Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékePilis

Látványos körtúra Dobogókőre

By 2023.02.02.február 21st, 2023No Comments

Túrainfó

A hegyek szerelmese vagy? Akkor ez a túra neked való! Cél a 699 méter magasan fekvő Dobogókő a Dunakanyar legjobb, fogalomtól elzárt kerékpárútjain. Az útvonal kerékpárosok által igen kedvelt, ezért szentelj fokozott figyelmet a jobbra tartásnak! Pilismarótról a zöld kerékpáros jelzést követve indulj el a Malom-patak mentén vezető erdészeti úton. Ligetes és sűrű erdők, valamint kaszálók váltják egymást a kanyargós úton felfelé. Hamarosan elhaladsz a Hoffmann Vadászház mellett, és kis kitérővel kitérhetsz a Pilisszentlélek felett található pálos kolostor romjaihoz. A Két-bükkfa-nyeregnél közútra jutsz, ami felvezet egészen Dobogókőig, ahol frissíthetsz egyet és felkeresheted a menedékház mögötti kilátópontot. Visszafelé, a Két-bükkfa-nyeregnél Pilisszentkereszt felé kezdj ereszkedni, és még a falu határa előtt térj be balra az erdő felé. Ezen a Dobogókövet megkerülő aszfaltozott úton már csak keveset kell törődnöd az erőkifejtéssel, mivel a hegy oldalában szinte végig lefelé haladsz majd. A Királykúti-nyeregnél megint balra tarts, és a dobogókői sípálya után jobbkéz felől fogod megpillantani a Rám-hegyet és a híres Ferenczy-sziklát, mely egyesek szerint a Föld szívcsakrája. Innen már csak a gondtalan suhanás vár rád a nemrégen átadott aszfaltúton egészen vissza, Pilismarótig a sárga kerékpáros jelzés mentén.

Látnivalók

Pálos kolostor romjai

Egyetlen hazai alapítású férfi szerzetesrendünk, a pálosok építették a kolostort Pilisszentlélek apró települése mellett a 13. században, IV. László támogatásával. A korában impozánsnak számító épületegyüttes templomot és kolostort is magába foglalt. Lakói a tatárjárás idején hagyták el a falu környékét, így az építmény lassan elpusztult.

Rám-hegy

Amellett, hogy sokak szerint itt található a Föld egyik szívcsakrája, a Rám-hegy a maga nemében is különleges, hiszen kopár sziklacsúcsával kiemelkedik az erdő borította környezetéből, és ezáltal a tetejéről csodálatos körpanoráma kínálkozik. Tökéletes hely egy kis elcsendesülésre, lelassulásra, így az sem tarthat vissza, hogy egy igen meredek kaptatón lehet csak feljutni a tetejére.

Hoffmann Vadászház

Az erdő mélyén, háborítatlan környezetben fekszik a Hoffmann Vadászház. A többször átépített egykori vadászház jelenleg szálláshelyként és étteremként üzemel. Nevét Hoffmann Sándorról, az erdészeti közalapítvány egykori erdőgondnokáról kapta. A szépen felújított épületegyüttes egyik részét Makovecz Imre tervei alapján építették meg. 

+ Programtipp

Prépostsági romok, Dömös

Dömös egykoron az Árpád-házi királyok egyik kedvelt lakhelye volt, a 11-12. században királyi palotát és prépostságot is építtettek ide maguknak. Sajnos ezek az épületek ma már nem állnak, de a kicsit később ide épített templom maradványai a mai napig láthatóak, az altemplomi rész pedig régi pompájában, rekonstruálva várja a látogatókat, szűkített nyitvatartási időben, amiről érdemes előre érdeklődni.

Hajótemető, Pilismarót

A helyi kavicsbányászat révén keletkezett, mesterséges Pilismaróti-öböl ma már kedvelt kirándulóhely, egyben tökéletes célpont a horgászat és a vízi sportok kedvelőinek. Itt kaptak helyet a nyugdíjazott meder- és kavicskotró hajók, melyek mellé jégtörő, komp, uszály és egyéb vízi munkákat végző hajók is kerültek. A hajókra felmászni tilos, de mindenképp érdemes egy látogatást tenni ezen a kissé elhanyagolt, elmúlást idéző, mégis a természet miatt életteli helyen!

Kerektavi Természetház

A Vasas Horgászegyesület 60 éves fennállásának évfordulójára készült el ez a környezetbe illeszkedő, innovatív energiafelhasználású, növényekkel borított tetejű Természetház. A Kerek-tó partján álló épület kiemelt funkciója, hogy a mai modern technológia segítségével mutassa be a hely élővilágát és természeti értékeit. A Természetház az év minden napján várja a látogatókat, különösképp a horgászat iránt érdeklődőket és a túrázás szerelmeseit.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40.9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Pilismarót a 11. számú főút mellett fekszik, Budapesttől 50 kilométerre. Menetrendszerinti autóbuszjáratok is érintik.

Pilismaróti Szent Lőrinc-templom

2028 Pilismarót, Köztársaság tér 7.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Maróti Kiskert

Elektromos kerékpár kölcsönzés, vezetett túrák.

Honlap

Hasonló túrák

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds