Skip to main content

Túrainfo

Útvonal: Szentgotthárd–Szalafő–Kondorfa

Magyarország legnyugatibb településéről indul kerékpártúránk, kis forgalmú, jól kitáblázott úton haladunk. Eltekerünk a hangulatos Hársas-tó mellett – a nagy melegben akár csobbanhatunk is a víztározó hűs vizében. A tó élővilágát mutatja be a rövid, de informatív Hársas-tó tanösvény. Továbbindulva Farkasfa apró településén tekerünk át Szalafő irányába. A település előtt érdemes jobbra tekinteni, mert bölényeket pillanthatunk meg. Az Őrségi Nemzeti Park tájrehabilitációs programja keretében telepítették vissza ezeket a hatalmas állatokat.

Szalafő legnagyobb vonzerejét a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes jelenti. A kis skanzen különlegessége, hogy helyreállított házai eredeti, évszázados helyükön láthatók ma is, néhány környező településről származó népi építészeti emlékkel kiegészülve. A falumúzeum nevezetességei a jellegzetes őrségi építmények, az úgynevezett „kerített ház”, az emeletes kástu (kamra), illetve a tóka, ez utóbbit az állatoknak szánt víz gyűjtésére és tárolására ásták.

Szalafőn találjuk a Fekete-tavat, amelyet Fekete-lápként is ismernek. A jégkorszakból származó, számos növényritkaságnak otthont adó természetvédelmi területet nagy kiterjedésű erdő veszi körül. Szalafő maga a Zala vizéről kapta a nevét, amely a Fekete-tóból ered. Gyönyörű természeti környezetben járunk, ami az egykor szigorúan őrzött államhatárnak köszönhető.

Innen csak hét kilométert kell tekernünk az Őrség „fővárosába”, Őriszentpéterre, ahol az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontját találjuk. A több szer összevonásával létrejött település lakói már a 13.században is szabad határőrök voltak. Érdemes megnézni az Árpád-korból származó templomot, hétvégén pedig látogassuk meg a termelői piacot.

Innen a takaros Kondorfa felé tekerünk gyönyörű erdőségek között, majd a Rába völgyében Csörötnekre érünk be, ahol megnézhetjük a vízimalmot. Magyarlak érintésével érünk vissza Szentgotthárdra.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 45
Időigény: 4

Megközelítés

Szentgotthárd, városközpont

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Hársas-tó és tanösvény:

Szentgotthárd éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó. A szomszédos Apátistvánfalva erdejében eredő Hársas-patak táplálta mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a fürdőzők és kirándulók körében is kedvelt. A tóparti sétány mellett épült ki az egy kilométer hosszú Hársas-tó tanösvény, amely a tó és a környék élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be.

Népi műemlékegyüttes, Pityerszer:

Szalafőtől északnyugatra találjuk ezt a csodás múzeumfalut. A legarchaikusabb őrségi település nyolc, egymástól távol eső szerből áll. A legszebb állapotú a Pityerszer, ahol eredeti helyükön, falumúzeum formájában láthatók a népi építészet hagyományos emlékei. Különleges őrségi épületek között sétálhatnak látogatók, itt megtudhatják, mi a kerített ház, a kontyos ház, a kástu és a tóka.

Őrségi bölények:

Különleges élményben lesz részünk, ha meglátogatjuk az őrségi bölényeket Szalafő mellett. Az Őrségi Nemzeti Park tájrehabilitációs programja keretében telepítették vissza ezeket a hatalmas állatokat. 2017-ben Kistapolcsányból került ide tizenegy bölény, egy pedig a Körös–Maros Nemzeti Parkból érkezett. A bölények veszélyes állatok, így csak a kerítésen kívülről szemléljük őket, bármilyen békésen legelésznek!

+ Programtipp

Kömpe szeme kilátó:

A pityerszeri skanzen felett áll a haranglábra emlékeztető, fából készült kilátó, amelyet a Baranya megyei művész, Milkovics Jenő álmodott meg. A kilátóból öt szert, azaz településbokrot is látni, a fából emelt építmény jól illeszkedik a környékbeli épületek hangulatához, stílusához.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds