Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Kerékpártúra a Vasfüggöny Múzeumhoz

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az európai kerékpárhálózat Vasfüggöny-útnak keresztelt, 13-as számú útvonala Norvégiából indulva 20 országon és 7650 kilométeren át jut el Bulgáriába. Eredj te is a történelem nyomába a régi vasfüggöny vonalát követve! Az útvonal érinti Magyarországot is, azon belül pedig az Írottkő Natúrpark területét és kerékpárútjait is, a Kőszegtől Bozsokig haladó szakaszon. A magyar–osztrák határ mentén Bucsu falujába érsz, melynek végén megszemlélheted az ókori római vízvezeték maradványát. Narda után Felsőcsatárra vezet az út, ahol a Vasfüggöny Múzeumban részletes betekintést nyerhetsz az egykori vasfüggöny négyévtizedes időszakába.

A kerékpártúra útvonala a VELOREGIO című projekt keretében került kialakításra, melynek célja a határon átnyúló kerékpáros turizmus fejlesztése és a kerékpáros-idegenforgalom fellendítése a régiók természeti és kulturális látnivalóinak bemutatásán keresztül. Az útvonal menti kerékpáros pihenők szintén a VELOREGIO projektből valósultak meg.

Látnivalók

Kőszeg – Magyarország ékszerdoboza

Fedezd fel különleges túrákon, tematikus sétákon a romantikus történelmi kisváros középkori utcáit, Magyarországon egyedülálló műemléki gazdagságát és emberléptékű környezetét. A városnézést érdemes a törökök elleni hősi helytállásban oly fontos erődítmények mentén kezdeni, melyek igazán híressé tették Kőszeget. A keleties hangzású vendéglátóegységekben, vagy éppen vaskos lovagi asztalok mögött ülve, kőszegi bor kíséretében gasztronómiai különlegességeket kóstolhatsz. A város határain túl ismerd meg a Kőszegi-hegység nevezetességeit is! A városközpontból kiindulva kitűnő gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat kínál a táj.

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az alpokaljai kis falu a határában lévő gesztenyésben fekvő pincesoráról vált országszerte híressé. A műemléki védelem alatt álló pincesor a hajdan virágzó szőlő-, bor- és gyümölcskultúrának állít emléket. A nyolc zsúpfedeles és egy nádfedelesként felújított pince az 1800-as évek elején épült, a legrégebbi 1778-ban. Az épületek talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, bortároló pincék és présházak egyben, melyek a szőlő feldolgozására, a bor egyik szürettől másikig való eltartására, gyümölcstárolásra szolgáltak. A pincesor szabadtéri múzeumként április 1. és október 31. között látogatható. Előzetes bejelentkezés után csoportokat is tudnak fogadni.

Sibrik-kastély és parkja

A ma már kastélyszállóként működő, bozsoki Sibrik-kastély helyén egyes feltételezések szerint már a XV. században is állt épület. A késő reneszánsz stílusú várkastély négyzetes udvarának homlokzatán a Sibrik és a Nádasdy család nemesi címerét tartalmazó kettős címer látható 1614-es évszámmal. A kastélyparkban érdemes tenni egy kellemes sétát.

Savaria római vízvezetéke

A Savaria Aquaeductus-vízvezeték kiindulópontja a Kőszegi-hegységhez tartozó Bozsoki-völgy, ahol több helyen megtalálták a vezeték gyűjtőcsatornáit Velem település vízrendszerének kialakításakor. A 26-28 km hosszú földalatti vezeték Bozsokról, Bucsún keresztül Savariába, a mai Szombathelyre juttatta el a vizet. A vízvezeték építészeti értékét és az e mögött álló szervezettséget jelzi, hogy a csatorna vízhozama 345 liter/fő/nap vízfogyasztást tett lehetővé az egykori Savaria lakossága alapján. A jelenlegi bucsui bemutatóhelyet Szabó Gábor építész tervezte, aminek hála ma bepillantást nyerhetsz az ókori építészeti remekbe.

Vasfüggöny Múzeum, Felsőcsatár

A Vasfüggöny Múzeum egy kis magángyűjtemény az osztrák-magyar államhatárnál, Felsőcsatáron. A települést 1989-ig a Vasfüggöny zárta közre, és ennek az egykori sajátos helyzetének máig számos lenyomatát őrzi. A múzeumot 2001-ben nyitotta meg Goják Sándor egykori sorállományú határőr, aki a ’60-as években a környéken szolgált, majd itt telepedett le. A család szőlőskertjében kialakított szabadtéri bemutatóhelyen a Vasfüggöny különböző korszakainak jellemző infrastruktúráját építették újra, amihez különféle szökést segítő tárgyak és történetek társulnak – a tulajdonos általában személyesen mesél ezekről a látogatóknak. A múzeum az Iron Curtain EuroVelo 13 kerékpáros túraútvonal egyik hazai állomása.

+ Programtipp

Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár

A Natúrpark Ízei eseményt Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi vásár előzi meg, mely évszázadok óta lehetőséget ad a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. A történelmi belváros egyedi hangulatú terein, utcáin kirakodóvásárt tartanak az Írottkő Natúrpark településeinek kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhébáb- és terményjáték-készítők, tojásfestők és szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A Jurisics-vár alatti diáksétányon civil főzőversenyt, míg bent a várban süteményversenyt tartanak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a jó hangulatról pedig városi és környékbeli művészeti együttesek, meghívott zenekarok gondoskodnak. A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hogy speciális, a vidék jellegzetes, szezonális terményeinek felhasználásával készült ételeket kínáljanak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak. A Natúrpark Ízei 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 55.5 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A kerékpártúra Kőszeg Fő teréről indul.

Kőszeg, Fő tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Kőszegi Kerékpáros Egyesület – KKE AlpokCycles

 

Honlap

Vasfüggöny Múzeum, Felsőcsatár

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Honlap

Kőszegi Kisvonat

Facebook

Kerekes Cukrászat, Bozsok

 

 

 

 

 

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds