Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

A Gellért-hegy titkai – Digitális kalandösvény

By 2022.09.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ki mondta, hogy egy jó kirándulásért messzire kell menni? A főváros szívében, a Gellért-hegy fái között kalandozni ugyanolyan izgalmas lehet, mint a hegyein csúcsát meghódítani – főleg ha a titkok végére jársz a Digitális Vándor alkalmazással. Eltévedni esélyed sincs, hiszen az app mutatja, hogy merre menj, állomásról állomásra egyre többet tudsz meg Budapest egyik legszebb hegyéről. Az árnyas sétautak, meredek sziklafalak és üde növények egy szempillantás alatt elfeledtetik, hogy egy nagyváros közepén vagyunk. A Gellért-hegy kalandösvény a hegy délkeleti csücskétől vezet fokozatosan felfelé a Szabadság-szoborhoz, illetve a 150 éves Citadellához. Innen egy egyedülálló panoráma vár rád a Szabadság-híddal, a budai várral és egész Pesttel.

Android letöltés
IOS letöltés

A gyertyános-tölgyes erdőben leereszkedve jutsz el a Szent Gellért-szoborhoz, akit a telefonodon magad mellé is varázsolhatsz az AR technológia segítségével – és fotózkodhatsz is vele. Továbbhaladva még mélyebben merülhetsz el a vallások világában, a Filozófusok kertje megvilágosult gondolkodók társaságába hív. Az öt világvallást öt szobor képviseli Wagner Nándor keze munkájaként. A kalandösvény utolsó állomása szintén egy szobor, itt Buda királyfi és Pest királykisasszony szimbolizálja a két városrész egybeolvadását.

Látnivalók

Citadella

Az 1848-49-es szabadságharc után, 1854-ben építtette Haynau táborszernagy, hogy az osztrák fölényt képviselje Buda és Pest fölött. A kiegyezés miatt okafogyottá vált a hadi építmény, és a lakosság követelte is az elbontását. Anyagi források hiánya miatt nem bontották le az erődítményt, és a főváros kezelésébe került. A második világháború során ismét katonai célokat szolgált. A hatvanas évek óta a turisták nézhetik meg mint Buda egyik legfontosabb látványossága.

Szent Gellért-szobor

A szobor már több mint száz éve uralja a Gellért-hegy Duna felé néző oldalát. A 7 méter magas szobrot Jankovits Gyula készítette, a megtérő pogány vitéz alakja pedig Gárdos Aladár keze munkája. Szent Gellért a kereszténység terjesztéséért halt mártírhalált, a szobor megölésének helyszínére épült. Innen ered a Gellért-hegy neve is.

+ Programtipp

Budai vár

A „pesti Újhegyen” 1243-ban kezdték el a vár építését, ami mára talán a legvonzóbb turistalátványosság Magyarországon. Törökök, osztrákok kezén is volt, és a világháborúban is oriási károkat szenvedett. Ma azonban csodás állapotban pompázik, érdemes a kirándulás után ezzel kiegészíteni a sétát.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2 km
Időigény: 1 óra

Megközelítés

Szent Gellért tér elérhető M4 metróval, a 19, 41, 47, 49-es villamossal és a 7-es busszal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds