Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékePilis

Látványos körtúra Dobogókőre

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A hegyek szerelmese vagy? Akkor ez a túra neked való! Cél a 699 méter magasan fekvő Dobogókő a Dunakanyar legjobb, fogalomtól elzárt kerékpárútjain. Az útvonal kerékpárosok által igen kedvelt, ezért szentelj fokozott figyelmet a jobbra tartásnak! Pilismarótról a zöld kerékpáros jelzést követve indulj el a Malom-patak mentén vezető erdészeti úton. Ligetes és sűrű erdők, valamint kaszálók váltják egymást a kanyargós úton felfelé. Hamarosan elhaladsz a Hoffmann Vadászház mellett, és kis kitérővel kitérhetsz a Pilisszentlélek felett található pálos kolostor romjaihoz. A Két-bükkfa-nyeregnél közútra jutsz, ami felvezet egészen Dobogókőig, ahol frissíthetsz egyet és felkeresheted a menedékház mögötti kilátópontot. Visszafelé, a Két-bükkfa-nyeregnél Pilisszentkereszt felé kezdj ereszkedni, és még a falu határa előtt térj be balra az erdő felé. Ezen a Dobogókövet megkerülő aszfaltozott úton már csak keveset kell törődnöd az erőkifejtéssel, mivel a hegy oldalában szinte végig lefelé haladsz majd. A Királykúti-nyeregnél megint balra tarts, és a dobogókői sípálya után jobbkéz felől fogod megpillantani a Rám-hegyet és a híres Ferenczy-sziklát, mely egyesek szerint a Föld szívcsakrája. Innen már csak a gondtalan suhanás vár rád a nemrégen átadott aszfaltúton egészen vissza, Pilismarótig a sárga kerékpáros jelzés mentén.

Látnivalók

Pálos kolostor romjai

Egyetlen hazai alapítású férfi szerzetesrendünk, a pálosok építették a kolostort Pilisszentlélek apró települése mellett a 13. században, IV. László támogatásával. A korában impozánsnak számító épületegyüttes templomot és kolostort is magába foglalt. Lakói a tatárjárás idején hagyták el a falu környékét, így az építmény lassan elpusztult.

Rám-hegy

Amellett, hogy sokak szerint itt található a Föld egyik szívcsakrája, a Rám-hegy a maga nemében is különleges, hiszen kopár sziklacsúcsával kiemelkedik az erdő borította környezetéből, és ezáltal a tetejéről csodálatos körpanoráma kínálkozik. Tökéletes hely egy kis elcsendesülésre, lelassulásra, így az sem tarthat vissza, hogy egy igen meredek kaptatón lehet csak feljutni a tetejére.

Hoffmann Vadászház

Az erdő mélyén, háborítatlan környezetben fekszik a Hoffmann Vadászház. A többször átépített egykori vadászház jelenleg szálláshelyként és étteremként üzemel. Nevét Hoffmann Sándorról, az erdészeti közalapítvány egykori erdőgondnokáról kapta. A szépen felújított épületegyüttes egyik részét Makovecz Imre tervei alapján építették meg. 

+ Programtipp

Prépostsági romok, Dömös

Dömös egykoron az Árpád-házi királyok egyik kedvelt lakhelye volt, a 11-12. században királyi palotát és prépostságot is építtettek ide maguknak. Sajnos ezek az épületek ma már nem állnak, de a kicsit később ide épített templom maradványai a mai napig láthatóak, az altemplomi rész pedig régi pompájában, rekonstruálva várja a látogatókat, szűkített nyitvatartási időben, amiről érdemes előre érdeklődni.

Hajótemető, Pilismarót

A helyi kavicsbányászat révén keletkezett, mesterséges Pilismaróti-öböl ma már kedvelt kirándulóhely, egyben tökéletes célpont a horgászat és a vízi sportok kedvelőinek. Itt kaptak helyet a nyugdíjazott meder- és kavicskotró hajók, melyek mellé jégtörő, komp, uszály és egyéb vízi munkákat végző hajók is kerültek. A hajókra felmászni tilos, de mindenképp érdemes egy látogatást tenni ezen a kissé elhanyagolt, elmúlást idéző, mégis a természet miatt életteli helyen!

Kerektavi Természetház

A Vasas Horgászegyesület 60 éves fennállásának évfordulójára készült el ez a környezetbe illeszkedő, innovatív energiafelhasználású, növényekkel borított tetejű Természetház. A Kerek-tó partján álló épület kiemelt funkciója, hogy a mai modern technológia segítségével mutassa be a hely élővilágát és természeti értékeit. A Természetház az év minden napján várja a látogatókat, különösképp a horgászat iránt érdeklődőket és a túrázás szerelmeseit.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40.9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Pilismarót a 11. számú főút mellett fekszik, Budapesttől 50 kilométerre. Menetrendszerinti autóbuszjáratok is érintik.

Pilismaróti Szent Lőrinc-templom

2028 Pilismarót, Köztársaság tér 7.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Maróti Kiskert

Elektromos kerékpár kölcsönzés, vezetett túrák.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds