Skip to main content

Különleges kilátások és kilátók Magyarországon

Különleges kilátások és kilátók Magyarországon

Te miért húzol bakancsot, azon kívül, hogy átmozgasd a tested, és a friss levegőn töltsd az időd?
Hát persze, hogy a panoráma miatt, igaz? És ha már a panorámánál tartunk, akkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy milyen annak a bizonyos kilátónak a formája, amiről kémleled a tájat.
Az elmúlt években gombaszámra nőttek ki, vagy újultak, és szépültek meg hazai kilátóink, amiket elsősorban a csodálatos kilátás miatt keresünk fel.

Ezen bejegyzés célja pedig az a másodlagos tény, hogy a kilátó formája is fontos lehet, legfőképp ha az eltér a megszokottól. Persze felmerül a kérdés, hogy mit is takar a megszokott szó?! 20-30 méter magas, fából, kőből, acélból készült, és mondjuk jenga formája van, igaz!?
Na most mi tudunk mondani kapásból 5+1 olyan kilátót, amik ezt a sormintát egyáltalán nem követik. Már csak a kilátó formája miatt is érdemes felkeresni az ajánlott lokációkat.

Lássuk azt az öt plusz egy különlegességet!

Prédikálószék

A Dunakanyar ezen helyszíne talán hazánk egyik legismertebb és legnépszerűbb látványossága , ami már a 2016 őszén átadott építmény nélkül is különleges úti cél volt.

A 12 méter magas, faszerkezetű kilátó teljes mértékben igazodik a hegy nevéhez: felfelé szélesedő szószéket szimbolizál. A három szinten a pazar kilátás mellett információs táblák is helyet kaptak, melyek a környék életében jelentős szerepet betöltő magyar királyokat, történelmi eseményeket mutatják be.

A mi személyes tapasztalatunk a kilátóval kapcsolatban: napjainkban rengeteg „bivakolásra éhes” túrázónak ad menedéket, akik a napfelkeltét vagy a naplementét a kilátóból csodálják.

Ajánlunk egy klassz túrát is a kilátóhoz:

Rövid, de meredek – a Visegrádi-hegység ikonikus panorámái

Guckler Károly-kilátó

A budapesti Hármashatár-hegy tetején álló nyolcszög alapú, és egy szögletes focilabdára emlékeztető kilátó nevét arról a Guckler Károlyról kapta, akinek a Budai-hegység fenyveseit köszönhetjük.

A kilátó helyén egykor a II. világháborúban légvédelmi üteg állt, mely „újrahasznosításával” jött létre ez a mai geometriai futball labda.
Az építmény tetejéről könnyedén szemügyre vehetjük a Megyeri-hidat, a Széchényi-hegyet, a Pilist, a Gerecsét, a Budai-hegységet vagy akár az Erzsébet-kilátót is megpillanthatjuk.

A kilátót is érintő túrát itt találod:

Kéktúrázz a fővárosban!

Kéz kilátó, avagy az Isten tenyere

A Cserhát tenyerén van az Isten tenyere vagy az Isten tenyerén van a Cserhát? Végülis teljesen mindegy, a lényeg az, hogy Felsőtold rejti 2020 óta ezt a különleges kilátót, amit Kéz kilátónak, vagy Isten tenyereként szoktak emlegetni.
Az Országos Kéktúra nyomvonalán, a Felsőtold feletti Szár-hegyen keresheted fel ezt a rövid idő alatt nagy hírnevet szerzett, fából készült alkotást, melyre felállva valóban úgy tűnhet, mintha Isten tenyeréből tekintenél körbe Görbeország tájain. A kilátót Csíkszentmihályi Benjámin alkotta meg a Farkaskútvölgy lovaspark ötlete alapján, és azóta a Palócföldre látogatók nagy kedvence lett.

Túránk ehhez a különleges műalkotáshoz:

Palócföld ékszerdobozától Isten tenyeréig

Gloriette-kilátó

A Fertőbozon álló Gloriette egy mindössze 186 méteres dombon, a Csúcsos-dűlőn áll. Kinézetét tekintve is kilóg a sorból, ami miatt nehéz kilátóként tekinteni rá, de az elénk táruló Fertő-táj látványa miatt mindenképpen kilátóként tartjuk számon.

Ezt a kupolás épületet az 1800-as évek elején gróf Széchényi Ferenc építtette József nádor tiszteletére.

A Gloriette formáját tekintve egy pavilonra emlékeztet.  A klasszicista, kupolával zárt kilátó belső átmérője 3 méter, és azt gróf Széchényi Endre 1943-ban állíttatta helyre, mivel az jócskán megrongálódott a háborúkban.

Keresd fel gyalog, vagy kerékpáron a kilátót! Az ajánlót itt találod hozzá:

Gyalog- és kerékpártúrák a Soproni-hegységben

Xantus János Gömbkilátó

A 2020-ban indult Év kilátója szavazás első nyertese, ami méltán zsebelte be az első helyet.
A balatonboglári Gömbkilátót az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett.

A kilátó az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem fog legurulni a dombról.

A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik hazánk legnagyobb tavára.

Millenniumi Kilátó – Szilvásvárad

A 22 évvel ezelőtt átadott építmény sok szempontból hasonlít egy „normális” kilátóra, azonban külleme kicsit a Felső-Tisza vidékének különleges harangtornyaira is emlékeztethet.

A szilvásváradi kilátó 36 méter magas, viszont a Bükk-hegység, a Szalajka-völgyet és a Magas-Tátra csúcsait 20 méter magasból lesheted meg.

Túra, ahol akár a kilátót is útba ejtheted:

Hegyi rétek sokasága, ahogy még nem láttad – Olasz-kapu

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds