Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Két keréken a Vasi-Hegyhát Natúrparkban (VHR 2 túra)

By 2021.08.31.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra során felfedezhetjük a Vasi-Hegyhát Natúrpark apró településeit, valamint Vasvár városát. A natúrpark természeti értékeit és egyben arculatát meghatározzák a településektől nem messze található kisparcellás szőlőhegyek, valamint a nagy kiterjedésű tölgy- és bükkerdők. A térségre jellemzőek a falusi, vidéki hagyományok, melyek közül számos ma is él az értékőrző közösségi munkának köszönhetően.

Útvonal jelölt, zömében erdei úton halad, közben aszfaltos részekkel. Az út során nosztalgikus érzés foghatja el a látogatókat a bájos, aprócska falvak hangulata által.A vasvári indulást követően Alsóújlakra, majd a csodás Jeli Arborétumhoz jutunk. Miután megismertük a Jeli Varázskert szépségeit, az oszkói szőlőhegy idilli pincéit, Magyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek a szülői házához érkezünk, ahol a keresztelő és újmisés temploma és a személyes használati tárgyai is megtekinthetők. A túra közbeni felfrissülést a Szajki-tavak hűs vize és az olaszfai Kneipp Vizesház garantálja. A natúrpark történelmét a Győrvári Kuruc Emlékpark és a Hegyhátszentpéteri Tájház is bemutatja az erre kerekezőknek. A natúrpark területén több természetes vizű tó is megtalálható, így akár Gersekaráton és Döröskén is felfrissíthetjük magunkat. Döröskén érdemes hosszabb megállót tartani, hiszen a tó mellett megtekinthető a Mérleggyűjtemény és az Árpádkori Szent Jakab templom is. Döröskétől Vasvárra egy hangulatos erdei úton érhetünk vissza, ahol a középkori Vas vármegye történelmi emlékeit ismerhetjük meg.

Látnivalók

Vasvár középkori történelme

A Vas megyei kisváros történetéről számos emléket őriznek a Vasvári Múzeum gyűjteményei. Itt található a hazai Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, amelynek helyszíne nem véletlen, hiszen a múzeum a legrégebbi ma is álló kolduló rendi kolostorépületben áll. Vasvár középkori emlékeit a város lakott területein kívül is érdemes keresni, hiszen néhány kilométerre a belvárostól egy rekonstruált középkori sánc részlet is megtalálható.

Szőlőhegyek világa

A térségre jellemző kisparcellás szőlőhegyek egykor a lakosság legfőbb életterei voltak. A szőlőművelés, a gyümölcsészet és a népi építészet emlékeit ma is őrzik a Vasi-Hegyhát szőlőhegyei. Sok helyen ma is aktív gazdálkodás folyik, van ahol új funkciót kaptak a többszáz éves pincék, így a kalandorok akár meg is szállhatnak egy ilyen pinceapartmanban. A szőlőhegyekhez tartozó kilátás (pl Olaszfa) és a hangulatos kis kápolnák (pl. Petőmihályfa) könnyen maradásra bírják az utazót.

Hegypásztor Pincék

A helyiek még emlékeznek a hegypásztorokra, akik a falvakhoz tartozó szőlőhegyek bölcs vezetői, tanítói és a közösség szervezői voltak. A szőlőhegyek értékeinek megőrzését – kifejezetten az oszkói szőlőhegyen – a hegypásztorok helyett egy civil szervezet, a Hegypásztor Kör látja el, akik a régi pincék helyreállításával és bemutatásával, valamint az oszkói szőlőhegy Pincetájházával mutatják be a Vasi-Hegyhát hagyományos jegyeit.

Jeli Varázskert

Az „örökké zöldellő kert”-et Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította, akinek törekvését ma a Szombathelyi Erdészeti Zrt. folytatja. A rhododendronok virágzásáról elhíresült arborétumot nem csak ebben az időszakban érdemes felkeresni, hiszen áprilistól egészen szeptemberig várják a látogatókat a szezonálisan nyíló virágok és az örökzöld erdők. A kert különlegessége az óriások erdejében található lombkorona-sétány, ahol testközelből ismerhetjük meg a fenyőritkaságokat.

+ Programtipp

Mindszenty bíboros szülőfaluja

1892-ben Csehimindszenten született Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása. Szülői házát emlékházzá alakították, ma a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete – Mindszenty József” című kiállításnak ad otthont. A településen Mindszenty bíboros keresztelő és újmisés temploma is megtekinthető, valamint egy keresztút, amelyen Mindszenty kálváriája is látható.

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült lakóház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzata. Az udvaron gépeskút és kovácsműhely is áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.

Sibrik-kastély

A Sibrik család szarvaskendi kúriája Döbörhegytől és Döröskétől nem messze található. Vas vármegye egyik legrégebbi családja a Sibrik-család volt, akik hosszú évekig birtokosai voltak a környező területeknek, majd ezek később a Széchenyi-családhoz kerültek. A kastély kívülről ma is megtekinthető, az épület hangulatos parkjában padok várják a megpihenni vágyókat.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vasi Hegyhát - Rábamente

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerdán reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves terméket, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak a vásárlóknak.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 89 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal, akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyel elérhető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds