Skip to main content

Túrainfó

A túra során a kevéssé ismert a Szamos-menti területeket hódíthatjátok meg. A túraútvonal gerincét a vadregényes Szamos folyó aszfaltozott töltése adja Fehérgyarmat és Csenger között, amelyen végig táblák segítenek benneteket a tájékozódásban.

Visszafelé Csengertől Fehérgyarmatig, Csengersima-Csegöld-Jánkmajtis-Zsarolyán érintésével egy másik párhuzamos, alacsony forgalmú közúton tudtok jönni. Persze vissza is tekerhettek ugyanezen az útvonalon a Szamos biztonságos gátján.

A túraútvonal látnivalókban rendkívül gazdag. Cégénydányádon a Kölcsey-Kende kúriát, Gyügyén és Szamosújlakon két Europa Nostra díjas műemlék templomot, Csengerben egy hatalmas, kazettás mennyezetű gótikus templomot és Makovecz Imre nevével fémjelzett, különleges atmoszférájú városközpontot ismerhettek meg, ahol remek éttermeket is találtok. Komlódtótfaluban a Becsky-kúriát, Szamostatárfalván és Csengersimán pedig a térség legizgalmasabb középkori templomait vehetitek célba. Bár nem javasoljuk, hiszen egy rendkívüli műemlékről van szó, de Csengersima kihagyása esetén 11 kilométerrel csökkenthető a táv hossza. Kerékpáros pihenőpontok állnak rendelkezésetekre Cégénydányádon és Csengerben. Étkezési lehetőségeket Csengerben és Fehérgyarmaton fogtok találni.

 

Látnivalók

Kölcsey-Kende kúria

A kastélyt 1833-ban építette Kende család Cégénydányádon klasszicista stílusban, amely egészen a 20. század közepéig a család rezidenciája volt. Fél évszázados hányatatott sorsa után az ezredfordulót követően került az épület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonába.   2015-ben lezajlott a kúria teljeskörű felújítása, amelyben a kastély és a család történetét bemutató kiállítások mellett, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet természeti értékeit bemutató kiállítás is található. A Kölcsey-Kende kúriát egy csodálatos angolpark veszi körbe, amely természetvédelmi oltalom alatt áll.

Gyügyei református templom

A gyügyei templom Árpád-kori falusi templomaink egyik épségben megmaradt emléke, igazi látványossága a hajó és a szentély 18. századi, festett famennyezete, illetve szószéke és karzat mellvédje. A kazettás mennyezet különlegessége, hogy nagy számban fordulnak elő szimbolikus jelentést hordozó figurális kazetták. A gyügyei református templom műemléki helyreállítását 2004-ben Europa Nostra díjban részesítették, amely az európai műemlékvédelem legrangosabb kitüntetéséve.

Szamostatárfalvai református templom

 Fehérgyarmat és Csenger között egy parányi kis Árpád-kori templommal ismerkedhetünk meg Szamostatárfalván. Nagyon különleges látványt nyújt falainak homlokzati díszítése, melynek lényege, hogy a téglák rövidebb oldalát sötétre égették, a falakat pedig vakolatlanul hagyták. Ugyanezzel a dekorációs módszerrel találkozunk a közeli Csengerben és Csegöldön. A szamostatárfalvai templom hűen őrzi középkori formáit.

Csengeri református templom

A Szamos-mente legszebb műemléke a csengeri református templom, amely monumentális méretével, egekbe szökő nyolcszög alaprajzú tornyával, vakolatlan homlokzatával már messziről felhívja magára a figyelmet. A 14. században épült templom homlokzatán ugyanaz a díszítés fut végig, amellyel Szamostatárfalván is találkozhattunk. Belépve a templomba, megismerkedhetünk a Felső-Tisza-vidék egyik legkorábbi és legnagyobb kazettás mennyezetével.

Csenger Makovecz városközpontja

Az 1980-as évek városvezetése az organikus építészet kiemelkedő hazai képviselőjét Makovecz Imrét (1935-2011) és tervezőgárdáját bízták meg Csenger településközpontjának rekonstrukciójával. Ennek köszönhetően ma Csenger egységes, modern és rendkívül izgalmas városképpel rendelkezik, melyet szokás Makovecz-városnak is nevezni. Érdemes elsétálni az épületek előtt.

Becsky-kúria

 A Becsky család, akik a 15. század óta voltak a falu birtokosai, a 18. század második felében kúriát építenek. A nemesi kúrián késő barokk és klasszicista stílusjegyek keverednek. A kúria és a földbirtok 1860-ban került a Kossuth családhoz, akik egészen az 1950-es államosításig éltek itt. Jelenleg a Nemzeti Kastélyprogram keretén zajlik teljes körű helyreállítása.

+Programtipp

Nagygéc, a szellemfalu

Nagygéc a tőle 3 kilométerre fekvő Csengersima településrésze, amelyet az 1970-es nagy Szamos árvíz elöntött, elpusztított. Akik megmenekültek, az akkori politikai döntés értelmében soha nem költözhettek vissza, így teljesen elnéptelenedett az egykor virágzó település.  Ma is hátborzongató érzés végig menni kihalt falu utcán. Mementóként áll az egykori település központjában Árpád-kori eredetű szépen felújított temploma, illetve egy emlékpark.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

E-bike bérlés, szakvezetés, túraszervezés.

További információk

E-bike bérlés, szakvezetés, túraszervezés.

További információk

Vándor Outdoor

Kerékpárkölcsönzés, kajak-kenu kölcsönzés, túraszervezés, túravezetés.

További információk

Fehérgyarmati strandfürdő

További információk

Adj Isten Szatmárban

Helyi termékek, ajándéktárgyak, gasztroélmények.

További információk

Panyolai Szilvórium

Pálinka kóstolás, üzemlátogatás, helyi termékek értékesítése, vendéglátás.

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 82 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

A túra indulópontja Fehérgyarmat. Ha autóval indultok útnak, az M3-as autópályáról a rohodi, mátészalkai lehajtónál térjetek le és a 49-es, majd Győrtelektől a 471-es úton haladjatok Fehérgyarmat felé. Amennyiben vonattal érkeztek, a 110-es vasútvonal Debrecen-Mátészalka közötti szárnyvonalát, onnan pedig 113-as Mátészalka-Fehérgyarmat szárnyvonalat érdemes igénybe venni. Használhatjátok a 113-as vasútvonal Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka-Fehérgyarmat között közlekedő vonalat is, de ennek a menetideje hosszabb, járatsűrűsége ritkább.

4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 29.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds