Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Szigetközi vízitúra-ajánló szakvezetéssel

By 2022.07.12.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha még nem jártál a Szigetközben, ideje felfedezned a Duna eme varázslatos szárazföldi deltáját. Az alábbi a vízitúrákon csak szakvezetéssel tudsz részt venni. A túrákra jelentkezni a vízitúraszervezők részen felsorolt szolgáltatóknál tudsz.

1. Dunaszigeti evezős körtúra

Dunasziget vízrendszere országosan a legösszetettebb és legváltozatosabb. Kitűnő választás, akár kezdőként, esetleg kisgyermekes családdal, vagy vérbeli profiként érkezel. Itt biztosan megtalálod a magadnak való kihívást!

A túra a kisvesszősi kikötőből indul, elsőként felfelé haladva egy szűk és kihívással fűszerezett vízi ösvényen. A Vörösfüzes-sziget hatalmas füzeinek árnyékában összekapaszkodva a túravezető az egykori Tündértó legendájával szórakoztatja a csapatot. Innét újabb kanyargás után egy széles ágban újra nagy távlatok nyílnak. Egy váratlanul megjelenő betonzárást elegánsan egy láthatatlannak tűnő ösvényen kerül el a túra. Itt igazi dzsungelben érezheted magad, jobbról-balról bedőlő fák, uszadékok, óriási füzek – a jégmadarak pedig repülő ékszerként hasítják a levegőt. Megismerheted a hódok jelentőségét is az árterek természetessé alakításában: azt, hogy miért fontosak a rovarok és a harkályfélék számára a holtfák, illetve hogyan válnak a halak ívó- és búvóhelyeivé is. Az út során a Szigetköz legnagyobb kormorántelepe mellett is elevezhetsz, hallgathatod az ételért visítozó fiatalokat, és láthatod az elemózsiáért folyton ki- és berepülő szülőket is. A halbölcsőt elérve kirajzolódik előtted hazánk egykori vízrendszerének képe is, mely az ország területének 25%-át meghatározta a 18. századi nagy vízrendezési munkálatokig. Az úgynevezett hallépcsőnél pedig a Szigetköz elmúlt 40 évének történetét eleveníti fel, foglalja össze röviden a csapat számára a túravezető. Innen továbbhaladva megcsodálhatod az utolsó ártéri pásztorszállást és legelőt. A szakadó partokon pedig az ártér különleges lakóinak, a már emlegetett hódoknak a lakhelyére, hódüregekre lelhetsz, szerencsés esetben pedig még magával az állattal is találkozhatsz.

Táv: 8,6 km
Időigény: 2-4 óra
Túra besorolása: könnyű

2. Izgalmas evezés a vadonban

Ez a túra nagyon különleges és változatos, hiszen a szűk, zúgókkal fűszerezett kis ágaktól kezdve a széles, lassú ágakon át az egykori kavicsbányatavakig sok mindent megtalálhatsz benne. Az útvonal csak folyásirány szerint lefelé, azaz völgymenetben evezhető, és megkövetel némi rutint mind a kormányos, mind a legénység részéről, cserébe viszont kifejezetten gyönyörű a táj.

A túra a Rajka határában lévő trianoni zsiliptől indul, ahol megtudhatod, miként alakult ez a táj a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer építése kapcsán az 1980-as évek végére kavics-sivataggá, majd miként jött létre rajta egy igazi ősvadon, egy természeti gyöngyszem.

Vízreszállást követően a Homoki-ágon vezet a túra a Tilosi-tó felé. A területen lévő kavicsbánya-tavakat 2016-ban kötötték össze mesterséges csatornákkal, hogy az ökológiai átjárhatóságot biztosítsák. Ezek a „lépcsőfokok” jelentik a túra izgalmait, mindegyiknél picit begyorsul a víz. De akkor se lepődj meg, ha egy hód rágta fa vagy egy átkelő szarvas állja utadat, ez itt bármikor előfordulhat. Később egyre szélesebb ágakba, majd egy fokon keresztül az Ördögszigeti-tavakba érkezel, ami kitűnő pihenő- és fürdőhely. Tovább haladva még jobban kinyílik a táj, egyre szélesebb ágak várnak rád. Ezek a bővizű Duna-ágak felelnek a szigetközi hullámtéri mellékágrendszer vízpótlásának jelentős részéért. Bevállalós csapattal a második töltőbukón felevezve a Helenai-tavakat is megcsodálhatod. Ebben a tórendszerben édesvízi medúzák is élnek, melyekkel te is találkozhatsz július és augusztus melegebb napjain. Innen már csak egy laza csorgás vár rád, és meg is érkezel Dunakilitire, a Vadvíz Kempingbe, ahová igény esetén a kerékpárokat is átszállítják a szervezők.

Táv: 14,7 km
Időigény: 3-5 óra
Túra besorolása: közepes

3. Evezés az Ásványi vadonban

Ásványrárón, az evezős kikötőből indul ez a rendkívül változatos körtúra. Az egész Ásványi-szigetvilág fokozott védelmet élvez, a Duna-ágaknak csak egy része látogatható szabadon. A helyi túravezetők ismerik a korlátozásokat, és nagyszerű útvonalakat állítanak össze, sok különlegességet is elmesélnek útközben. Ez a túraútvonal elsőként a frissen víz alá került területeket járja be, majd felváltva halad keskeny és széles ágakon. Az út során a szürke gém és a nagy kócsag rendszeresen felbukkan majd, kis szerencsével fekete gólyát és réti sast is láthatsz erre. Az Árvai-zárásnál alacsony vízállás esetén megtekintheted a Szigetköz egyetlen – II. világháborús – elsüllyedt betonhajóját is. Innen pár lépés az ásványi ágrendszer vége, a zárógáttal és a hallépcsővel. Innen a főágban vezet az út vissza a kikötőbe.

Táv: 13,2 km
Időigény: 3-5 óra
Túra besorolása: közepes

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túratípus: vízitúra

Szolgáltatások

Vízitúraszervezők

Aranykárász Camping Rajka

Honlap

Esthajnalcsillag kemping

Honlap

GreenEx Szigetközi Szabadidős és Rekreációs Egyesület

Honlap

Jégmadár Vízitúrák

Honlap

Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület

Honlap

Nagyszigeti sátorozóhely

Honlap

Part Camping

Honlap

Party Csárda- Szabadidőpark

Honlap

Pisztráng Kör Egyesület

Honlap

Szürke Hód Vízitúrák

Honlap

Vadvíz Kemping

Honlap

Fodor Vízitúrák

A családi vízitúrák specialistája, kis-, és nagygyerekes családoknak, kezdőknek is.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds