Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Családi tekerés a Bükk-fennsíkon

By 2022.04.06.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Bükk-fennsík töbrökkel, magashegyi bükkösökkel, hegyi rétekkel gazdagított felszíne a természetjárók paradicsoma. Hullámos felszíne miatt pedig kényelmes családi tekerések kiváló helyszíne is. A túra egy meredekebb szakasszal indul, ezt leküzdve azonban már csak kisebb-nagyobb hepe-hupákra kell számítani.

A piros kerékpáros jelzés Bánkúttól, a bükki síközponttól az első megállóig, az Olasz-kapu sziklaátvágásáig vezet, amin 18 olasz fogoly dolgozott száz évvel ezelőtt. A teljes útvonal nemcsak azért különleges, mert síkvidéken visz végig 800-900 méter magasságban, hanem mert kivételesen szép helyek mellett halad el. Az Olasz-kapun kívül ilyen például a Három-kő sziklaletörés is, aminek a szélét csak gyalogosan közelítheted meg védettsége miatt. A Három-kő egyike a fennsík peremhelyzetű köveinek, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. Ha kedved támad kitekinteni a Tar-kő szikla­homlokára és a Hór-völgy kapujára, a sziklaletöréshez vezető gyalogösvény jelzőtáblájánál tedd le a biciklidet. 150 méteres séta után, a sziklaletörés tisztásáról pazar kilátás tárul eléd a Bükk déli részére. Ennél alkalmasabb helyet nem is találhatnál egy hosszabb pihenésre. A fűben heverészve, a lábad előtt elterülő fantasztikus tájat nézve könnyen elfelejtkezhetsz az idő múlásáról. Pedig vár még rád egy nagyszerű élmény, a Nagy-mező, változatos felszínével és élővilágával. A Nagy-mező a hazai hegyi rétek között is ritkaságnak számít 800 méter tengerszint feletti magasságával és igazán gazdag vadvilágával. Alig van olyan négyzetmétere ennek a hegyi rétnek, ahol ne lenne védett növényfaj, 5 fokozottan védett és 77 védett növény fedezhető fel gyeptársulásaiban.

Búcsúzva a fennsíktól egy hármas elágazáshoz érkezel. Itt az útjelző táblákat követve, balra fordulva tekerhetsz vissza Bánkútra.

Látnivalók

Bánkút

A Bükk egyik legmagasabb csúcsa, a Bálvány alatt található a síközpont, amely nevét a Bán-patak forrásáról kapta. 1930-ban vették használatba itt az első turistaházat, és azóta, Miskolc és Eger közelsége, valamint a hazai viszonylatban kiemelkedő hóviszonyok miatt töretlenül népszerű a télisportot kedvelők körében.

bankut.hu

Olasz-kapu

1918-ban Thurzó Gáspár irányításával 18 olasz hadifogoly vágta át itt a sziklagerincet. Az áttörésre azért volt szükség, hogy utat nyissanak egy kisvasútvonal építéséhez, ami azonban 1940 környékén megszűnt. A verejtékes munkát a sziklafalra helyezett emléktábla örökíti meg, a sziklát pedig ma is a Bükk-fennsík kapujának tekintik.

Három-kő

A bükki 900-asok egyik legszebb panorámájú kilátóhelye. 904 méter magasan terül el ez a sziklagyepes tetejű bérc. Tökéletes kilátás nyílik a Bükk déli részeire, az Alföldre és a szomszédos Tar-kőre.

Nagymező

A Bükk egy kiemelkedően fajgazdag, kiterjedt hegyi rétje, 5 fokozottan védett és 77 védett növényfaj fordul elő. Számos kerékpáros és gyalogos turistaút találkozik a hatalmas méretű kaszálón. Érdekes, hogy bár a Nagymezőt átlszelve 800 méter felett jársz, a magasságot csak a hegylábtól jelentősen eltérő klímában érzékeled, a rétet minden irányból magasabb hegycsúcsok veszik körül.

+ Programtipp

Csillagles

Ha van hozzá kedved és bátorságod, várd meg a tetőn a napnyugtát: a csillagos ég itt különösen lélegzetelállító. Lámpafény mellett pedig igazán kalandos tud lenni a visszatérés a parkolóig.

Körös-barlang

A túra útvonalától rövid kitérővel érhető el Magyarország legnagyobb tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő barlangja, aminek 40 méter a vízszintes és 8 méter a függőleges kiterjedése. A bejárattól nem messze tágas kürtő tátong, ami fénnyel látja el a barlang belsejét.

Petőfi-kilátó

Bánkútról nagyjából negyedórás sétával, a Bálvány-csúcson érhető el a Bükk legmagasabban található épített kilátópontja, ahonnan közel ezer méteres tengerszint feletti magasságból szemlélheted az Északnyugati-Kárpátok vonulatát és a Bükk-fennsík lapos felszínét. A tornyot csak annak ajánljuk, aki nem tériszonyos, a kilátószintbe vezető függőleges létrán különösen ügyelni kell.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 18.7 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Autódat Bánkúton a Fehér Sas Panzióval szemben lévő parkolóban, vagy kicsit továbbhaladva a Csalánosi-parkolóban hagyhatod. A túrába Olasz-kapunál is be lehet csatlakozni, ide Szilvásvárad felől fizetős erdészeti út vezet fel.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds