Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Alsó-hegyi zsombolyos tanösvény

By 2021.04.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az Aggteleki-karszt egyik legszebb helye a Bódvaszilas, Komjáti és Tornanádaska felett magasodó Alsó-hegy, amely főként a zsombolyairól ismert. A mély, függőleges aknabarlangokból errefelé különösen sok van – a táj ezért itt néha olyan, mint az ementáli sajt: kisebb-nagyobb töbrök, víznyelők, beszakadások, barlangszájak lyuggatják a felszínt. A 14 állomásos tanösvény ezeket a karsztos formákat mutatja be.

Látnivalók

Rákóczi-barlang, Bódvalenke

Az Aggteleki-karszt föld alatti ékszerdoboza ez az Esztramos-hegy mélyén nyíló barlang. Falait gazdagon borítják különböző színű és formájú, rendkívüli változatosságban megjelenő cseppkövek, borsókövek és más, ritkaságnak számító ásványkiválások. A barlang karsztvízszintet jelző alját kristálytiszta vizű, zölden csillogó tavak töltik ki. Méltán tartják hazánk legszebb barlangjának. A föld alatti csodavilágot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság képzett szakembereinek vezetésével ismerhetitek meg.

További információk

 Derenk

Derenk évszázadokon keresztül maroknyi lengyel közösség lakott az Aggteleki-karszt fennsíkjának egyik félreeső pontján. Ma az egykori iskola épületében kialakított emlékhely és kiállítás fogadja a hosszú gyalogtúrán érkezőket e festői fekvésű helyszínen.

Szinpetri – „A világ legnagyobb könyve”

A Jósva patak völgyében lévő település messze földön ismert arról, hogy itt található „A világ legnagyobb könyve”. Az egyedi látnivaló egy felújított és újra működőképessé tett vízimalomban kapott helyet. A hatkalapácsos papírmalom 620 cm átmérőjű vízikerekét a Jósva patak vize hajtja meg.

További információkTérkép

+Programtipp

Bódvaszilasi Szent József templom

A falu közepén áll a kerítőfallal övezett, műemlék jellegű, barokk stílusú római katolikus templom. Tornyon ülő, párnatagos bádogozott sisakján a Bebek család egykori birtoklására utaló díszes kettős kereszt magasodik. 

Bódvaszilasi református templom

A templom fakazettás mennyezet festését a Tornakápolnán is dolgozó mesterek készíthették. Karzata és koronás szószéke korabeli berendezés.

Uradalmi magtár, Bódvaszilas

A műemléki védettségű, volt Eszterházy-uradalmi magtár 2012-ben újult meg. A bódvaszilasi MagtArt művészeti alkotótérként helyet ad természetművészeti eseményeknek. Kiállítótérként állandó és időszakos tárlatok keretében mutatja be a programok során létrejött alkotásokat, továbbá  természetművészeti gyűjteményt is létrehozott. 

Bódvaszilasi Tájház

Több Bódva völgyi településen találkozhatunk az itt élők által „amerikás” házaknak nevezett lakóépületekkel. Ezek többi ház közül nagyobb méretükkel, igényesebb anyaghasználatukkal tűnnek ki, és ma is többfelé a faluképek meghatározói. Bódvaszilason az egyik 20. század első évtizedében épült „amerikás” lakóház és lakóinak mozgalmas története szakavatott vezető segítségével ismerhető meg. Garantált, hogy igen tartalmas programban lesz részetek, ne hagyjátok ki!

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Bódvaszilas, Fogászati Rendelő – 3763 Bódvaszilas József Attila út 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds