Skip to main content

Pörgesd fel magad! Így bringázz télen +túraajánlatok

Pörgesd fel magad! Így bringázz télen +túraajánlatok

Ha tél, akkor otthon ülés, forró tea bringára fel, hogy felpörgesd kicsit a pulzusod! Persze mindenki komfortérzete máshol van, de hidd el, a téli kerékpározás távolról sem olyan elrettentő, mint elsőre hangzik. A tájnak egy teljesen más arcát fedezheted fel, és a tömegeket sem kell kerülgetned. Persze az időzítésen sok múlik; más egy szikrázó napsütéses napon pedálozni, mint a szemerkélő ködben. Szerencsére napsütésből mostanában bőven jut. Miért is hagynád a bicajt porosodni? De hogy felkészülve pattanj nyeregbe, adunk pár tippet a hűvösben tekeréshez.

Nincs ehhez hideg? Öltözz fel jól (jól ≠ vastagon, jól = megfelelően)!

Mint sok esetben, az elindulás a nehéz. Hidd el, az első kilométerek után rendesen ki fogsz melegedni. A bringázás intenzívebb testmozgás mint a gyaloglás, ha túlságosan felöltözöl, hamar csurogni fog rólad az izzadság még mínusz fokokban is. Túrázáshoz képest eggyel kevesebb vagyvékonyabb réteget vegyél magadra!

Az öltözéknek nem csak a mennyisége, de a minősége is fontos. A kötött pulóver például kevésbé szerencsés választás. A hőérzet talán legfontosabb eleme, hogy milyen ruha érintkezik a testeddel. A pamutpóló magába szívja a vizet, és ezzel tovább hűt téged. A legjobb megoldás egy technikai aláöltözet (legyen az műszálas vagy merino gyapjú), mert ez elvezeti az izzadságot, így melegben maradsz. Külső rétegnek, ha van, olyan kabátot vegyél fel, amelyiknek ki lehet cipzározni a hónalját. Hidd el, ha nincs extrém hideg, örülni fogsz neki egy kaptató végén. Sokszor nem is mag a ahideg, hanem a menetszél az ellenséged.

Míg a törzsizomzat kazánként izzad, könnyen lehet, hogy a vérkeringés nem szállítja el a hőt a kezekbe és lábfejekbe. Így különösen fontos, hogy ezeket is jól felöltöztesd egy szélálló kesztyűvel (nem, a kötött kesztyű nem szélálló) és magasszárú zoknival. Ízületeidre is gondolj, a térdek nagyon ki tudnak hűlni.

Feltetted már a téli gumit?

Persze ezért nem fog megállítani a rendőr, de a saját biztonságod érdekében: a recésebb gumi jobban tapad a havas, latyakos, jeges úton. Ha kicsit leereszted a nyomást, azzal is jobb tapadást érhetsz el. Természetesen a fékekről és a bukósiskról úgyis tudod, amit tudnod kell… Amire viszont lehet, hogy nem gondoltál az, hogy jó ha sűrűbben használod a váltót, és sokszor inkább pörgetősre veszed a figurát, mert azzal jobban átmozgatod a tested, és kevésbé fogsz fázni.

A téli rövid napokra készülj lámpával! Hamar sötétedik, és a köd miatt rosszabbak a látási viszonyok. Sokszor jó, ha nappal is felkapcsolod a lámpát elöl-hátul, így biztosabb, hogy mások is látnak téged. A fényvisszaverő pántok tovább növelik láthatóságodat. Nem csak te, de az akkumlátorok is gyorsabban merülnek télen, így készülj pótlámpával is!

A tervezés a kulcs

A jó túra kiválasztása dönthet arról, hogy pirospozsgásan egy jó élménnyel gurulsz haza, vagy a szürkületi erdőben tolod a bringát mikor már rég a teádat innád. Járatlan utakon tekerni nagy élmény, de most fontosabb a biztonságod, így előnyösebb ha jól járható, ismert útvonalat választasz. Nézd meg, hogy akár félúton is ki tudj szállni a kalandból, ha túl nagy kihívásnak érzed vagy megváltozott az időjárás. Jó ha az út mentén van vonatállomás vagy a HÉV a közelben fut. Segítségül összegyűjtöttünk pár jó kirándulást. Válassz egyet, és pattanj nyeregbe!

Túrák monumentális épületekhez

Könnyű túrák Budapestről

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds