Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

A Nyugat-Cserhát tavai

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A kusza völgyhálózatnak köszönhetően szinte minden második településen találhatsz egy kisebb-nagyobb állóvizet, melyek kiváló célpontjai lehetnek kerekezéseidnek. Ezek az állóvizek néhány kivétellel mesterséges eredetűek, árvízvédelem céljából létesítették őket, de hamar megtalálták őket a horgászok is. Egy viszonylag hosszú, végig (alacsony forgalmú) közutakon vezető kerékpártúrával sok ilyen tavat meglátogathatsz. A Bánki-tó partjáról elindulva Romhány érintésével Kétbodonyba-jutsz, ahol lepihenhetsz a kristálytiszta vizű Kétbodonyi-tó partján, megfigyelve a gazdag élővilágot. Innen Szécsénke felé vezet utad, majd legurulsz a Galga völgyébe, áttekerve Nógrádkövesd és Galgaguta településeken, hogy aztán meredek, de szerencsére rövid kaptatóval Nógrádsápra érj. Itt feltétlenül tekintsd meg a környék egyik legszebb középkori műemlékét, a temető melletti gótikus templomot, mely előre bejelentkezéssel bárki számára látogatható! Alsópetényben újabb horgászparadicsom, a Cser-tó ligetes partja csábít pihenésre. Miután a felsőpetényi elágazást elhagyva visszatérsz Bánkra, akár csobbanhatsz is egyet, a múltban Tengerszemnek is nevezett természetes tóban. Ha pedig hosszabb túrára vágysz, tehetsz egy kitérőt Nőtincsre is, Nógrád megye legnagyobb tavához.

Látnivalók

Alsópetény – Cser-tó

A Kő-hegy aljából ered a patak, amelynek vizét felduzzasztva létrehozták az árvízcsúcs-csökkentő tározót, amely mára népszerű horgászhellyé és üdülőhellyé nőtte ki magát. Környezetében büfé, játszótér, szabadtéri színpad, vizesblokk is létesült.

Bánki-tó

Akár egy rövid vízparti sétára vágysz, akár hosszabb kerékpártúrát tervezel, a környék egyik legszebb és legnagyobb természetes állóvize, a. Palócföld Balatonjának is nevezett Bánki-tó kiváló választás. A tópart a horgászat szerelmesei számára is remek kikapcsolódást nyújt, az adrenalinfüggők pedig a kalandparkban tehetik próbára képességeiket.

Kétbodonyi-tó

Eredetileg árvízvédelmi tározóként épült, de ma a horgászoknak és a természet szerelmeseinek is remek kikapcsolódást kínál. A tiszta vizű tó sokféle állatnak ad otthont, például rákoknak, teknősöknek, vízimadaraknak.

Nógrádsáp gótikus műemlék temploma

A Nógrádsáp feletti dombtetőn, a temető közvetlen környezetében egy igazi rejtett kincs található. A középkori építészet egyedülálló képviselője ez a gótikus, kerítőfallal védett templom, mely mind külső megjelenésében, mind belső díszítésében a korszak stílusjegyeit őrzi. Előzetes egyeztetés után látogatható a templom belső tere, ahol a XV. század elején készült freskók díszítik a falakat.

+ Programtipp

Nőtincs – Seholsziget élménypark és Nőtincsi-tó

A 40 hektáros, szép elhelyezkedésű, élővilága miatt védett Nőtincsi horgásztavat akár kerékpárral is megközelítheted.

A közeli Seholsziget természetparkban pedig lovaglási lehetőség, alpaka program, játszótér, íjászat és kézműves programok sokasága várja az érdeklődőket.

Honlap

Prónay-kilátó

A Romhányi-hegy egyik csúcsán, a Kecske-kő 421 méteres platóján, sűrű tölgyerdő tisztásán áll a 26 méter magas torony, melyet a kéktúrázók is megközelíthetnek egy rövid kitérővel. Habár a torony tetejéről a fák valamelyest takarják a kilátást, így is szép körpanorámát kapunk a Cserhát és a környező hegységek látványával. Az Ipoly Erdő Zrt. beruházásaként készült kilátó mellett padok és asztalok csábítanak erdei piknikezésre.

Prónay-kastély

Az egykor a Prónay család birtokában lévő, 18. században épült, barokk kastély ma rendezvényhelyszínként, szállodaként és konferenciahelyszínként üzemel.

Római katolikus templom, Alsópetény

A XV. században, gótikus stílusban épült római katolikus templomot többször átépítették, jelenlegi formáját a 18. században nyerte el, harangtornya is ekkor épült.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 47.7 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

A túra Bánkról indul. A Bánki-tó mellett nagyméretű parkolókat találsz.

Bánki-tó

2653 Bánk, Petőfi út 61.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tavi-fészek Fogadó – Falatozó, Bánk

A nyári szezonban nyitva tartó házias étterem széles étel- és italválasztékkal várja vendégeit.

Honlap

Hármaskönyv Fogadó

A Hármaskönyv étterem fatálas ételeit mind a magyar, mind a külföldi közönség nagyon kedveli, hétvégente gyakran csak előzetes foglalással lehet itt étkezni.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds