Skip to main content

Gyalog- és kerékpártúrák a Soproni-hegységben

Gyalog- és kerékpártúrák a Soproni-hegységben

A Sopron környéki erdőket 400 kilométernyi jelzett gyalogos séta- és túraútvonal hálózza be. Források, tanösvények, erdei tornapálya, élményparkok várnak a frissítő erdei környezetben. A környéket kerékpárral is érdemes felfedezni, hiszen jól kiépített kerékpárút-hálózaton tekerhetsz végig, rengeteg látnivalóval.

Gyalogtúrák

Kilátóról kilátóra

Ezen a klasszikus gyalogtúrán a Soproni-hegység leg­szebb kilátóit járhatod végig jól jelzett turistautakon, ke­vés emelkedővel, több helyen rövidítési lehetőséggel. Töltsd fel a kulacsodat, mert a szép kilátásokat egy egész napos túrán gyűjtheted be! A Lőverekből a Sörházdombi-kilátótól indulj, majd kapaszkodj fel a Károly-kilátóhoz! A Ciklámen tanösvény útvonalát követve juthatsz el a Várhely-kilátóhoz. Pihenésképpen érdemes a mesés Fáber-réten leheveredni, majd a szelídgesztenyésen át irány a 374 méter magas Vas-hegyen álló Gloriette-kilátó! Haza­felé a különös történetű Taródi-vár és a Hársfa sor elegáns villái zárják a látnivalók sorát.

Kilátóról kilátóra

Bányásztúra a határsáv mentén

A legenda szerint az 1750-es években egy bánfalvi pásztor csodát látott itt: égtek a kövek a soproni erdő oldalában. Ezekről a szénkibúvásokról kapta nevét a hely, hiszen Brennberg annyit tesz: égő hegy. Nemsokára itt nyílt meg Magyarország első szénbányája, ahol egész Európa legjobb minőségű barnaszenét bányászták. 250 évig virágzott a kis alpesi bányászfalu, melyet előbb a trianoni új határ, majd a vasfüggöny zárt el a világtól. A különleges történetű falu körül vezet ez a túra: a Szt. Borbála bányásztemplom­tól menj a Mária utat követve a récényi határátkelési pontig. Tegyél egy kitérőt az osztrák oldalon az Ilona-aknához, majd a magyar oldalon kapaszkodj fel a hegység legmagasabb pontjára, az 557 méteres Magas-bércre. Új- és Ó-Hermes felé tudsz hazatérni.

Bányásztúra a határsáv mentén

A vasfüggöny mentén a Szárhalmi-erdőn át

Ez egy tartalmas, hosszú túra, mely során nemcsak szép kilátásban lesz részed, hanem a vasfüggöny lebon­tásában szerepet játszó és az európai történelmet is befolyásoló történelmi helyszíneket is bejárhatod. Sopronból elindulva nemsokára elérkezel az Ó-Hubertusz kilátóhoz, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik a Szárhalmi-erdőre, a gyönyörű Soproni- és Rozália-hegységekre. A túra következő állomása a műszaki határzár 1989. júniusi átvágásának helyszíne. A Dudlesz-erdő után a Páneurópai Piknik Emlékhelyet nézheted meg, majd a római kori Mithras-szentély, végül Fertőrákos, Tómalom érintésével érkezhetsz vissza Sopronba.

A vasfüggöny mentén a Szárhalmi-erdőn át

Fürtös bodza tanösvény

Ha ismerkednél a Soproni-hegység növény- és állatvilágával, erdeivel, vízrajzával, akkor ezen a tanösvényen átfogó képet kapsz minderről. Az útvonal Ágfalvától vezet az osztrák–magyar határon fekvő, Asztalfőként vagy Urak asztalaként ismert pontig. Ez a történelmi helyszín a megállapodás évszázados szimbóluma, mivel egykor a környék urai itt tartottak közös étkezéseket az éves határszemle alkalmával.

Fürtös bodza tanösvény

Kerékpártúrák

Időutazás Sopron körül (SF4 kerékpárútvonal)

Sopronból erdei kerékpárúton jutsz el Tómalomig, ahol a középkorban soproni molnárok malmai működtek, ma pedig strandfürdő vár. Innen Sopronkőhidán át a Páneurópai Piknik Emlékhelyhez vezet a kerékpárút. Az 1989-es határáttörést bemutató emlékpark a rendszerváltozás és demokratikus átalakulás korába röpít. Az útvonal ezután az osztrák oldalon, a határ mentén halad, majd Klingenbachnál (Kelénpatak), a határátkelő mellett érkezik vissza Magyarországra. A Dudlesz-erdőn át futó kerékpárúton térhetsz vissza Sopronba, közben érdemes felmászni az Ó-Hubertus-kilátóba, ahonnan szép kilátás nyílik a Soproni- és a Rozália-hegységre.

Időutazás Sopron körül

Bortól a vízig

Az osztrák „kékfrankos országon” át, Balf érintésével ajánlunk egy túrát Sopron kö­rül. Sopronból a közeli Harkánál léphe­ted át a határt, majd a dimbes-dombos kerékpárúton a kékfrankos országnak is nevezett Közép-Burgenland gondozott szőlőskertjei között kerekezel. Raiding (Doborján) településén érdemes betérni Liszt Ferenc szülőházába. Nagycenken Széchenyi István kastélyát ejtheted útba. Sétálj a híres hársfasoron és ülj fel a nagycenki kisvasútra! Fertőbozra át­gurulva a Gloriette-kilátóból csodálhatod meg a Fertő-tájat, Balfon pedig kóstold meg a gyönyörű Zsolnay-kútból csordo­gáló gyógyvizet.

Bortól a vízig

Hegyi kerékpáros túra (SF3 kerékpárútvonal)

Ez az útvonal kifejezetten MTB kerékpárosok számára ajánlott, kemény és izgalmas terep. A túra Sopron belvárosából indul. Innen Harka felé vedd az irányt, és haladj a korábbi vasfüggöny nyomán a Soproni-hegység vadregényes tájain! A szintkülönbségekkel tarkított útvonal Ágfalván keresztül tér vissza Sopronba.

Hegyi kerékpáros túra

További túrákat is találsz a környéken, ha ide kattintasz.

Soproni-hegység és Fertő tó

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds