Skip to main content

TOP 5 hely a Tisza-tónál

Aktív családi nap a Tisza-tavon: ELMARAD!

A Tisza-tavat már valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk. Az ember alkotta paradicsom páratlan élővilágával, különleges tanösvényeivel és kerékpárútjaival felejtetetlen élményeket kínál az aktív turizmus szerelmesinek. Válogatásunkban most összeszedtünk 5 olyan helyet, amit mindenképpen látnod kell, ha felfedeznéd ezt a különleges térséget. Indulj el!

1. VÍZI KILÁTÓK, POROSZLÓI-MEDENCE

Három új kilátóval gazdagodott a Tisza-tó! A Poroszlói-medencében található, kilenc méter magas építmények kizárólag vízi úton közelíthetőek meg, és felső szintjü kről belátni az egész medencét. A Bölömbika, a Fattyúszerkő és a Küszvágó csér kilátó olyan jellegzetes, védett madárfajok nevét viseli, melyekkel kis szerencsével a helyszínen is találkozhatsz. A kilátókat legkönnyebben a poroszlói, az újlőrincfalvai, a sarudi vagy a tiszaörvényi kikötőkből érheted el.

2. HALLÉPCSŐ, KISKÖRE, ABÁDSZALÓKI-MEDENCE

Mindenki kedvence a kiskörei hallépcső. Mivel a Tisza-tó és a Tisza vízszintje között akár 10 méteres különbség is lehet, egy átjáró került kiépítésre Kiskörénél a halak számára. Európa legnagyobb ökológiai folyosója 2014 óta biztosít vándorlási lehetőséget az itt élő halaknak egész évben. Ez a hegyi patakra emlékeztető csatorna 37 bukón keresztül szakaszolja az itt folyó vizet, ekképpen gondoskodva arról, hogy a halaknak ne egyszerre kelljen megtenniük ezt a közel 1400 méteres távot.

3. TISZAVIRÁG TANÖSVÉNY, PÁKÁSZ TANÖSVÉNY, TISZAÖRVÉNY

A tiszaörvényi Tiszavirág tanösvény bemutatja a Tisza-tó élővilágát és a névadó kérészfajt, míg a Pákász tanösvény betekintést enged a tó egykori lakói, a pákászok titkos életébe. A két tanösvény egész évben látogatható, akár túravezetővel, akár önállóan is. A belépőjegyet a Szabics kikötőben vásárolhatod meg, ahonnan csónakkal visznek majd át a Tiszán.

4. MADÁRREZERVÁTUM, TISZAVALKI-MEDENCE

Titkos holtágak, morotvák, sűrű erdők alatt kanyargó szűk csatornák, madarak hangjától nyüzsgő táj – a Tisza-tavi madárrezervátumban olyan, mintha egy esőerdőben járna az ember. A madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amit csak vízi úton lehet megközelíteni, leginkább kenuval vagy vezetett vízitúrák során, csónakkal. A költési idő nyugalma érdekében február 1. és június 15. között a park egyes területei nem látogathatóak.

5. TISZA-TAVI VÍZI SÉTÁNY ÉS TANÖSVÉNY, POROSZLÓ

A másfél kilométeres tanösvény cölöpökre vert pallókon keresztül vezet a  Tisza-tó  varázslatos világába. Két madárvártát, egy megfigyelőtornyot, illetve három szigetet is bejárhatsz itt, melyekhez a Fűzfa kikötőből induló hajójáratokkal lehet eljutni. Az ösvényen információs táblák és szakképzett túravezetők segítenek, hogy jobban megismerhesd a környező táj flóráját és faunáját.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds