Skip to main content

Hangolnak a gímszarvasok, indulnak a fülelőtúrák!

Hangolnak a gímszarvasok, indulnak a fülelőtúrák!

A kánikula ellenére idén már most megszólaltak a gímszarvasbikák, így az évről évre fokozódó érdeklődés következtében országszerte elkezdték meghirdetni a szarvasbőgő-túrákat. Fontos, hogy ezzel párhuzamosan az erdészetek és a nemzeti parkok több helyen is erdőlátogatási korlátozásokat léptettek érvénybe. Ha te is szeretnél részese lenni az erdő egyik legszebb hangversenyének, akkor érdemes élni a szervezett túrák nyújtotta lehetőséggel, ugyanis ilyen kirándulások alkalmával biztos lehetsz abban, hogy nem zavarod meg az állatokat, nem sérted meg az elrendelt tilalmat, továbbá nagyobb esélyed lesz arra is, hogy a területet jól ismerő szakvezető segítségével tényleg tanúja lehess az őszi erdőn orgonáló szarvasbikák nászának. Jelentkezz most, hogy ne maradj le az ősz legeredetibb koncertjeiről, amihez mutatunk 6 különleges programot!

1. Koncert a gemenci erdőkben

A Gemenc neve már évtizedek óta összefonódott a gímszarvasok bőgésével, sőt néhány évvel ezelőtt a gemenci gímszarvas a Magyar Értéktárba is bekerült, mint hungarikum. Erre a különleges „koncertre” turisták, természetfotósok, filmesek és vadászok is nagy számban érkeznek. A Gemenc Zrt. a következő két hétvégén, péntekenként és szombatonként szervezi túráit, melyeken a vadállomány zavarása nélkül hallgathatod meg a szerelmes bikák különleges nászdalát. A kirándulás minden alkalommal este fél hétkor indul túravezetőkkel a pörbölyi Ökoturisztikai Központtól. A túrák előtt, 17 órától a „Gímvallatás” elnevezésű programon, azaz hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vehetsz részt. Ezt követően pedig a „Legenda és valóság – A gemenci gímszarvas” című interaktív kiállítást is megtekintheted.

Indulnak a szarvasbőgés-hallgató túrák!

2. Szarvasbőgés különvonat a Börzsönyben

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút két szombaton is, szeptember 16-án és 23-án éjszakai vonatozással, illetve rövid gyalogtúrával (~2,5 km) egybekötött szarvasbőgés-hallgató programot indít. Az esemény során különvonattal visznek el Nagyirtáspusztára, ahonnan tapasztalt túravezetővel tudsz lesétálni Kisirtásra, ahol forralt borral, forró teával és zsíros kenyérrel várnak téged. A túra során többet tudhatsz majd meg a szarvasok nászáról, és élőben is lehetőséged lesz meghallgatni ezt az erdei szimfóniát.

Vedd meg most a jegyed a szarvasbőgő különvonatra!

3. Szarvasbőgés-hallgató túrákkal indul az ősz a Vértesben!

A Vérteserdő Zrt., valamint a kőhányási Gróf Esterházy Ökoturisztikai Központ és Turistaház az idei évben is várnak téged a szarvasbőgés-hallgató túráira. A túrák Gánt-Kőhányáspusztáról, az ökoturisztikai központtól indulnak, szeptemberben összesen 10 alkalommal. A program során testközelből élheted át ezt a nem mindennapi erdei koncertet. A kirándulások során interaktív módon, szakemberek segítségével kaphatsz majd bepillantást ebbe a titokzatos világba és a vadászok mindennapjaiba is.

Csatlakozz te is a vértesi túrákhoz!

4. Esti séta szarvasbőgés idején a Körös-Maros Nemzeti Park területén

Szeptember derekán az erdők koronás nagyvadjai, a gímszarvas bikák hangos orgonálással hívják fel a szarvastehenek figyelmét, jelzik párzási hajlandóságukat, hirdetik, hogy ki a terület ura. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Maros-menti erdőkben egyre növekvő létszámban vannak jelen a gímszarvasok, a szarvasbőgés is évről-évre egyre látványosabb jelenség. Szeptember 15-én és 16-án esti séták keretében élvezheted az alkonyati erdőben a szarvasbőgés hallgatásának egyedi hangulatát.

Jelentkezz most a madármegfigyeléssel egybekötött kellemes kirándulásra!

5. Szarvasbőgés az Aggteleki-karszton

A színes lombú erdők egyedi hangulatú pillanatai a hűvös estéken a szarvasbikák bőgése. Szeptember 15-én és 16-án, pénteken és szombaton az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnak köszönhetően szakvezetővel járhatod be a Jósvafő környéki erdőket, ahol meghallgathatod az éjszakák erdei hangjait, különös tekintettel a gímszarvasok nászhívó dallamára.

Gyere, és hallgass bele az erdő éjszakai életébe!

5. Az Ipoly csodáinak felfedezése szarvasbőgéssel kísérve

Szarvasbőgés a vízről? Ez aztán a különleges program. Szeptember 16-án, szombaton egy fantasztikus kajak és kenutúrán lehetsz fültanúja a szarvasbikák énekének. A túrán Ipolytölgyesnél, a duzzasztó alatt szállsz vízre, ahonnan egészen a Dunáig evezel. Utad során kanyargós, víz fölé lógó fákkal gazdagon ellátott tájakon haladsz végig, közben néha szlovák, néha magyar területeken evezel, többnyire erdőkkel, néhol hegyoldallal szegélyezett úton. Menet közben pedig több lehetőség is adódik majd egy-egy rövid kiszállásra.

Evezz egyet a természet lágy ölén szarvasbőgéssel kísérve!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds