Skip to main content

El Camino Magyarországon? Így indulj el!

El Camino Magyarországon? Így indulj el!

Belső út, kilépés a mindennapokból, lelassulás, találkozás önmagaddal, spirituális utazás. Különböző motivációkkal indulnak évről-évről mind többen zarándokútra. Elég, ha a spanyolországi El Caminora gondolunk, évente többszázezren járják az utat Santiagoba. Azonban nem kell 2500 kilométert utazni azért, hogy zarándokútra indulj, Magyarországon is több, jól kiépített zarándokút vár, amelyek egyébként az El Camino hivatalos ágai, és közvetlenül kapcsolódnak az Európát behálózó El Camino zarándokutak hálózatához.

Merre indulj?

Itthon két ága van az El Caminonak. Az egyik Budapestről, a Nulla kilométerkőtől indul, a másik Tihanyból, a bencés apátságtól. A két út Pannonhalmán, a bencések szent hegyén fonódik össze, és innen már együtt vezet Lébénybe, a csodálatos román kori Szent Jakab templomhoz. Azonban, ha továbbmennél, kijelölt útvonal vezet az országhatárig, majd Rajkánál lépi át a határt Szlovákia felé, és vezet akár egészen Santiago de Composteláig.

Hogyan ne tévedj el az úton?

Mind a két útvonal nagyon jól ki van jelölve. Az utat a Szent Jakab Baráti Kör Közhasznú Egyesület jelölte ki és tartja karban. A legtöbb helyen sárga kagylót kell követned, illetve van, hogy sárga nyilakkal találkozol, ezek is az utat mutatják. Ha előre terveznél, akkor érdemes tájékozódnod a http://szentjakabut.hu oldalon, ahol az összes útvonalat megtalálod letölthető térképpel.

Hol fogsz tudni megszállni?

A zarándokút mentén számos zarándokszállást találsz. Ezek szintén a szentjakabut.hu oldalon megtalálhatók elérhetőséggel együtt. A szállások általában egyszerűek, de kedvező áron igénybe vehetők. Zarándokként zarándokútlevéllel tudod magad „igazolni”, hogy a zarándokúton jársz. Így kedvezményesen veheted igénybe a szállásokat. Zarándokútlevelet személyesen Budapesten és Szegeden, illetve postai úton is kiválthatsz. Erről minden információt megtalálsz a már hivatkozott honlapon.

Akkor is elindulhatok, ha nem vagyok vallásos vagy nem vagyok katolikus?

Igen! Ez az út mindenkinek szól, aki vágyik a kimozdulásra, lelassulásra vagy épp kérdései, megakadásai vannak az életben. A zarándoklat ugyan keresztény gyökerű, de bárki számára járható, mindenki szívesen van látva a zarándokúton. A Tihanytól vezető úton több bencés közösséggel is találkozhatsz, a bakonybéli bencések nyitott imaórát tartanak minden nap a templomban, amelyen bárki részt vehet. Ennek időpontjáról a bakonybéli bencések honlapján tájékozódhatsz: https://bakonybel-monostor.hu/

Miben más ez, mint a spanyolországi El Camino?

Alapvetően rövidebb, mind a két útvonal egy hét alatt végigjárható. Ezen kívül egy kicsit kevésbé zsúfolt, mint az észak-spanyolországi utak. Azonban ugyanúgy megadja a lehetőséget az elmélyülésre, az elcsendesedésre, a találkozásra magaddal és más zarándokokkal. Ugyan tömegek nincsenek az úton, de valószínűleg néhány zarándoktárssal fogsz találkozni. Ezek a találkozások általában igen értékesek. A Szent Jakab Baráti Kör Egyesületnek köszönhetően a szállásszervezés is nagyon egyszerű, a honlapjukon elérhető szállásadók tudják, hogy „mi fán terem” a zarándok, szívesen adnak egy napra is szállást.

Hogyan készüljek és mit vigyek?

A legfontosabb, hogy ne pakold túl a zsákod. A zarándoklás szól arról is, hogy dolgokat letegyél. Tudd, hogy mi az, ami igazán fontos és mi nem. Ezen kívül a saját fizikai lehetőségeidet figyelembe kell venned. Hüvelykujj szabályként követheted, hogy a hátizsákod a testsúlyod 10 százalékánál ne legyen súlyosabb, mert pár nap után a térded vagy bokaszalagjaid fognak fájni. Cipőként praktikusabb a terepfutócipő, mint a keménytalpú bakancs. A hazai terepek nem nehezek, egy futócipő többet tompít, mint egy bakancs. Minden további információért étkezésről, szállásokról, felszerelésről keresd fel a már ajánlott honlapot: https://www.szentjakabut.hu/hu/felkeszules

Vannak más zarándoklatok is Magyarországon?

Igen, létezik több zarándokút is, de talán a Szent Jakab út két ága az, amely a legkevesebb szervezéssel végigjárható. Ezen kívül az országot behálózza a Mária Út, szintén létező zarándokút a Magyar Zarándokút Esztergomtól Máriagyűdig, a zempléni Szent Erzsébet út, illetve a Gyöngyök Útja Budapest és Szentkút között.

Ha még több benned a kétely, mint az elhívás, nézd meg filmünket, amelyet a Szent Jakab út Tihanytól Pannonhalmáig tartó ágáról készítettünk.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds