Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Családi tekerés a Bükk-fennsíkon

By 2022.04.06.május 9th, 2022No Comments

Túrainfó

A Bükk-fennsík töbrökkel, magashegyi bükkösökkel, hegyi rétekkel gazdagított felszíne a természetjárók paradicsoma. Hullámos felszíne miatt pedig kényelmes családi tekerések kiváló helyszíne is. A túra egy meredekebb szakasszal indul, ezt leküzdve azonban már csak kisebb-nagyobb hepe-hupákra kell számítani.

A piros kerékpáros jelzés Bánkúttól, a bükki síközponttól az első megállóig, az Olasz-kapu sziklaátvágásáig vezet, amin 18 olasz fogoly dolgozott száz évvel ezelőtt. A teljes útvonal nemcsak azért különleges, mert síkvidéken visz végig 800-900 méter magasságban, hanem mert kivételesen szép helyek mellett halad el. Az Olasz-kapun kívül ilyen például a Három-kő sziklaletörés is, aminek a szélét csak gyalogosan közelítheted meg védettsége miatt. A Három-kő egyike a fennsík peremhelyzetű köveinek, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. Ha kedved támad kitekinteni a Tar-kő szikla­homlokára és a Hór-völgy kapujára, a sziklaletöréshez vezető gyalogösvény jelzőtáblájánál tedd le a biciklidet. 150 méteres séta után, a sziklaletörés tisztásáról pazar kilátás tárul eléd a Bükk déli részére. Ennél alkalmasabb helyet nem is találhatnál egy hosszabb pihenésre. A fűben heverészve, a lábad előtt elterülő fantasztikus tájat nézve könnyen elfelejtkezhetsz az idő múlásáról. Pedig vár még rád egy nagyszerű élmény, a Nagy-mező, változatos felszínével és élővilágával. A Nagy-mező a hazai hegyi rétek között is ritkaságnak számít 800 méter tengerszint feletti magasságával és igazán gazdag vadvilágával. Alig van olyan négyzetmétere ennek a hegyi rétnek, ahol ne lenne védett növényfaj, 5 fokozottan védett és 77 védett növény fedezhető fel gyeptársulásaiban.

Búcsúzva a fennsíktól egy hármas elágazáshoz érkezel. Itt az útjelző táblákat követve, balra fordulva tekerhetsz vissza Bánkútra.

Látnivalók

Bánkút

A Bükk egyik legmagasabb csúcsa, a Bálvány alatt található a síközpont, amely nevét a Bán-patak forrásáról kapta. 1930-ban vették használatba itt az első turistaházat, és azóta, Miskolc és Eger közelsége, valamint a hazai viszonylatban kiemelkedő hóviszonyok miatt töretlenül népszerű a télisportot kedvelők körében.

bankut.hu

Olasz-kapu

1918-ban Thurzó Gáspár irányításával 18 olasz hadifogoly vágta át itt a sziklagerincet. Az áttörésre azért volt szükség, hogy utat nyissanak egy kisvasútvonal építéséhez, ami azonban 1940 környékén megszűnt. A verejtékes munkát a sziklafalra helyezett emléktábla örökíti meg, a sziklát pedig ma is a Bükk-fennsík kapujának tekintik.

Három-kő

A bükki 900-asok egyik legszebb panorámájú kilátóhelye. 904 méter magasan terül el ez a sziklagyepes tetejű bérc. Tökéletes kilátás nyílik a Bükk déli részeire, az Alföldre és a szomszédos Tar-kőre.

Nagymező

A Bükk egy kiemelkedően fajgazdag, kiterjedt hegyi rétje, 5 fokozottan védett és 77 védett növényfaj fordul elő. Számos kerékpáros és gyalogos turistaút találkozik a hatalmas méretű kaszálón. Érdekes, hogy bár a Nagymezőt átlszelve 800 méter felett jársz, a magasságot csak a hegylábtól jelentősen eltérő klímában érzékeled, a rétet minden irányból magasabb hegycsúcsok veszik körül.

+ Programtipp

Csillagles

Ha van hozzá kedved és bátorságod, várd meg a tetőn a napnyugtát: a csillagos ég itt különösen lélegzetelállító. Lámpafény mellett pedig igazán kalandos tud lenni a visszatérés a parkolóig.

Körös-barlang

A túra útvonalától rövid kitérővel érhető el Magyarország legnagyobb tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő barlangja, aminek 40 méter a vízszintes és 8 méter a függőleges kiterjedése. A bejárattól nem messze tágas kürtő tátong, ami fénnyel látja el a barlang belsejét.

Petőfi-kilátó

Bánkútról nagyjából negyedórás sétával, a Bálvány-csúcson érhető el a Bükk legmagasabban található épített kilátópontja, ahonnan közel ezer méteres tengerszint feletti magasságból szemlélheted az Északnyugati-Kárpátok vonulatát és a Bükk-fennsík lapos felszínét. A tornyot csak annak ajánljuk, aki nem tériszonyos, a kilátószintbe vezető függőleges létrán különösen ügyelni kell.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 18.7 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Autódat Bánkúton a Fehér Sas Panzióval szemben lévő parkolóban, vagy kicsit továbbhaladva a Csalánosi-parkolóban hagyhatod. A túrába Olasz-kapunál is be lehet csatlakozni, ide Szilvásvárad felől fizetős erdészeti út vezet fel.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds