Skip to main content

TOP 5 hely a Cserhátban

TOP 5 hely a Cserhátban

Merülj el a palóc hagyományokban, a kontyolt nyeregtetős, fehérre meszelt házak között, a kedves kis falvakban bolyongva! A Cserhátban rengeteg különleges élményben lehet részed: körbepillanthatsz „Isten tenyeréről”, feltekerhetsz az ország egyik legromantikusabb kilátójához, a falvakban pedig megismerkedhetsz a helyiek vendégszeretetével és az egyedülálló palóc gasztronómiával. Ha pedig csobbannál egyet, látogasd meg Palócföld Balatonját, a Bánki-tavat! Palócország felfedezése egyedülálló élmény mind gyalogosan, mind kerékpáron. Vágj neki bátran!

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. KATALINPUSZTAI KIRÁNDULÓKÖZPONT ÉS A GYADAI TANÖSVÉNY

Évről évre egyre többen ismerik meg a kirándulóközpontot és kabaláját, Hangya Danit. Ezen a kis területen akár több napra elegendő programot találsz, melyeken az egész család részt vehet. A legkisebbek számára ott van például a Hangyavasút, a vadaspark, vagy a Legyél te is kiserdész! óvodás tanösvény. A kalandvágyóbbak pedig nekivághatnak a Gyadai tanösvény izgalmakban gazdag útvonalának is.

2. SZENTKÚT

Hazánk egyik, ha nem a legfontosabb nemzeti kegyhelyének környéke garantáltan ámulatba ejti még azt is, aki nem kifejezetten a szakrális értékek miatt látogat Szentkútra. A barátlakások több évszázados sziklahelyiségei előtti panoráma, Szent László ugratásának legendája a szűk szurdokvölgyben, a források kristálytiszta vize, valamint a mesélő kövek és ősmaradványok mind-mind részét képezik az élménynek, ami örökre emlékezetes marad annak, aki ellátogat ide.

3. SASBÉRCI KILÁTÓ

A Cserhát egyik legikonikusabb, bajor mintára, eredetileg grófi vadászháznak épült kilátótornyát gyalogosan vagy kerékpárral is felkeresheted, viszont fontos, hogy nyitva csak az áprilistól októberig tartó időszak hétvégéin és ünnepnapjain találod majd. Idefent az embernek olyan érzése van, mintha a mesevilág kapujában állna. A torony emeleti teraszáról szép időben zavartalan kilátás tárul eléd a Börzsönytől a Mátráig, az Alföldtől a Tátráig.

4. HOLLÓKŐ VÁRA

Merülj el a középkor varázsában, a világörökségi „Ófalu” feletti vulkanikus hegycsúcson épült vár kapuján belépve! A legenda szerint a közeli Pusztavár köveit hollók hordták át a szomszédos hegyre, így épült fel a vár, amely már évszázadok óta dacol a történelem és a természet erőivel. A közeljövőben megújuló vár az újranyitást követően akkor is számos érdekességet tartogat majd, ha korábban már jártál a falai között.

5. ISTEN TENYERE KILÁTÓ

Az Országos Kéktúra nyomvonalán, a Felsőtold feletti Szár-hegyen keresheted fel ezt a rövid idő alatt nagy hírnevet szerzett, fából készült alkotást, amelyre felállva valóban úgy tűnhet, mintha Isten tenyeréből tekintenél körbe Görbeország tájain. A 2020-ban átadott Kéz-kilátót Csíkszentmihályi Benjámin alkotta meg a Farkaskútvölgy lovaspark ötlete alapján, és azóta a Palócföldre látogatók nagy kedvence lett.

+1. BÁNKI-TÓ

Akár egy rövid vízparti sétára vágysz, akár hosszabb kerékpártúrát tervezel, a környék egyik legszebb és legnagyobb természetes állóvize, a Palócföld Balatonjának is nevezett Bánki-tó kiváló választás. A tópart a horgászat szerelmesei számára is remek kikapcsolódást nyújt, az adrenalinfüggők pedig a kalandparkban tehetik próbára képességeiket.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds