Skip to main content

Dunakanyar, a látnivalók és az élmények otthona – Bakancslista

8 rövid családi túra a Dunakanyarban

Bakancslistás túratippek a Dunakanyarban.

Meséket, legendákat, hősöket rejt a Pilis és a Visegrádi-hegység szurdokvölgyekkel, barlangokkal, kolostorromokkal, „sziklaszobrokkal” teli tája, amely felfedezésre csábít. Ezért laktak a Pilis erdőiben a pálos szerzetesek, ezért emelt fellegvárat Visegrádon Mátyás király. Ha két keréken szereted járni a természetet, akkor a Duna-menti kerékpárút vagy a Pilis tükörsima erdei útjai lesznek a segítségedre. A térség szurdokvölgyei romantikus neveikkel csábítanak: a Holdvilág-árok egy óriási játszótér, a Rám-szakadék egy igazi kalandpark. Piliborosjenő határában kővé vált teve mozgatja meg a fantáziád, onnan kőhajításnyira pedig az Egri csillagok díszletvárát nézheted meg. A Spartacus ösvényen szarvasok nyomába lépsz, a Prédikálószék kilátásának látványa pedig arra fog csábítani, hogy újra és újra visszatérj ide. A meséket rejtő hegyek között éld át a saját meséd, melyhez adunk is egy bakancslistát!

 1. Szuperpanoráma a Prédikálószékről
 2. Várhódító túra a Visegrádi Fellegvárhoz
 3. Barangolás a mesék birodalmában a Holdvilág-árokban
 4. SUP a Kisoroszi szigetcsúcsnál
 5. E-bike túra a Pilisben
 6. Kalandozás a Spartacus-ösvényen
 7. Pilisi kolostortúra
 8. Bringázás az Apátkúti-völgyben
 9. Kulacstöltés a Lajos-forrásnál
 10. Szelfi Dobogókőről
 11. Túra a Rám-szakadékhoz
 12. Bringatúra Szentendrére
 13. Panorámás evezés Visegrádra

Ha azonnal belevágnál a kalandokba, akkor íme 5 túratipp, amivel garantáltak a felejthetetlen élmények:

1. Duna-parti kalandok Budapest közelében

Budapestről indulva a Duna vezeti végig utadat ezen a könnyű, kerékpáros körtúrán, ahol háromszor is átkelsz a Dunán. A kirándulás legnagyobb részében kerékpárúton haladhatsz. Budakalász és Szentendre között az országban egyedülálló ártéri galériaerdőn keresztül fogsz tekerni. Szentendre előtt elgurulsz a Lupa-tó mellett, ahol a távolban a Pilis fest szép hátteret. Szentendréről átkompozol a Szentendrei-szigetre, amelynek hangulatos, természetközeli világa fog elvarázsolni. A sziget keleti oldalára érve Horányból újra komppal kelsz át Dunakeszire, ahol nyüzsgő, éttermekkel teli Duna-part vár. Innen egészen a Római-partig tekersz majd vissza.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 48.6 km

Időigény: 4 óra

2. Panorámás evezés Visegrádon

A túra Esztergomból, a Duna-parton található Palkovics-padtól indul. A Mária Valéria híd alatt elhaladva, már az indulást követően egyedülálló kilátás nyílik az esztergomi bazilikára és a várra. Elhagyva a várost, a jobb parton a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulatait kell követned, a Duna bal partján pedig a Börzsöny hegyeit csodálhatod meg. A szobi révtől kezdve egészen Zebegényig, mindkét parton hangulatos, vízparti vendéglátóegységekben frissítheted fel magad. A dömösi hajóállomást magad mögött hagyva hamar megpillanthatod a tekintélyes fellegvárat Visegrádnál, mely a magasból kísér tovább utadon a Visegrádi Csónak és Kishajó Kikötőig.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: vízitúra

Túra besorolása: könnyű

Táv: 24.2 km

Időigény: 6 óra

3. Kalandozás a Spartacus-ösvényen

A visegrádi Telghárty-rétről indulva, pár száz méter után elhagyod a kirándulók által gyakran látogatott helyeket és hamarosan megérkezel a megújult Jenő-kunyhóhoz. Innen egy nagyon jól járható, kacskaringós ösvényen haladsz majd tovább a ritkás bükkerdőben, majd az Öreg-pap-hegy oldalában jobbra pillantva meg-megvillan a fák között az eltéveszthetetlen panoráma: szemben a Börzsöny, alatta a Duna kék sávja, déli irányban pedig Dobogókő vonulatai látszanak. Később cserjéseken át és patakvölgyben vezet majd az utad, mielőtt a patakmedren átkelve visszaérkeznél a völgybe, utána pedig a kiindulópontra.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 14.5 km

Időigény: 5 óra

4. Élménytúra a Visegrádi-hegységben

A Visegrádi-hegységben kanyargó élménytúra a meseszép, csobogó patakkal és fákkal övezett Telgárthy-réten, az Apátkúti-patak völgyében kezdődik. Pisztrángos tavak és hidacskák szegélyezik utadat, mely a Kaán-forrás sűrűn látogatott pihenőhelye után elcsendesül, és kacskaringós szerpentinen, békés völgyeket keresztezve vezet a Pap-rétig. Innen Pilisszentlászló érintésével gurulj le Szentendre felé, az Anna-völgy kijáratánál pedig mindenképp látogass el a Dömörkapu-vízesés lezúduló víztömegéhez! A Szentendrei Skanzen sarkát érintve ismét felfelé kerekezhetsz, a már megismert Pap-réten keresztül vissza, Visegrádra.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 34.3 km

Időigény: 3.5 óra

5. Varázslatos körtúra a Holdvilág ároknál

A parkolót és a kiépített Lajos-forrást elhagyva indulj el a Dobravoda-hegy déli oldalában, a Karolina-árok felé, ahol a Nagy-Csikóvár és a Pörgelóci-hegy által közrefogott szurdokban fogsz majd lefelé ereszkedni, ligetes erdők rejtekében. Kiskovácsinál fordulj rá a varázslatos Holdvilág-árok felé vezető ösvényre, majd, ha kiélvezted a szurdokvölgyet, frissíts egyet a Domini-forrásnál, és irány felfelé a már megismert Karolina-árkon, melynek végén most balra kell kanyarodnod, hogy megkerüld a Dobravoda-hegyet. Térj le utadról a Bölcső-hegyi kilátó felé, hogy túrádat végül egy páratlan panorámával koronázd meg! Innen már csak vissza kell ereszkedned a Lajos-forráshoz.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 9.8 km

Időigény: 4 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds