Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Tapolca és Keszthely között a parton és a dombokon

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Tapolcáról legtöbben a Káli-medence felé indulnak bringázni, pedig a nyugati irányban is van egy csodaszép kör. Túránk során a Balaton partján közelítjük Keszthelyt, visszafelé pedig a dombokon át érkezünk Tapolcára. 60 kilométer, végig aszfalton.

A Veszprém és Zala megyék között húzódó Keszthelyi-hegység a természetjárók legnagyobb örömére nem rendelkezik sűrű, illetve egybefüggő aszfaltút-hálózattal. Ez megnehezíti az országúti bringatúrák tervezését, de szerencsére van egy kiváló útvonal. 60 kilométeres hosszával és 340 méternyi szintkülönbségével a legtöbb túrázó számára már reális kihívás, ugyanakkor sokat megmutat a környék szépségeiből.

Tapolca rengeteg szálláshellyel várja a nyaralókat, illetve elő és utószezonban is remek programlehetőségeket kínál a turistáknak. Kiinduló és végpontunk, a Malom-tó országos viszonylatban is egyedi hangulatú helyszín. A túra célvárosa, Keszthely a Balaton nyugati központja, hazánk egyik legszebb kastélymúzeumával, amely a túra kulturális fénypontja lehet. Természetesen innen is elindulhatunk, variálható az itiner az óramutató járásának megfelelően, vagy ellentétesen.

A kör jellegzetességét kettőssége adja, hiszen Tapolcáról a part felé indulunk el, majd bringaúton haladva, „családias tempóban” tekerhetünk és nézelődhetünk Keszthelyig. Ha lazára vesszük a figurát, nyáron akár strandolhatunk is túra közben, Szigligeten, vagy Balatongyörökön. Ezután a dombok felé vesszük az irányt, és sokkal csendesebb, falusi környezetben, alacsony forgalmú közutakon izzadhatunk kicsit az emelkedőkön, gyönyörködhetünk a panorámában, míg visszatérünk Tapolcára. Országúti, gravel, vagy túrakerékpárral is megtalálhatjuk a számításunkat.

A Malom-tótól, azaz Tapolca főteréről indulunk, lenyűgözően szép hely ez, a középkort idéző házakkal és vízimalommal. Utóbbit (illetve elődjét) még az Árpád-korban építették, az egyik legidősebb ilyen látványosság az országban. Természetesen a felduzzasztott tó körül éttermet, kávézót, fagyizót is találunk, eltölthetjük itt a reggelit, vagy visszaérkezéskor a jól megérdemelt ebédet.

A túra sík úton kezdődik a Káli-medence nyugati szélén, Kisapáti felé indulunk el, ahonnan egy nagyon csendes kis útra térünk le, jobbra a Szent György-hegy és a bazaltorgonák látványával. A környéken több remek pince is található (egyébként végig kitáblázva az út szélén). Mielőtt megkezdenénk a nyolcadik kilométert, balra kanyarodunk és hamarosan átkelünk a 71-es főúton a kerékpárútra. Ettől kezdve egészen Keszthelyig, mintegy 20 kilométeren keresztül ezt kell követnünk, a kitáblázásnak köszönhetően szinte el sem lehet téveszteni, a GPS-re se nagyon van szükség.

Persze már Szigligeten érdemes megállni, hiszen balra fel egy meredek kockaköves kaptató után az ország egyik legjobb fagyizóját, a Vár Kávézót látogathatjuk meg. A bringaút felújított és régebbi szakaszai váltják egymást Szigligettől. Balatongyörökre – balra a Balaton, kissé hátranézve Szigliget és a Badacsony látványával – már kiváló aszfaltcsíkon érkezünk meg a golfpálya mellett. Györökön érdemes felmenni a Szépkilátóhoz, ahonnan remek képeket készíthetünk, de piknikezhetünk is akár. Kicsit lejjebb a bringaút mellett található a strand, ezt nem csak a megállási lehetőség miatt érdemes említeni, hanem a csúcsszezonban nagy forgalom miatt is. Nagy sebességgel itt ne közlekedjünk, legyünk óvatosak, előrelátók.

A következő településeken, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson is található remek fagyizó, előbbi a Jégsarokról híres, ahol egyedi különlegességekkel is találkozhatunk. Gyenesdiáson már csak a névtábla miatt is érdemes megállni a Bringatanyához érkezve. A Somogyi Fagylalt Műhelyként is emlegetett helyen ráadásul a fagyi is kiváló, 2019-ben ők nyerték el a Balaton Fagyija díjat az „Illatos Izabella” különlegességgel.

Ennyi fagyi után Keszthelyig már minden bizonnyal telítődünk nyalánkságokkal, úgyhogy a mólónál készíthető „kötelező” képek után inkább kulturális látnivalót ajánlunk, a város emblémáját, a Festetics Kastélyt. A kerékpárutat a mólótól északi irányban követve tulajdonképpen bő egy kilométer múlva „beleütközünk” a gyönyörű barokk épületbe. A Helikonpark túloldalán is akad egyébként másfajta látványosság, a Kossuth Lajos utca 77. szám alatt található a Cadillac Múzeum tucatnyi autócsodával.

Keszthelyt a Várvölgyi úton hagyjuk el, itt kezdődik egy 5 kilométer hosszú, lankás emelkedő, amitől nem kell megijedni a kevésbé edzett bringásoknak sem, nincsenek benne meredek szakaszok. Felérve a tetejére, a Keszthelyi-fennsíkon a Balaton partjához képest teljesen más, vidéki táj fogad, kis tanyákkal, falvakkal. Várvölgytől egy rövidebb – kb. 3 km – de meredekebb emelkedő vár még minket, továbbra is kis forgalmú, hangulatos úton. A lejtmenet során Lesencetomaj felé olyan panoráma tárul elé jobbról, hogy még az edzeni vágyók is biztosan megszakítják a száguldást egy-két kép kedvéért…

Lesencetomaj után keresztezzük a 84-est, majd 5 kilométert tekerünk még a kicsit forgalmasabb 77-es főúton, de azért ezen a szakaszon nem kell annyi gépjárműre számítani, mint Tapolca és Veszprém között. Tapolcán extra lehetőség „hűsölésre” a túra után a Tavasbarlang, ha marad rá időnk, ne hagyjuk ki!

Látnivalók

Szigligeti vár

Nem csak azért a Balaton egyik legkedveltebb turistalátványossága a szűk egy évtizede felújított várrom, mert közel van a parthoz és a 71-es úthoz. Tetejéről páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai medence irányába is, valamint többféle programhelyszín is berendezésre került a renováció során. A várat eredetileg a pannonhalmai apátság építette a 13. században, a török háborúk alatt pedig ez volt az egyik olyan végvár, amit a szultán seregei nem tudtak elfoglalni. A legenda szerint 1697-ben ami a töröknek nem sikerült, egy villámcsapás elintézte: pont a puskaporos torosba csapott le a mennykő, ami után az osztrák császár utasítására felrobbantották a várat.

Festetics Kastély

Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik. A barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött és még e század folyamán többször átalakították, 101 helyiségből áll. A kastély bejárata előtt található a család leghíresebb tagjának, gróf Festetics Györgynek a szobra, aki kiemelten fontosnak tartotta a kultúrát. A Festetics-kastély szerencsére a II. Világháború alatt sem szenvedett jelentős károkat, az elmúlt évtizedben pedig több ütemben is felújították. Gyakorlatilag egész napos programot kínál, itt található a Helikon Könyvtár, a Balatoni Borok Háza, a Helikon Kastélymúzeum, a Kastélypark az Oroszlános kúttal, a Kocsimúzeum, a Pálmaház és a Madárpark.

+ Programtipp

Szent György-hegy bazaltorgonák

Ha hajlandóak vagyunk túra közben felkanyarodni egy emelkedőre, majd adott helyen lezárni a bringákat, adja magát egy kb. 5 kilométeres gyalogtúra útvonal, nagyszerű panorámával, látnivalókkal és tanösvényekkel. Ehhez a Szent György-hegy lábánál, még a Szászi-birtok előtt kell jobbra felkanyarodnunk a Lengyel Kápolna felé. Talán itt érdemes biztonságba helyezni a kerékpárokat és felgyalogolni a Szent György-hegyre. A híres bazaltorgonák a túloldalon magasodnak, ha kicsit tovább megyünk, hűsölhetünk a Jégbarlangban is, ami tulajdonképpen egy mélyedés a kövek között, különlegessége, hogy nyáron itt sokkal hidegebb van, mint a környezetében aktuális hőmérséklet. A Szent György-hegy tetején pedig – még ha fárasztó is volt a túra – minden erőfeszítésünket kárpótolja majd a látvány… Utána jó szvvel ajánljuk egyébként a Szászi-birtokot, ha valaki igazán jó ízű ételekre (és borokra) vágyik a környéken.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 60 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Tapolca – Malom-tó

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds