Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

A Hódos-éri völgy meghódítása bringával

Túrainfó

A túra Vinye vasútállomásról indul, amelynek környéke a Bakony egyik túraközpontja. Az egész évben üzemelő vendéglátóhelységek valamelyikében fel is töltheted az energia- és folyadékraktáraidat. Innen nem meredek, de hosszú és annál szebb völgyön, a Hódos-ér mentén tekerhetsz felfelé. Ha éppen virágzik az itt vadon élő ciklámen, csak fotózd le, de ne szedj belőle, mert ritka és védett! A felfelé vezető út után jól fog esni a pihenés a kisszépalmapusztai erdei pihenőnél, a Kőris-hegy oldalában. Végül, mielőtt felszállnál a vonatra Zircen, mindenképpen nézd meg a ciszterci apátságot is!

Látnivalók

Zirci Ciszterci Apátság, Zirc

A ciszterci apátság mai épületegyüttesének két fő eleme két külön építészeti kor és stílus remekműve. A Nagyboldogaszszony Bazilika hatalmas, barokk templom, amelynek két tornya a város messziről is látható ékessége és jellegzetes szimbóluma. A monostor gyönyörű, klasszicista épületszárnyában pedig jelenleg a könyvtár és a Bakonyi Természettudományi Múzeum található. Az apátságot az angolkert stílusú Zirci Arborétum veszi körül, ami még jobban kiemeli az épületek szépségét.

+ Programtipp

Alsó-Cuha Szurdok

A könnyen járható Cuha szurdoktól északra, a Kőpince-forrástól kb. 2 kilométerre található az Alsó-Cuha szurdok, ahol az előzőekben említett megannyi szépség mellett igazi kalandos, és technikás túrában lehet részed. A nyáron is hűvös, mély patakvölgyben, a zöld minden árnyalatát mutató mohás sziklafalak alatt igazi kihívás a kidőlt fákat kerülgetve, sziklákon átugrálva haladni. Mindezt a Zsivány-barlang fentről, tátott szájjal figyeli.

Hódos-ér

Júliustól szeptemberig virágzik itt a ciklámen, amit a virágcserepekből már jól ismerünk. Itt egy kicsit szerényebben néz ki, mint a cserépben, de amiatt, hogy védett növény, örüljünk, ha látjuk, és csak a fotón vigyük haza!

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház bemutatása, Zirc

A tematikus múzeum Reguly Antal munkáságát mutatja be. Az „Utazás az ismeretlenbe” című kiállításon a személyével, a finnugor nyelvek kutatásával és az Urál hegység feltérképezésével ismerkedhetsz meg. Bepillantást nyerhetsz a helyi néprajzi-helytörténeti gyűjteménybe, amely a helyi kézművességre fókuszál. Ezenkívül kipróbálhatod a fazekas, szövő, kosérfonó kovács, mesterségeket.

Bakonyi Természettudományi Múzeum

Az 1792-ben alapított múzeum különleges kiállításait mindenképp érdemes megnézni. A tárlatokon összefoglaló képet kapsz a sokszínű tájról, erdeiről, állatairól, különleges élőhelyeiről, ásványairól, régmúlt idők állatairól, bebarangolhatod a hegység különböző tájait. Visszautazhatsz az időben, hogy megismerkedj a jégkorszakban itt élt mamutokkal Tonnával és Mázsával.

Ördögrét és a barlangok

Vinye vasútállomástól a Cuha patak mentén a másik irányba kell elindulni a piros kereszt jelzésen, ahol egy órán belül elérjük a napos Ördögrétet, amely kiváló piknikezőhely. A réthez közel van a piros barlang jelzésen elérhető Zsivány-barlang és Remete-barlang, azokat is nézzük meg. A réten a piknikezés után semmilyen hulladékot ne hagyjunk, és tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat, főleg azt, hogy ha tűzgyújtási tilalom van.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 26 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Vinye vasútállomás

Vinye vasútállomás a Veszprém – Győr vasúti vonalon van, az útvonal a vasútállomás mellől indul. Menetrend szerint autóbusszal Zircről, Győrből vagy Veszprémből induló járatokkal lehet megközelíteni. Aki mégis az autó mellett dönt, Vinye vasútállomás közelében parkoló is van.
A kerékpárral érkezőknek a Győrt Pannonhalmán keresztül Balatonfüreddel összekötő 24-es kerékpáros útvonalról Bakonyszentlászlónál kell letérni Vinye felé, ahol kis forgalmú közúton haladva érünk Vinyére. A büfék mellett lehet a kerékpárt lekötni, a biztonságos tárolásról érdeklődjön a szolgáltatóknál..

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház bemutatása, Zirc

Honlap

Hasonló túrák

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds