólapot, jelvényt kap teljesítményéért. A Mátraszőlősről induló túrán kitérőkkel akár kilencet is érinthetsz, jutalmad pedig egy igazán csodás körpanoráma lesz. A faluból kivezető kék + jelzésen először egy vízfogó gát kapuján sétálsz át egy bányaudvarba, ahol egy kis tavacskát is megcsodálhatsz, gazdag élővilággal. Ezután utad érinteni fogja az ingatagnak látszó (de stabil!) Függő-kő andezitszikláját, aljában kisméretű barlanggal, majd a Zsák-fai legelő érintésével jutsz a gerincre. Északi irányban 6, míg déli irányban 3 csúcsot kereshetsz fel (melyekhez rövid, kitérő ösvények vezetnek). A gerincen néhány kilométeren át az Országos Kéktúra nyomvonalát kell követni. Bár a Tepke nem az útvonal legmagasabb pontja, a túra igazi csúcspontja mégis a hegytető körpanorámát adó kilátótornya, amiben felismerhető a Karancs-kilátó ikertestvére: az 1960-as évek szénhidrogénkutatásai során kialakított fúrótornyokat szállították később a két Nógrád megyei csúcsra, hogy kilátóként hasznosítsák újra őket. A pihenő után a Mária-úton juthatsz vissza a faluba.

Látnivalók

Tepke-kilátó

A Cserhát Zagyva-völgy felé eső, 500 méter felé emelkedő, nagyjából 5 kilométer hosszú vonulatának egyik legkiemelkedőbb csúcsa a Tepke, amelynek tetején egy 22 méter magas acélszerkezetű kilátó áll. Az 1960-as években még fúrótoronyként használt szerkezetet nem selejtezték le, miután eredeti rendeltetését betöltötte. Minimális átalakítással kilátóként állították szolgálatba a Karancson található, ugyanilyen szerkezettel együtt. Ha a teraszról körbepillantasz, kitűnő kilátásod nyílik a Mátra hatalmas tömbjére, Pásztó városára, de akár Hollókő várát is megkeresheted!

Függő-kő

Mátraszőlős határában, a Hévíz-patak völgyében ejtheted útba a 12 méter magas Függő-kő andezitszikláját. Az ingatagnak látszó, de teljesen stabil vulkáni képződmény aljában egy kisméretű barlangot láthatsz. A szikla visszahajló falát és az üreget a patak romboló munkája alakította ki, a múltban számos jégkorszaki lelet bukkant elő innen.

Vörösbánya

A Vörösbányához vezető úton egy várfalra emlékeztető építménnyel fogsz találkozni, ami valójában egy vízfogó. Az 1950-es években a falut elöntő árvíz után építették a gátat. A gát kapuján átsétálva a Függő-kő-völgy szurdokán éred el a Vörösbányát, ahol vulkáni kőzeteket bányásztak, ellenben a település másik felhagyott kőfejtőjével, a Fehérbányával, ahol lajtamészkő kitermelése folyt.

+ Programtipp

Rákóczi kápolna

Érdemes kitérőt tenni Mátraszőlősön a Rákóczi-kápolnához is, ami egy nagy tölgyfa alatt áll egy dombtetőn. A hagyomány szerint a szécsényi országgyűlés előtt ezen a dombon pihent meg Rákóczi Ferenc.

Garáb hangtál

Az apró Garábon egy buddhista különlegességet tekinthetsz meg: a világ legnagyobb hangtálját, melyet Samsarának neveznek. A Guinness-rekorder tál súlya meghaladja a 2,5 tonnát, átmérője pedig 233 cm. A tálat hangfürdők, rezgésterápiák alkalmával ki is próbálhatod.

Sámsonháza – Buda-hegyi tanösvény

Sámsonháza kőfejtője évmilliókkal ezelőtt keletkezett lávafolyásokat és a területet borító sekélytenger nyomait őrzi, bemutatva, hogyan formálta felváltva a tájat tűz és víz. A látványos kőfejtőből a Buda-hegyi tanösvény több helyen szétágazó útvonalán végigsétálva a terület földtani múltjával és élővilágával ismerkedhetsz meg, útközben pedig egy olyan patakot is láthatsz, melynek medre magasabban van, mint a környezete. Utad legszebb kilátása Fejérkő vára alatt lesz, ahonnan a Mátra magas vonulatainak látványát élvezheted. Mielőtt visszatérsz a parkolóba, járd körbe a vár hangulatos romjait is! A 6,2 kilométeres, könnyű túrára körülbelül két és fél órát számolj.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.9 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Mátraszőlősön a faluközpontban kereshetsz megfelelő parkolóhelyet. Ezenkívül Budapest, Pásztó, Salgótarján, Bátonyterenye és Ózd irányából közvetlen buszjárattal is megközelítheted a települést.

Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal
3068 Mátraszőlős, Kossuth tér 15.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bableves Csárda

Az Alsótoldhoz tartozó Bableves Pusztán, az Országos Kéktúra egyik pecsételőhelyének is otthont adó Bableves Csárdában rengeteg finom, helyi ételt kipróbálhatsz.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds