Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Fedezd fel a Hortobágy-Berettyót!

By 2022.03.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Készülj fel, hogy a végtelenbe nyúló Hortobágy-Berettyó gátkorona bakancsot és állóképességet egyaránt próbára tesz! A főcsatorna töltésén végigsétálva az Alföldi Kéktúra útvonalán baktathatsz Túrkeve felé, majd eljutsz a Ballai-hídig. Közben felfedezheted az egykori folyómedreket, holtágakat, lápos-mocsaras réteket. Távcsövet és madárhatározót (akár telefonos applikációt letöltve) vigyél magaddal, mert a Körös-Maros Nemzeti Parknak ezen a részén a vizes és pusztai élőhelyek rejtelmeit is megláthatod.

Mezőtúr számtalan értékkel rendelkező, gazdag történelmi múltú mezőváros, az egykori Sárrétek kapuja. Féltve őrzött védjegye az évszázados gyökerekkel rendelkező Túri fazekasság. A Mezőtúron átfolyó, a Hármas-Körösbe torkolló Hortobágy-Berettyó lebilincselő vízi birodalom, ahol különleges halak, kétéltűek, hüllők, madarak sokasága él.

A folyó gátkoronáján haladó túraútvonal az egykori sárréti vidék szívébe, ősi folyókanyarok, tágas puszták, múltba tűnt települések felé vezet el.

A Ballai-híd Csudabala falu emlékét őrzi, amely területet egykor birtokló Bala-családról kapta a nevét. Az öregek „csuda” volátról azt beszélték: a falu felett nyitva volt az ég és aranyalma hullott Balára. A krónikák szerint tizenkétszer égett le a falu, és kilencszer a Körös árvize sodorta el. Elpusztították tatárok, törökök, rácok, de szívós nép mindig újra belakta a települést.

Látnivalók

Védett természeti területek

A Hortobágy-Berettyó hullámtere és a környező puszták a Körös–Maros Nemzeti Park részterületei. A sárréti világot egykor benépesítő madárfajok ma is szép számmal élnek errefelé: vörös gém, üstökösgém, cigányréce, kis lile, fattyúszerkő, kormos szerkő, molnárfecske, vízityúk, gólyatöcs, törpegém, bakcsó, styeppi sirály, dankasirály, nádi tücsökmadár, búbos vöcsök, rétis sas, parlagi sas bármikor kerülhet itt a szemed elé.

+ Programtipp

Túri Fazekas Múzeum

A Túri Fazekas Múzeum Magyarország legnagyobb népi cserépedény közgyűjteménye. A jelenleg 8 ezernél valamivel több kerámiája európai szinten is a legnagyobbak közé tartozik. A régi és kortárs cserépedények, dokumentumok olyan kulturális értéket képviselnek, illetve olyan fontos szakmai adatbázist alkotnak, ami csak a legnagyobb hazai néprajzi gyűjteményekhez hasonlítható.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 30 km
Időigény: 9 óra

Megközelítés

A fővárostól 150 km-re található Mezőtúr, amelyet a Budapest-Békéscsaba vasútvonal mentén, illetve a 4-es, majd a 46-os főút mentén közelíthető meg.

Budapesttől Mezőtúrig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Mezőtúri Turizmusfejlesztési Kft.

Szervezet tevékenysége: Kajak-kenu, vízibicikli kölcsönzés

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds