Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Tájak és kultúrák találkozása

By 2021.04.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Gömör–Tornai-karszt keleti és az Abaúji-medencedombság nyugati peremén haladó körtúrán a Szalonnai-karszt tömbjét kerüli meg. A túra javasolt kiinduló- és végpontja Bódvaszilas, ahol számos épített örökségi érték megismerésére nyílik lehetőség.

Bódvaszilast a magyar-szlovák államhatár felé, északi irányban hagyjátok el. A következő településen, Komjátin forduljatok jobbra, Bódvalenke irányába. Innen hazánk egyik kevéssé ismert kistájának, a Tornai-dombságnak az egyik bájos völgyében vezet tovább utatok, Tornaszentjakab és Viszló érintésével Rakacára.

Túránk következő szakasza a Rakaca patak völgyében vezet, ahol érdemes nyitott füllel hallgatni a „kövek meséjét”. A völgy délnyugati végén Magyarország egyik legnagyobb víztározója mellett haladtok el. A Rakacai-tó környezete páratlan szépségével már önmagában is erőt ad a túra második feléhez. A feltöltődést nyáron egy fürdőzés is segítheti.

A Bódva völgyét Szalonna községnél éritek el újra. Innen a nagyapáink idején még „a száz kőműves faluja”-ként emlegetett Perkupa érintésével értek vissza a túra kiinduló- és egyben végpontjára, Bódvaszilasra.

Látnivalók

Bódvalenke- Freskófalu

A határszéli kitelepülésen magyar és Európa más országaiból származó roma festőművészek alkotásai színesíti a házak falát, amik helybéli legendákat és klasszikus cigány témákat ábrázolnak.

Szalonna – műemlék református templom

A középkori eredetű református templom a főút kanyarulatában áll. A szakrális épületen jól látható a helyi közösség igyekezete annak folyamatos bővítésére, igényeknek megfelelő alakítására. Az Árpád-kori körtemplomot a falu népe hamar kinőtte, ezért négyszög alakú hajóval toldotta meg az épületet. A templombelsőben a középkori bibliamagyarázó színes falfestményekre láthattok szép példát.

Perkupa – népi építészeti emlékek

A Petőfi Sándor út két oldalán egymás mellett sorakozó „hímes” (vakolatdíszes) oromfalas parasztházak, fa szerkezetű gazdasági melléképületek a régi idők paraszti kultúrájáról tanúskodnak.

+Programtipp

Bódvaszilasi tájház

Több Bódva-völgyi településen találkozhatunk az itt élők által „amerikás” házaknak nevezett lakóépületekkel. Ezek többi ház közül nagyobb méretükkel, igényesebb anyaghasználatukkal tűnnek ki, és ma is többfelé a faluképek meghatározói. Bódvaszilason az egyik 20. század első évtizedében épült „amerikás” lakóház és lakóinak mozgalmas története szakavatott vezető segítségével ismerhető meg. Garantált, hogy igen tartalmas programban lesz részetek, ne hagyjátok ki!

További információkTérkép

Bódvaszilasi imaösvény

Nemcsak egyszerű falusétára hívja az ide látogatót a falu közössége. Az útvonal végigjárásával szinte belekóstolhattok egy gazdag hagyományokkal és színes múlttal rendelkező, tradicionális falu múltjába és jelenébe. A természeti és épített környezetben tett séta során kihelyezett igék segítenek az egyéni elcsendesedésben. Az imaösvény a Bódvavölgyi Református Zöldút egyik állomása.

Rákóczi-barlang, Bódvalenke

Az Aggteleki-karszt föld alatti ékszerdoboza az Esztramos-hegy mélyén nyíló barlang. Falait gazdagon borítják különböző színű és formájú, rendkívüli változatosságban megjelenő cseppkövek, borsókövek és más, ritkaságnak számító ásványkiválások. A barlang karsztvízszintet jelző alját kristálytiszta vizű, zölden csillogó tavak töltik ki. Méltán tartják hazánk legszebb barlangjának. A föld alatti csodavilágot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság képzett szakembereinek vezetésével ismerhetitek meg.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 56 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Bódvaszilas, Fogászati Rendelő – 3763 Bódvaszilas József Attila út 1.

 

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds