Skip to main content

Magyarország Koppenhágájából a Feszty-körképig kerékpárúton

Magyarország Koppenhágájából a Feszty-körképig kerékpárúton

Fontos EuroVelo kerékpárút-szakasz készült el Dél-Magyarországon

17,6 kilométer hosszú új kerékpárutat adtak át Sándorfalva és Ópusztaszer között, így a biciklisek végig kerékpárúton tekerhetnek a Feszty-körképről is híres településről Szeged érintésével már majdnem a röszkei déli országhatárig.

Az alföldi tájak településein belül a közlekedési célú kerékpározás részaránya igen jelentős. Magyarországon a Csongrád-Csanád megyét is magába foglaló Dél-Alföldön a legmagasabb az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya (35%), Szegeden pedig a mindennapi élet része a kerékpáros közlekedés. A megyén belül más településre ingázók körében a kerékpározás aránya ugyanakkor még csak 2 százalékos. A forgalom jellemzően a napi munkába járást, ügyintézést teszi ki, de a koronavírus-járvány a szabadidős célú kerékpározásnak is lökést adott.

A megnövekedett igények már önmagukban is szükségessé tennék a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, de legalább ennyire fontos az is, hogy a térségben fut az EuroVelo 11 nemzetközi kerékpáros útvonal is. A Szegedtől északra fekvő Sándorfalva, Dóc és Ópusztaszer települések, valamint Csongrád-Csanád megye önkormányzata felismerték a térség igényeit, és sikeres pályázatuknak köszönhetően kerékpárutat építhettek. A 17,6 kilométer hosszú kerékpárút a Szeged külterületéig tartó, 2019-ben megépült szakaszhoz kapcsolódik, így összesen közel 40 kilométeren át tekerhetnek a bringások.

„A települések a fejlesztéssel bekerültek a nemzetközi kerékpáros hálózatba is, így a környékre akár határon túli biciklis turistákat is csábíthatnak”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kerékpárutak átadóján. Az EuroVelo 11-es útvonal a hazai 3-as országos kerékpáros túraútvonalat fedi le. A több mint 500 kilométeres útvonal nagyrészt a Tisza mellett kanyarogva, a Tisza-tó érintésével szeli át az Alföldet, majd Tokaj és Sátoraljaújhely után, a Zemplént megkerülve hagyja el az országot Szlovákia felé. Ez a kerékpárút nem csak Szeged épített és kulturális értékeit mutatja be, de talán a legjobb lehetőség arra is, hogy a korábban sokak számára csak gyerekregényekből és versekből megismert Alföldi tájat bemutassa a nagyközönségnek.

Az alábbi képre kattintva az új kerékpárút térképen is megtekinthető.

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds