Skip to main content

Járd körbe Kőszeget, a természet ölelte várost!

Járd körbe Kőszeget, a természet ölelte várost!

Fedezd fel különleges túrákon, tematikus sétákon a történelmi kisváros romantikus utcáit, Magyarországon egyedülálló műemléki gazdagságát és emberléptékű környezetét. A városnézést érdemes a törökök elleni hősi helytállásban oly fontos erődítmények mentén kezdeni, melyek igazán híressé tették Kőszeget. A keleties hangzású vendéglátóegységekben, vagy éppen vaskos lovagi asztalok mögött ülve, kőszegi bor kíséretében gasztronómiai különlegességeket kóstolhatsz. A város határain túl ismerd meg a Kőszegi-hegység nevezetességeit is! A városközpontból kiindulva kitűnő gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat kínál a táj. Kirándulhatsz a Stájer-házakig, eltekerhetsz bringával a hűsítő Hétforráshoz, vagy az Írottkő tetejéről gyönyörködhetsz az Alpok ámulatba ejtő panorámájában. Légy részese az új natúrparki túramozgalomnak, melynek keretében „light” és „hard” nehézségi szintek alapján túraútlevéllel igazolható, kitáblázott útvonalak várnak szerte a vidéken. Ebből most kettőt hoztunk neked.

1. Kőszegi esszencia – 1. Alpannonia® light körtúra

A gyalogtúra a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont interaktív kiállításával kezdődik, amely jól szemlélteti a Kőszegi-hegység élővilágát. Közvetlen szomszédságában pici arborétum, a Chernel-kert terül el. Úton a Csónakázó-tóhoz, a Kálvária utcában megnézheted a bunkert, ahol egy ideig a Szent Koronát is őrizték, majd felfrissülhetsz a vízparti pihenőhelyen. A túra második fele a kőszegi famatuzsálemekről szól a néhai katonai alreál iskola parkjában, a piacnál és a Jurisics-vár alatti várárokban. A túra során információs táblák segítik a tájékozódást.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 6,6 km

Időigény: 3 óra

2. Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. A vadregényes Ördögárok geológiai tanösvényt és két lépcsőmentes panorámapontot, a Szulejmán-kilátót és a Trianoni-keresztet is útba ejtheted közben, ha szívesen gyönyörködnél más-más perspektívából a kilátásban. Az egykori poncichter szőlők közt létesült Napostető Borteraszon finom kőszegi bort kóstolva csodálhatod a tájat, hogy aztán újra útra kelve, az erdő szélén sétálva döbbenj rá, milyen lenyűgöző is Kőszeg természet ölelte városa.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 3,5 km

Időigény: 1,5 óra

3. Változatos élővilág

Kőszegen nem is egy, hanem mindjárt két patikamúzeum is található. Ezek közül a nagyobb az Arany Egyszarvú Patika, amelynek hazai viszonylatban egyedülálló szárítópadlására, más néven drogpadlására is ellátogathatsz. A különleges helyszín levegőjét napjainkban is friss, száradó gyógynövények kellemes illata lengi be. Innen a régmúltból a jelenbe sétálva, 10 perc alatt eléred a bájos Chernel-kertet, mely egyszerre működik kisvárosi arborétumként és madárvédelmi mentőközpontként. A szomszédos Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban teljes képet kaphatsz a Kőszegi-hegység élővilágáról.

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds