Skip to main content

Budapestről Balatonra – epikus bringatúra lírai elemekkel

Budapestről Balatonra – epikus bringatúra lírai elemekkel

Tavaly került fel a bringások bakancslistájára (vagy inkább keréklista?, pedállista?) a Budapestről Balatonra vezető kerékpáros túraútvonal. Hatalmas igény volt rá, ezt mutatják a számok is. Fülén, amely a Buba balatoni végéhez közeli település, idén már 12 ezer fölötti bringás tekert keresztül, a törökbálinti szakaszon pedig már 36 ezernél is több bicajos járt 2023-ban. A számokon túl mutatja az út iránti érdeklődést, hogy gyakorlatilag minden bringás fórumon forró téma volt, hogy jó-e a nyomvonal, sok-e az emelkedő, vagy éppen lehetett volna még több szép hely felé csalinkázni. Egy biztos: ha szeretsz bringázni, akkor előbb-utóbb ki kell próbálnod az utat. Ha még habozol, hogy elindulj-e, összegyűjtöttünk 5 érvet. Hagyd magad meggyőzni!

1. Tökéletes két napos kirándulás

Ha nem csak rohanni szeretnél, hanem valóban kirándulni, élvezni a tájat, megállni, körülnézni, valóban megélni a tekerés minden percét, akkor ne rohanj! A Velencei-tó tökéletesen osztja két szakaszra a Bubát. Ha odáig tervezed az első napod, akkor van időd Biatorbágyon fagyizni, Etyeken megállni egy pincénél, eltekerni a filmstúdióhoz, Tordason akár letérni a westernfaluhoz, Pázmándon fotózkodni az ország legszebben faragott kerékpáros pihenőhelyénél, és persze estefelé naplementében csobbanni a Velencei-tóban. A tó partján rengeteg kemping ad lehetőséget egy éjszakás foglalásra, ráadásul a bringádat is szívesen látják.

2. Különleges természeti tünemények

A Buba egyik előnye, amit sokan kritizálnak, vagyis nem a leggyorsabb, hanem az egyik legszebb lehetőséget adja, hogy eljuss a Balatonra Budapestről. Számos olyan természeti látnivalóba botlasz, amelyet a 7-es út mentén nem találnál. A biatorbágyi viadukt adta térélmény, a kilátás a Biai-tavakra, az Etyek és Gyúró közötti mandulafasor, a Szent László-patak völgyének lovai és árnyas útja, a Kajászó utáni suhanás és a Velncei-hegyek feltűnése és persze a megérkezés a balatonakarattyai magaspartra csupa olyan élmény, amely kisimítja az ember idegszálait.

3. Titkos gyöngyszemek

A Buba nem minden látnivalója ugrik eléd, érdemes egy kicsit felkészülni rá, hogy út közben ne hagyj ki egyetlen kis csodát sem. Ezek közül a távolról sem ideális székesfehérvári átkelés végén a stadion mögött található Sóstónál nagyon érdemes megállni. A kis eldugott nádasokkal övezett tavacska madárvártájáról gyönyörű vízimadarakat leshetsz meg. Hasonló kis titkos gyöngyszem a fülei varázserdő. Mielőtt kiérnél a településről, balra az út mellett egy kis fás ligetben találhatóak faragott meselények: tündér, medve, sárkány. Szintén titkos, az igazán lelkesek ajándéka, ha a Velencei-tó előtt Nadapon az erdőn keresztül futó úton megyünk el Sukoróig, amely valószínűleg az ország egyik legszebb erdei kerékpárútja, ráadásul az út végén egy szép nagy ingókő, a Gyapjaszsák és fantasztikus kilátás vár minket a tóra. Ha pedig szereted a történelmet, Székesfehérvár előtt állj meg az Aranybulla-emlékműnél, ahonnan II. András király kihirdette a nemesi szabadságlevelet.

4. Kihívás testnek és léleknek

Ne titkoljuk: A Bubán vannak szintek. Kell mászni többször is. Nem sokat, de meg fogod érezni, és vannak rövid meredek részek, különösen Etyek környékén. Ezek kihívást fognak jelenteni. El fogsz fáradni, de a végén, amikor körülnézel a Balaton partjáról, azt fogod mondani, hogy igen, ezért megérte. Egészen más élmény saját „zsírodon” eljutni Balatonra, mint autóval vagy vonattal. Sokkal szebbé festi a teljesítményed a tájat. Ha pedig valahol valami túl nehéz, akkor szállj le, pihenj, akár told egy kicsit, nem szégyen. Ez mind oké, a kerékpárút nem versenypálya, ne aggódj, ha valami túl sok neked. Nem ciki.

5. Epikus kaland

Ha tartasz tőle, hogy egyedül indulj el, akkor ez se tartson most távol. A bringaút népszerű, sosem vagy egyedül, de június 30. és július 1. között szervezik meg a II. BuBa Epic Budapest-Balaton kerékpáros teljesítménytúrát. A szervezett túra előnye, hogy lesznek frissítőállomások, szervizautó és egészségügyi szolgálat, ha valami baj történik, kerékpáros és motoros kísérők támogatnak, és a Buba erre a két napra egy gördülő fesztivállá változik. A túrára még jelentkezhetsz a sportnaptar.hu felületén: https://sportnaptar.hu/ii-buba-epic-budapest-balaton-kerekparos-teljesitmenytura_10465C6E3E576801

A sok szövegelés után, meg is mutatjuk, hogy milyen az igazi Buba élmény az alábbi filmen:

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds