Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Bringával az ország északi végén

By 2022.03.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Putnok és Perkupa közötti túrát háborítatlan erdőségek, jégkorszakból megmaradt láprétek, és sok-sok barlang jellemzi. Ugyan van benne emelkedő bőven, de az út végig aszfaltos, így ha nem vagy teljesen kezdő bringás, gond nélkül megbirkózol a szintekkel. Az eléd táruló látvány pedig egészen biztosan kárpótol majd az erőfeszítésekért.

Az állomástól észak felé, Kelemér irányába indul az út – hasznos, ha az útvonalról van egy offline térképváltozatod is, mivel nem mindenhol lesz térerő a mobil eszközökhöz. Az erdős részen a Putnoki horgásztó üdítő látványában gyönyörködhetsz. Kelemér után, a Zádorfalva-Ragály-Trizs útvonalon, emelkedők-lejtők váltakozásával, tökéletes aszfalt vezet Aggtelekig.  Ragálytól indul az útvonal legkeményebb emelkedője: 5 kilométeren keresztül tart, de csak 350 méterre visz fel.

Aggtelekről Jósvafőre pedig meredeken lejtő hajtűkanyarok vezetnek majd, de a Jósvafői tengerszem után már kellemesen lejtős úton gyönyörködhetsz az Aggteleki Nemzeti Park szépségében. Szinpetriről alig pár kilométer a Jósvafő-Aggtelek vasútállomás (Szin és Perkupa települések határában), ahonnan Putnokhoz hasonlóan először kicsi motorvonattal, majd Miskolci átszállást követően akár Intercity-vel juthatsz vissza a fővárosba. Az vonatút hossza kb. 3,5-4 óra.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Putnoki horgásztó

A tó az úgynevezett Szörnyű-völgyben, Putnok és Kelemér között található, az erdő közepén. A múlt század tízes éveiben építtették, kifejezetten halastónak, gyakorlatilag az összes őshonos állóvízi halfaj megtalálható benne. Horgászni engedéllyel, napijeggyel lehet.

Keleméri Mohos-tavak

Az országban egyedülálló természeti képződmény eredete még a jégkorszakra vezethető vissza. Jelenleg az Aggteleki Nemzeti Park kezelésben lévő, fokozottan védett terület, melyet tőzegmohalápjainak és természetes növénytársulásainak megóvása és fenntartása miatt nyilvánítottak védetté. Ha a látvány mellett mélyebben is érdekel a láp története, feltétlenül nézd meg Keleméren a Mohos-házban a lápról szóló kiállítást is.

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki cseppkőbarlang a Világörökség része. A Baradla–Domica-barlangrendszer leghosszabb útvonala 25 kilométeres, de hossztól nehézségi foktól függően többféle túrát is választhatsz. A karsztbarlang monumentális bejárata fölött kilátópont is található.

+ Programtipp

Jósvafői tengerszem

A sűrű erdőben rejtőző Jósvafői tengerszem igazából egy mesterséges tó, melyet 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hoztak létre, áramtermelés céljából. Hazánk egyik leglátogatottabb természeti látnivalója.

Szinpetri, Gutenberg Múzeum

A XV. században épített, és a közelmúltban szépen felújított papírmalomban berendezett Gutenberg Múzeumban a világ legnagyobb könyvét is megnézheted.

Rudabányai bányató

A bányató az ország legmélyebb, mesterségesen kialakított állóvize a régi vasércbánya területén található. Van egy kiépített, 5 kilométeres, gyalogos tanösvény is a tó körül, információs táblák és egy mobilstég segítik, hogy megismerd a helyszín földtani érdekességeit.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 48 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

A túra a putnoki vasútállomástól indul – ide Budapestről 3-3,5 óra alatt juthatunk el vonattal. Ha autóval érkezünk, akkor Budapestről nagyjából 2,5 órás az út.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds