Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Szilvásváradi körtúra kisvasúttal és gyalog

By 2022.03.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút kocsijai a szilvásváradi Szalajka-völgy bejáratól indulnak, konkrétan a Fatelep indítóállomásról. A közel 4 kilométeres úton csodás erdei környezetben lendületesen kanyarognak a szerelvények az ívekben, miközben elhaladsz a vadbemutató kert és a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum mellett, illetve a kisvasútról rápillanthatsz a pisztrángnevelő medencékre is. A vonatok helyenként magasan a völgy felett, a hegyoldalba vájt sínpárokon robognak úticéljuk, a Gloriette-tisztás felé, ahonnét gyalog folytathatod tovább a kirándulást.

Először fel kell kapaszkodnod az Istállóskői-barlanghoz, a zöld háromszög, zöld barlang jelzésen. Miután a barlang minden szegletét felfedezted, óvatosan visszaindulhatsz az olykor sziklás, de  korláttal szegélyezett szűk ösvényen. Érdemes közben néha megállnod gyönyörködni a csodás panorámában. A Felső-tó alatt térsz rá a kék és zöld bringás útra, majd az első leágazásnál követed a zöld és sárga sáv jelzést, ami a Szabadtéri Erdészeti Erdei Múzeumon keresztül végig vezet a völgyben a faluig. A Fátyol-vízesés és a Szikla-forrás a Bükk két vízi ékköve, ezeket is látni fogod utad során. Menet közben szinte kötelező megállni egy sült pisztrángra valamelyik büfénél, de a gyerekek a vadaskert mellett is biztosan hosszan el fognak időzni.

Látnivalók

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

A Szalajka-völgyben közlekedik a keskeny nyomtávú kisvasút, mely szinte az egész évben menetrend szerint szállítja a turistákat. Építése 1908-ban indult, melynek első és legfőbb célja a faanyag szállítás avolt, majd  az 1960-as évektől megjelentek az erdőben a 4 kerekű járművek, és a kisvasút háttérbe szorult. A Bükköt behálózó kisvasúti hálózatból csak egy 4 km-es szakasz maradt.

Szalajka-völgy, Gloriette-tisztás

A Szalajka-völgyben futó erdei kisvasút végállomása mellett egy nagy, zöldellő terület, a Gloriette-tisztás található. A Szalajka-völgy népszerű és jól felszerelt pihenőhely, családi piknikek színtere. A természetjárók szinte kötelező találkozási pontja, hiszen a közeli látványosságokhoz vezető utak nagy része  innen indul.

Fátyol-vízesés

A Gloriette-tisztástól csak egy-két perc séta a Fátyol-vízesés, mely a  Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye. Nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, mely kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel. A karsztforrásokból eredő patakokra jellemző mészkiválás közel 20 gátat, lépcsőt hozott létre, melyen a Szalajka-patak vize fodrozódik.

Szabadtéri Erdészeti Erdei Múzeum

Az erdei munkásoknak emléket állító múzeumban sok érdekes információt tudhatsz meg az erdőgazdálkodás mikéntjéről. A fát, mint megújuló nyersanyag használata mellett a faanyag hasznosítását, az erdei munkások mindennapjait és az erdőhöz kötődő mesterségeket is megismerheted. A múzeum bejáratánál pedig a gyerekek bátran próbára tehetik magukat az interaktív tanösvényen.

+ Programtipp

Kalanderdő

A Bükk legkedveltebb kalandparkja remek kiegészítése lehet az aktív természetjárásnak. Ha maradt energiád, kötélpályákon próbálhatod ki magad, rekesztornyot építhetsz, és a bátorságoszlop is vár rád. A kalandpark nordic walking túrákat és éjszakai kincskeresést is szervez.

Honlap

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szilvásvárad vonattal, autóbusszal Egerből, vagy autóval a 2506-os főúton. Szilvásváradról kisvasúttal a Gloritte-tisztásig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bobpálya
A bobpálya a Szalajka-völgy bejáratánál pár percre található.  A pálya egycsöves pálya, melynek teljes hossza 620 m, a szintkülönbség 52 m.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds