Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Huták földjén – Mátraszentimre, Ágasvár

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Mátra magasan fekvő települése a síparkjáról is híres Mátraszentistván – innen indul túránk. A hangulatos Csörgő-patak mentén sétálunk el Ágasvárra, és útközben megnézzük egy középkori üveghuta maradványait. A patak onnan kapta nevét, hogy megáradva a magával ragadott kövek egymáshoz ütődve időnként csörgő hangot hallatnak. A szurdokszerű völgy csodás bükkösökben kanyarog, tavasszal és ősszel is nagyon látványos színekkel vár, nyáron pedig hűs lombsátorral véd a hőségtől. A szurdok oldalában kisebb barlangokat és egy vízimalom romját is megtaláljuk.

A napsütötte rét szélén álló Ágasvári turistaházban megpihenhetünk. A hely igazi retró gasztroélményekkel vár: ovis teával, virslivel, forralt borral. A turistaháztól nem messze találjuk a Foton-rétet. Amatőrcsillagász-berkekben ezen a néven emlegetik azt a turistaháztól északnyugatra fekvő erdőirtást, ahonnan a naplementét szokás fényképezni. A tisztás felső részéről kitűnő kilátás nyílik Pásztó irányába. Tiszta időben jól látható a Hasznosi-víztározó lábnyom alakja mögött a Börzsöny hosszan elnyúló vonulata, tőle balra a Naszály és a Visegrádi-hegység, előtte a Szanda jellegzetes kétpúpú sziluettje. Ha a tisztás alsó részén állva észak felé tekintünk, elénk tárul a Salgótarjáni-medence, a háttérben a Karanccsal és a Medves-fennsíkkal.

Miután kipihentük magunkat, felmegyünk a csodálatos kilátást nyújtó középkori várromhoz. A csúcsról több irányban is szép kilátás nyílik, tiszta időben, főleg télen még a Magas-Tátra is látszik. Kelet felé folytatjuk az utunkat, az erdőben végigsétálunk a Mátra egyik legszebb gerincén. A faluba visszaérve Mátraszentimre központjában betérhetünk a csárdába, amelyet belülről hagyományos parasztházként rendeztek be, hatalmas búbos kemencével.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Mátraszentistván, sípark, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Ágasvár:

Ágasvár a Mátra nyugati részén elhelyezkedő, meredek trachithegycsúcs, Pásztóhoz közel. Csúcsán egykor erős vár állt, amelynek mára alig maradtak látható nyomai. A várat először 1265-ben említi oklevél. Fénykorát a 13. és a 14. században élte. A csúcsról tiszta időben látszanak a Tátra vonulatai is.

Ágasvári turistaház:

Az Ágasvári turistaház a Mátra nyugati peremén, Pásztótól tíz kilométerre keletre, Mátrakeresztes és Mátraszentistván között nagyjából félúton helyezkedik el. A turistaházhoz közel található a Csóka-kő és a Bárány-kő, a magyar sziklamászók kedvelt találkozóhelyei. Mivel az Ágasvári turistaház a környező településektől távol, erdővel körülvett területen fekszik, a viszonylag alacsony fényszennyezés miatt népszerű hely a Magyar Csillagászati Egyesület amatőr csillagászainak körében is, akik a turistaház mellett fekvő tisztást egyszerűen csak észlelőrétként emlegetik. A turistaházról kisbolygót is elneveztek!

+ Programtipp

Bárány-kő és Csóka-kő:

A két sziklamászó helyet a Kövecses-patak völgye választja el egymástól. Itt, a patak mellett gyakran találkozunk szalamandrával is. Az andezitsziklákhoz kisebb kaptatón lehet felérni, fenn biztonságosan kinittelt, könnyű és nehéz sziklamászó utakat találunk. A Bárány-kő a nagyobb kiterjedésű, körülbelül 20-25 út található rajta, míg a másikon 10-15 könnyebb vagy nehezebb útvonalat találunk, így a kezdők és a profik is találnak maguknak megfelelő kihívást.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Gyöngyös Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds