Skip to main content

A Küszvágó csér nevét viseli a Tisza-tó új kilátója

A Küszvágó csér nevét viseli a Tisza-tó új kilátója

Egy újabb vízitúrás kilátóval gazdagodott hazánk második legnagyobb állóvize

Ismét egy kizárólag vízi úton megközelíthető kilátót adtak át az aktív- és ökoturisták számára a Tisza-tavon. A 2021-ben Aktív Magyarországért díjjal kitüntetett Békatutaj Egyesület által épített kilátótorony a tavaly átadott két másik objektum mintájára épült. A kilenc méter magassággal rendelkező építészeti műtárgy felső szintjéről 360 fokban lehet belátni az egész Poroszlói-medencét. Az új kilátó építésével párhuzamosan az Egyesület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal (HNPI) együttműködésben 20 fészekalapot is telepített a Magyarországon védett küszvágó csérek számára.

A Tisza-tó környékén a kétezres évek derekán tíz kilátó is állt, azonban ezek az építmények az elmaradó karbantartások miatt rövid idő alatt használhatatlanná váltak. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó aktív- és ökoturisztikai infrastruktúrája tovább javuljon, turisztikai vonzereje folyamatosan növekedjen, a Békatutaj Egyesület átfogó rekonstrukciós programba kezdett az Aktív Magyarország támogatásával.

A 2021-ben átadott két új, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátó népszerűsége bebizonyította, hogy milyen sokat jelentenek ezek a fejlesztések a Tisza-tavi vízi turizmus szempontjából. Éppen ezért volt fontos ezen az úton tovább haladni, és a Tisza-tónak egy újabb látványosságot adni. A most megépült létesítmény nemcsak arra alkalmas, hogy a Tisza-tavat és annak természeti értékeit új perspektívából mutassa be, de arra is, hogy hozzájáruljon ezek védelméhez. „Biztos vagyok benne, hogy azok, akik eljönnek ide a Tiszta-tóhoz kikapcsolódni, ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően még jobban érzik majd magukat”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a kilátó átadóján.

A Fattyúszerkő és a tavalyi évben az Év Kilátójának megválasztott Bölömbika kilátók mintájára ez az építmény is egy olyan jellegzetes, védett madárfaj nevét viseli, amely az új létesítmény közvetlen környezetében is fellelhető. A szakmai zsűri a nevet egy olyan listából választotta ki, melyet az Aktív Magyarország felhívására a közönség állított össze. A Küszvágó csér kilátót szintén Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. A tervező olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, amely egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket. A tervezéskor és a kivitelezéskor fontos szempont volt az időtállóság, ezért a kilátó alapja horganyzott acél, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. Az építők a kivitelezés során komoly kihívásokkal néztek szembe, ugyanis a kilátó 6,5 tonnányi faanyagát kizárólag vízi úton, csónakokkal tudták behordani. Külön nehezítette a kivitelezést, hogy az összeszerelést is a szárazföldtől távol kellett elvégezniük a szakembereknek.

A 30 millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatta. Annak érdekében, hogy ez a kilátó se jusson korábbi társaik sorsára, a Békatutaj Egyesület ismét közösségi finanszírozó kampányba fogott. „Erőfeszítéseink sikerrel jártak, ugyanis a környéken 15 szolgáltatót sikerült meggyőznünk, hogy ezen kilátó karbantartásában is segítsenek”, mondta Hajdú Dániel, a Békatutaj egyesület elnöke. A résztvevők rendszeres pénzadománnyal vagy saját emberi erővel fognak segíteni az új kilátó állagmegóvásában. Szinte már hagyományosan, ennek a kilátónak az átadását is egy faragott faléc láncfűrészes átszelésével ünnepelték meg a résztvevők.

További híreink

Nézz szét túráink között!

Természet, művészet, bor, panoráma – 12. Alpannonia® light körtúra

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. Ördögárok geológiai tanösvény, sziklaszurdok,...

gyalogos3.5 kmkönnyű1.5 óraKőszegi-hegység
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds