Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeKis-Balaton

Matula nyomában – Kerékpárral a Kis-Balatonon

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A túra útvonala: Zalavár, Kis-Balaton Ház – Zalaszabar – Nagyrada – Garabonc – Zalakaros, gyógyfürdő – Zalakomár –  Kápolnapusztai bivalyrezervátum – Balatonmagyaród –  Kányavári-sziget – Balatonhídvég – Zalavár, Kis-Balaton Ház

Kerékpártúránk a Kis-Balaton Háztól indul, ahol olyan érdekességeket találunk, mint a Szent István-kápolna, Cirill és Metód emlékoszlopa, Millenniumi emléképület, Hadrianus mártír zarándoktemplom romja – ezek a Zalavári Történelmi Emlékparkban megtekinthetők.

A Szent István-kápolna egy XI. századi templom alapfalai fölé épült, formájában követi az eredeti szentélyt. A környező táj hamisítatlan kis-balatoni lápvilág – a tó nádasaiból hangosan csattog a nádirigó, a vízen vöcsökmama vezeti fiókáinak sorát, a felszín felett barna rétihéja repül jellegzetes szárnytartással. Ezt a gazdag vadvilágot szemlélhetjük majd meg testközelből kerékpártúránkon. A nemzeti park által védett területen kerekezve mindenfelé a madárvilág kisebb-nagyobb képviselőivel találkozhatunk, de ha egy darabig csendben ülünk a vízparton, akár vidrát is megpillanthatunk.

A Zala folyó hídját elhagyva füzekkel, náddal és horgászállásokkal szegélyezett, a nagyobbik tavat kettészelő töltésen haladó kerékpárúton tekerünk, majd Zalaszabar felé vesszük az irányt. A településre érve a Zobori Élménypark a következő állomásunk, árnyas szurdokban vezet az út fel a dombtetőre. Szőlők, présházak és pincék közt haladva a kalandparkhoz, a Zobori Élményparkhoz érünk.

Innen Nagyrada felé kerekezünk tovább, majd megérkezünk Zalakaros fürdővárosába. A zalakarosi gyógyvíz kiválóan alkalmas krónikus mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására. A termálfürdőt is kipróbálhatjuk, de tovább is haladhatunk Kápolnapuszta felé, a bivalyrezervátumhoz. A rezervátum célja, hogy közelebbről megismerjük ezeket a hatalmas, hazánkban őshonos állatokat.

Következő célpontunk a Kányavári-sziget Kirándulóközpont, amely csak gyalogosan megközelíthető. A szigeten büfé, több sétaút, pihenőhely, szalonnasütő hely, kilátó, játszótér várja a látogatókat. Innen Balatonmagyaród felé tekerjünk tovább. A Zala folyó hídját elhagyva a töltésen haladunk. Itt, a nádasok és a víz mellett gazdag madárvilággal találkozhatunk. Ezután visszajutunk kiindulópontunkhoz, a Kis-Balaton Házhoz.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 47 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Zalaszabar, Kis-Balaton Ház

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Kis-Balaton Ház:

A Kis-Balaton Ház élményszerű módon mutatja be a környék természeti élővilágát. A nemrég felújított kiállítótérben hangok idézik meg a lápi világot, máshol csónakokban ülve lehet felfedezni a nádasok életét. A téli és a nyári berek élővilágát diorámák mutatják be, a szigorúan védett élőhelyeken elhelyezett webkamerák révén pedig eljuthatunk oda, ahol tényleg csak a madár jár. A régészeti kiállításon a zalavári Vársziget Karoling-korig visszanyúló történetével is megismerkedhetünk. Az épületben előadóterem, gyermekfoglalkoztató, előtte pedig hatalmas játszótér található. Az épület teraszára kinyúló kávézó kiválóan alkalmas a megpihenésre és a beszélgetésre is.

További információk

Kányavári-sziget:

A közel két kilométer hosszú tanösvény egy, másfél óra alatt bejárható, és kutyával is látogatható (pórázzal). A sétaút 15 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágával ismerteti meg a látogatókat. A táblák egy-egy madárcsoportot (parti madarak, énekesmadarak, ragadozó madarak) mutatnak be, kitérve a térség denevérfaunájára is. A tanösvény jelképe az errefelé gyakran látható búbos vöcsök.

További információk

Bivalyrezervátum:

Itt él Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája. A rezervátum fontos szerepet játszik az őshonos bivaly génállományának megőrzésében, egyben a faj bemutatásának népszerű központja. Piknikezőhely, kiállítás, mesélő sétaút is várja itt a látogatókat.

További információk

+ Programtipp

Csillagvár, Balatonszentgyörgy:

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölött egy erdős domboldalon áll a Festetics grófok vadászvára. A négyágú csillag alaprajzú épületben középkori panoptikumot rendeztek be, amely a régi végvári hétköznapokat idézi meg, lakomázó vitézekkel és fogat húzó kováccsal. A pincerendszerben kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. 150 darab 80 centiméteres huszárbaba mutatja be az egykori magyar könnyűlovasság díszes viseletét, de láthatjuk időrendbe állítva a hun–magyar harcosokat és a középkori főurakat is.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Keszthelyi Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds