Skip to main content

Élménygazdaságok útján – nyitott porták nyomában

Élménygazdaságok útján – nyitott porták nyomában

Az aktív kikapcsolódást és túrázást építhetjük olyan programok köré, melyek által nemcsak az adott tájegység természeti szépségeit, de a kultúráját és a helyi termelőket is megismerhetjük. Beleshetünk a helyiek életébe, részt vehetünk a helyi termékek előállításában és a gazdálkodásban, mindezt élmény szerűen és családias hangulatban.  Olyan programokon vehetünk részt, melyen a társaság minden tagja jól érzi magát, és a nap végén testileg és lelkileg feltöltődve térünk nyugovóra. Ehhez nyújtanak izgalmas lehetőségeket a nyitott porták!

Tárt kapukkal várnak

Ha nyitott portákat, más néven élménygazdaságokat keresünk fel, a gyönyörű vidéki tájakon és kristálytiszta levegőn azonnal elmerülhetünk a farmi életben. Ingujjunkat felhúzva, szerszámot ragadva kivehetjük a részünket az almaszedésből, szőlőpréselésből vagy éppen az illóolajok lepárlásából. Nem csak élményeket, de tudást is gyűjtünk egyúttal. A nyitott porták olyan élménygazdaságok, amelyek amellett, hogy minőségi termékeket készítenek, programokkal is várnak. Gyakran kínálnak vezetett túrákat, mint például gombászást, gyógynövényszedést vagy akár úgynevezett „ehető erdő” túrát. A program része lehet a gyűjtött javak feldolgozása, elkészítése is. Van, ahol főzőkurzussal várnak, itt helyi alapanyagokból készült tájra jellemző hagyományos recepteket vagy diétás, „mindenmentes” recepteket is megismerhetünk. Egy mangalica feldolgozása pedig ideális program lehet nagyobb baráti társaságoknak, céges csapatépítőknek. Készíthetünk sajtot, megtanulhatjuk, hogyan főzhetünk cukormentes lekvárt, vagy elsajátíthatjuk a fermentálás folyamatát, szüretelhetünk a gazdával, az biztos, hogy tartalmasan töltjük időnket, és feltöltődve érkezünk haza.

Kézzel fogható élmények az egész családnak

A picik élvezik az állatok simogatását és etetését, pónilovon lovagolhatnak, de akár a farm munkáiból is kivehetik a részüket: tehenet fejhetnek, tojást gyűjthetnek. Ezek az élmények nemcsak szórakoztatnak, hanem oktatnak is. A házigazdák betekintést nyújtanak a gazdálkodási gyakorlatba, az állattenyésztésbe és a fenntartható mezőgazdaságba. Saját szemeddel láthatod, hogy honnan származik az élelmiszer, és milyen kemény munka áll a termelés mögött. Ez egy szórakoztató és informatív élmény, amely egyszerre hat az elménkre és szívünkre.

Fenntartható mezőgazdaság támogatása

A nyitott porták meglátogatásával nem csak élményeket szerzünk, de a fenntartható mezőgazdaságot is támogatjuk. Sok nyitott portán a környezetbarát gazdálkodás, például ökológiai- vagy talajmegújító gazdálkodás élvez prioritást. Látogatásunk hozzájárul a hagyományos gazdálkodási módszerek megőrzéséhez és a természetes élőhelyek védelméhez.

Ráadásul a gazdaságokat körülvevő vidéki tájak gyakran lenyűgözően szépek. Hullámzó dombok, buja mezők és élénk gyümölcsösök festői hátteret teremtenek a látogatáshoz. Egy tulipános mező, levendulafarm a nyitott porták nyugodt menekülést kínálnak a mindennapi élet káoszából.

Hol találsz ilyet?

A Zala-völgye egy igazi nyitott porta paradicsom. Egy honlapon megtaláljuk összegyűjtve az összes termelőt, közel 40 helyszínen kóstolhatunk bele Zala ízeibe. Az elmúlt öt évben igen erős közösségé nőtte ki magát, érdemes odalátogatnod. A cél, hogy az ország többi részén is szárnyra kapjanak ezek a kezdeményezések, és Szabolcstól az Őrségig mindenhol megtaláljuk a lelkes helyi termelőket. Sőt, az Alpokalján vagy az Őrségben fesztiválozva, koncertekkel és kulturális eseményekkel megtámogatva is belekóstolhatunk a vidékbe. Mi minden esetre bejártuk Észak-Zalát, és hoztunk is egy kis ízelítőt videó formájában.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds