Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékePilis

Élménytúra a Visegrádi-hegységben

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra végig aszfaltos úton halad, és ami különösen szerethetővé teszi, hogy nagy része forgalomtól elzárt erdészeti utakon vezet, tehát rengeteg helyen lesz lehetőséged letámasztani a bringát és bámészkodni, rácsodálkozni a környezetre! A Visegrád mellett található Apátkúti-völgyből indul a túra, aminek útvonala enyhén emelkedik egészen a Kaán-forrásig, ahová érdemes letérned és frissítened egyet! Eddig a pontig utad végig a patak mentén halad, majd a sorompót elhagyva egy meseszép szerpentin vezet el egészen a Pap-rétig, aminek közepesen nehéz emelkedőit sziklaalakzatok és hidacskák uralják. A Pap-réti csomóponttól Pilisszentlászló irányába indulj, itt még pár száz méteren át keményebben kell tekerned, de hamarosan nekieresztheted a bringát, egészen a közútig, ahol csak nagyjából egy kilométeren át kell az autósforgalomra figyelned.

A Kis Rigó Étterem mellett újra erdészeti út és kényelmes gurulás vár, mely egészen a Dömörkapu-vízesésig tart. Itt a bazaltsziklákon lebukdácsoló víztömegen elmélázva készülj fel az újabb 2-3 km-es közúti tekerésre, majd a Szentendrei Skanzen sarkához érve újra az erdőbe érkezel, és a saját tempódban vághatsz neki a felfelé haladó, látnivalókban dúskáló útszakasznak, ahol maximum túrázókkal és kerékpárosokkal találkozhatsz. Ez az út a már megismert Pap-rétre vezet, ahonnan lefelé is megízlelheted a Visegrád felé vezető erdei szerpentint.

Látnivalók

Bertényi Miklós Füvészkert

A családok kedvenc kirándulócélpontjaként is ismert Telghárty-rét mellett találod ezt a varázslatos füvészkertet. Egyedi mikroklímájának köszönhetően olyan növényfajokat telepítettek ide, melyeket minden évszakban érdemes megcsodálni. A füvészkert két, jól elkülöníthető részből áll: egy kényelmesen bejárható arborétumból és az inkább felfedezőhajlamot kívánó miniszurdokból. A füvészkert informatív, jól kitáblázott útvonalain gyerekekkel is élvezetes barangolni.

Telgárthy-rét

Az Apátkút szurdokvölgye a Telgárthy-rétnél hirtelen megnyílik és kitárul: a hatalmas tér szinte elvakít az erdő után. A tágas zöldterület számos telepített szalonnasütőhellyel, esőbeállókkal és játszótérrel várja az ide kirándulókat. A rét mellett hangulatos patak csordogál, melynek útja több helyen is zugokkal tarkított.

Kaán-forrás

A forrás 1974-ben nyerte el mai képét Bertényi Miklós erdészmérnök vezetésével. Az eredeti foglalat 1938-ban készült el és Kaán Károly erdőmérnökről, a magyarországi természetvédelem századeleji úttörőjéről kapta nevét. Az Apátkúti-völgyben több másik forrással együtt táplálják a Duna felé tartó Apátkúti-patakot. A népszerű kirándulóhely télen-nyáron jól megközelíthető, könnyű úti cél akár kisgyermekes családoknak is.

Dömörkapu-vízesés

Amikor Szentendre felől eléred a Visegrádi-hegység lábát, a Dömörkapu-vízesés és a mellette álló hidacska az a kapu, amin keresztül beléphetsz az erdő birodalmába. Ez a hatalmas, kőlépcsőfokokon bukdácsoló zúgó, mely az utolsó lépcsőfokról nagy morajlás kíséretében ömlik az alatta örvénylő medencébe, a kőbányászat emlékét őrzi, melyet még az ókori rómaiak kezdtek el itt.

+ Programtipp

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az itt élő emberek építészeti szokásait és életmódját. Az egész családnak garantált aktív kikapcsolódás.

Visegrádi vár

A történelmi város felett strázsáló Várhegy tetején magasodik ez az emblematikus építmény. Története még IV. Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegy oldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el ámulatba ejtő panorámáját, melynek hála a varázslatos Dunakanyar nagy részét megcsodálhatod.

Királyi Palota

A 14-15. században felépült Duna-parti palota állandó székhelyül, majd később vidéki rezidenciául szolgált a magyar királyság uralkodóinak. Az akkoriban még csak hajóval megközelíthető város Európa-szerte ismert volt gótikus és reneszánsz jegyekkel bíró épületeiről, dísz- és szökőkútjairól, valamint egyedülálló palotakertjeiről. A folyamatosan szépülő palota ma állandó kiállításokkal és zeneprogramokkal várja a látogatókat.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 34.3 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Szabadság-forrás parkoló, 2000 Szentendre, Forrás u.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Dömörkapu Rengeteg

Facebook

Kis Rigó Étterem

Honlap

El-Tekerentyű kerékpárbérlés

Honlap

Visegrád Info

Honlap

Visegrádi bobpálya

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds