Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Pilisi kolostortúra

By 2023.03.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A közel 24 kilométer hosszú, egész napos túrán számos pálos emléket is meglátogathatsz, de akár több részletben is teljesítheted a távot. A több irányból, akár autóbusszal is megközelíthető pilisszentkereszti templomkert mellől indulva feljuthatsz a pálos rend alapítójáról elnevezett Boldog Özséb-kilátóba, amely a Pilis legtetején nyújtózik a magasba, majd a kék barlang jelzést követve kitekinthetsz a Csévi-szirtek felett a Leány- és Legény-barlang lenyűgöző előcsarnokaiból. Klastrompusztán az első pálos monostor romjait fedezheted fel, ahonnan továbbhaladva egy szűk ösvény vezet fel a Pilis-nyeregre. Ezután ereszkedj le Pilisszentlélekre, ahol egy újabb, 14. században épült kolostor romjait találod. Innen egy hosszabb, elmélkedős úton, a zöld sáv jelzést követve eléred a Két-Bükkfa-nyerget, majd visszajutsz a bájos Pilisszentkeresztre, ahol utolsó állomásként a cisztercita klastromkertet nézheted meg, mielőtt újra a túra kiindulópontjához érkeznél.

Látnivalók

Boldog Özséb-kilátó

A Boldog Özséb-kilátó az egyetlen, hazai alapítású férfi szerzetesrend alapítójáról kapta nevét, aki remetetársaival a környező barlangokban élt a rend megalakulása előtt. A Pilis-tető 756 méter magas csúcsán, a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján áll az eredetileg geodéziai mérőpontra épült, kör alapú kilátó. Köszönhetően 17 méteres magasságának, mellyel a lombkorona fölé emelkedik, tökéletes körpanorámát biztosít a legfelső, fedett szintről: a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Pilisvörösvári-medence, de még a Gerecse vonulatai is kiválóan látszanak.

Pálos kolostor romjai, Pilisszentlélek

Egyetlen hazai alapítású férfi szerzetesrendünk, a pálosok építették a kolostort Pilisszentlélek falu mellett a 13. században, IV. László támogatásával. A korában impozáns épületegyüttes templomot és kolostort is magában foglalt, lakói a tatárjárás idejében azonban elhagyni kényszerültek a falu környékét, így az építmény lassan elpusztult.

Hoffmann Vadászház

Az erdő mélyén, egy háborítatlan nyugalommal váró helyszínen fekszik a Hoffmann Vadászház. A többször átépített egykori vadászház jelenleg szálláshelyként és étteremként üzemel. Nevét Hoffmann Sándorról, az erdészeti közalapítvány egykori erdőgondnokáról kapta. A szépen felújított épületegyüttes egyik részét Makovecz Imre tervei alapján építették meg.

Báró Eötvös Loránd Menedékház, Turistamúzeum

A műemlékké nyilvánított Báró Eötvös Loránd Menedékházban kapott helyet a Magyar Turista Egyesület történetét bemutató kiállítás. Már száz évvel ezelőtt felvetődött az MTE akkori tiszteletbeli elnökének fejében egy, a magyar természetjárás múltját feltáró kiállítás létrehozásának gondolata. A létrejött tárlaton korabeli fényképek, kiadványok, túrázáshoz használatos eszközök tekinthetőek meg.

+ Programtipp

Dera-szurdok

Ha Pilisszentkereszten fejezzük be a túrát, feltétlenül érdemes rövid sétát tenni a festői szépségű, sziklákkal övezett Dera-szurdokban, ahol a patak mellett kalandos úton járhatjuk be a Dera-patak ezen szakaszát. A szurdok a faluból megközelíthető a kék jelzésen.

Thirring-sziklák

Dobogókő északi lejtőin találod ezeket a hatalmas, az idő és a környezeti hatások által formált, vulkanikus eredetű sziklatömböket. A jelölt turistaút kacskaringós úton vezet végig a ritkás bükkerdőben, olykor gigantikus gyökérzeteken át, ahonnan több helyen is kibukkan a Duna kéklő szalagja. Több sziklaformációra kitaposott ösvény visz fel, érdemes őket óvatosan megmászni és kiélvezni a körülölelő erdő csendjét.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 23.6 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

2098 Pilisszentkereszt, Fő út 28.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds