Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Két keréken a vulkáni eredetű hegyek körül

By 2022.05.30.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra kiindulópontja Sátoraljaújhely, ahol a Magas-hegyek környéke egész napra tartogat látnivalót és programot. Csak gyalogosan – vagy a Zemplén Kalandpark átcsúszó pályáján – érhető el a Szár-hegyen álló Magyar Kálvária és Szent István kápolna, a mögötte lévő kilátóterasszal. A túra az EuroVelo11 útvonalán halad, kerékpárúton alig néhány kilométert kell csak tekerned Széphalomra, ahol egy gyönyörű parkban alakítottak ki emlékhelyet Kazinczy Ferencnek és családjának. A magyar nyelv múltjáról és változásáról nagyszerű kiállítást találsz a Magyar Nyelv Múzeumában. Az Euróbában is egyedülálló múzeum kulturális találkozóknak is otthont ad. Visszatekerve Sátoraljaújhelyre, a Zemplén Kalandparkban érdemes néhány attrakciót kipróbálnod, például Magyarország legizgalmasabb téli-nyári bobpályáját. A várost magad mögött hagyva Rudabányácskán, a Smaragdvölgyben pihenj meg. Nem hiába kapta ezt a nevet, nyugalom árad a hegyekkel ölelt völgyből, a tó partjáról igazán lenyűgöző a Sátor-hegyek látványa. Pihenés után teljes erőbedobással vághatsz neki a kb. 3 km hosszú emelkedőnek, majd alacsony forgalmú erdei úton haladsz tovább Károlyfaláig. Kiegészítheted a túrát a Megyer-hegyi tengerszem meglátogatásával is, ami a falu szélétől csupán 1 kilométerre található. Sátoraljaújhelyig jó minőségű kerékpárúton, a régi kivasút nyomvonalán tekerhetsz, és zárásként a Zsólyomkai és az Ungvári pincesorokban rejlő híres Tokaji borokat is megkóstolhatod.

Látnivalók

Zsólyomkai Pincesor, Sátoraljaújhely

A Magas-hegy és a Szár-hegy között találjuk a Zsólyomka-patak völgyét. A pincesoron korábban nagy élet volt. A hegyen megtermelt szőlő feldolgozása és a borok tárolása mellett mulatozásra is alakítottak ki helyeket, sőt a közelben még fürdőhely is épült. Az elmúlt években ismét vonzza az érdeklődőket, ugyanis egyre több épületet felújítottak, és gasztronómiai programokat, borkóstolókat is szerveznek.

Ungvári Pincesor, Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely Magas-hegy oldalában nyújtózik el 3,5 hektáron az Ungvári pincesor, amely az UNESCO Világörökségi helyszínéhez tartozik. Az 1200-as években pálos rendi szerzetesek kezdték el építettni, hogy élelmiszereket tároljanak a pincékben. Akár egy elvarázsolt kert is lehetne, borostyánnal benőtt pincék, elhagyott hidak, titokzatos ösvények vezetnek egy-egy pincéhez. Több mint 10 kilométer pincerendszer húzódik itt a lábad alatt. Az elmúlt évben rendezvénytérrel, színpaddal, filagóriákkal is bővült a terület.

Magyar Kálvária

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyre érdemes felsétálnod, hiszen önmagában is fantasztikus Zempléni Kalandparkon túl is bőven akad itt látnivaló. Magyar Kálvária történelmi emlékhely, 100. Országzászló emlékhely, egy turul szobor a maga szimbolikus 896 centis magasságával – mindezek után pedig a pihenőparkban egy pompás kilátóteraszról gyönyörködhetsz a környező hegyekben.

Börtönmúzeum

Magyarország egyetlen Börtönmúzeuma 2007. márciusában nyitotta meg kapuit, a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumának Kiállítóhelye.

Magas-hegyi kilátó

A Magas-hegy tetején álló kilátóból különleges a panoráma. Tiszta időben négy vár is látható innen: a közeli sátoraljaújhelyi Vár-hegyen áll egy feltárás alatt álló vár, kb. 15 kilométerre tőle a sárospataki, majd a regéci és még távolabb a füzéri várat is megpillanthatod a Milicek ölelésében. A kilátóhoz libegővel vagy gyalogosan juthatsz fel, és ingyenesen látogatható.

Széphalom, Magyar Nyelv Múzeuma

Az interaktív kiállításon a magyar nyelv változásáról, a nyelvek és a nyelvváltozatok egymásra gyakorolt hatásáról tudhatsz meg érdekes információkat. A három kiállítótér mellett egy száz fős előadóterem is rendelkezésre áll itt, hogy hangversenyeknek, kulturális találkozóknak, irodalmi estéknek adjon otthont. A park területén található  Kazinczy Ferenc mauzóleuma, családjának sírhelye, és egy úgynevezett irodalmi herbárium is.

+ Programtipp

Magas-hegyi tanösvény

A Magas-hegy környékét bejárva megismerheted a Zemplén növény és állatvilágát.

Sárospataki Rákóczi vár

Az 1530-as években épült vár hazánk legjelentősebb késő reneszánsz műemléke, egyben történelmünk hű tanúja is. Itt szervezték Wesselényiék titkos összeesküvésüket, és ez volt a Rákóczi szabadságharc idején a kurucok központja. A vár ékessége a Lorántffy fejedelemasszonyról elnevezett loggia, amely a Vörös toronyba vezet át.

Via ferrata, Megyer-hegyi tengerszem:

Nem mindennapi élmény az újonnan kiépített via ferrata pályákról sziklamászás közben lepillantani a zegzugos tóra. Többméteres magasságban a csillogó víztükör fölött mászni pedig egészen páratlan élmény.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 25.1 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Autóval: Budapestről Sátoraljaújhely irányába az M3-as, majd a 37-es főúton.

Vonattal: A Sátoraljaújhelyig közlekedő vonatokon szállítható kerékpár.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Zemplén Kalandpark

A park igazi adneralinbomba: téli-nyári bobpálya, átcsúszó pálya, mászófalkomplexum, kanyargós hófánk pályák, izgalmas kalandtúra pályák és Magyarország leghosszabb libegője vár.

További információk

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds