Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

A Hódos-éri völgy meghódítása bringával

By 2023.03.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Vinye vasútállomásról indul, amelynek környéke a Bakony egyik túraközpontja. Az egész évben üzemelő vendéglátóhelységek valamelyikében fel is töltheted az energia- és folyadékraktáraidat. Innen nem meredek, de hosszú és annál szebb völgyön, a Hódos-ér mentén tekerhetsz felfelé. Ha éppen virágzik az itt vadon élő ciklámen, csak fotózd le, de ne szedj belőle, mert ritka és védett!

Az út nagyrésze tökéletes murván fut, de viseletesebb aszfaltos részeket is érint, így érdemes trekking, gravel, mountain bike paripát választani. A felfelé vezető út után jól fog esni a pihenés a kisszépalmapusztai erdei pihenőnél, a Kőris-hegy oldalában. A Szépalma ménesbirtoktól közúton futsz be Porvára majd Zircre. Nem kell nagy forgalomra számíts, de azért haladj óvatosan! Végül, mielőtt felszállnál a vonatra Zircen, mindenképpen nézd meg a ciszterci apátságot is!

Látnivalók

Zirci Ciszterci Apátság, Zirc

A ciszterci apátság mai épületegyüttesének két fő eleme két külön építészeti kor és stílus remekműve. A Nagyboldogaszszony Bazilika hatalmas, barokk templom, amelynek két tornya a város messziről is látható ékessége és jellegzetes szimbóluma. A monostor gyönyörű, klasszicista épületszárnyában pedig jelenleg a könyvtár és a Bakonyi Természettudományi Múzeum található. Az apátságot az angolkert stílusú Zirci Arborétum veszi körül, ami még jobban kiemeli az épületek szépségét.

+ Programtipp

Alsó-Cuha Szurdok

A könnyen járható Cuha szurdoktól északra, a Kőpince-forrástól kb. 2 kilométerre található az Alsó-Cuha szurdok, ahol az előzőekben említett megannyi szépség mellett igazi kalandos, és technikás túrában lehet részed. A nyáron is hűvös, mély patakvölgyben, a zöld minden árnyalatát mutató mohás sziklafalak alatt igazi kihívás a kidőlt fákat kerülgetve, sziklákon átugrálva haladni. Mindezt a Zsivány-barlang fentről, tátott szájjal figyeli.

Hódos-ér

Júliustól szeptemberig virágzik itt a ciklámen, amit a virágcserepekből már jól ismerünk. Itt egy kicsit szerényebben néz ki, mint a cserépben, de amiatt, hogy védett növény, örüljünk, ha látjuk, és csak a fotón vigyük haza!

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház bemutatása, Zirc

A tematikus múzeum Reguly Antal munkáságát mutatja be. Az „Utazás az ismeretlenbe” című kiállításon a személyével, a finnugor nyelvek kutatásával és az Urál hegység feltérképezésével ismerkedhetsz meg. Bepillantást nyerhetsz a helyi néprajzi-helytörténeti gyűjteménybe, amely a helyi kézművességre fókuszál. Ezenkívül kipróbálhatod a fazekas, szövő, kosérfonó kovács, mesterségeket.

Bakonyi Természettudományi Múzeum

Az 1792-ben alapított múzeum különleges kiállításait mindenképp érdemes megnézni. A tárlatokon összefoglaló képet kapsz a sokszínű tájról, erdeiről, állatairól, különleges élőhelyeiről, ásványairól, régmúlt idők állatairól, bebarangolhatod a hegység különböző tájait. Visszautazhatsz az időben, hogy megismerkedj a jégkorszakban itt élt mamutokkal Tonnával és Mázsával.

Ördögrét és a barlangok

Vinye vasútállomástól a Cuha patak mentén a másik irányba kell elindulni a piros kereszt jelzésen, ahol egy órán belül elérjük a napos Ördögrétet, amely kiváló piknikezőhely. A réthez közel van a piros barlang jelzésen elérhető Zsivány-barlang és Remete-barlang, azokat is nézzük meg. A réten a piknikezés után semmilyen hulladékot ne hagyjunk, és tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat, főleg azt, hogy ha tűzgyújtási tilalom van.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 26 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Vinye vasútállomás

Vinye vasútállomás a Veszprém – Győr vasúti vonalon van, az útvonal a vasútállomás mellől indul. Menetrend szerint autóbusszal Zircről, Győrből vagy Veszprémből induló járatokkal lehet megközelíteni. Aki mégis az autó mellett dönt, Vinye vasútállomás közelében parkoló is van.
A kerékpárral érkezőknek a Győrt Pannonhalmán keresztül Balatonfüreddel összekötő 24-es kerékpáros útvonalról Bakonyszentlászlónál kell letérni Vinye felé, ahol kis forgalmú közúton haladva érünk Vinyére. A büfék mellett lehet a kerékpárt lekötni, a biztonságos tárolásról érdeklődjön a szolgáltatóknál..

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház bemutatása, Zirc

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds