Skip to main content
VízitúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Evezz a Szentendrei-Duna szigetvilágában!

By 2023.07.24.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egy igazi vízitúrára invitálunk Budapest közvetlen közelében. Vízre szállva azonnal érzed, hogy kiszakadtál a városi forgatagból, és élvezheted, ahogy elvarázsol a természet és az evezős kirándulások utolérhetetlen hangulata.
A kiinduló- és érkezési pont a Szentendrei-Duna budapesti szakaszán (1,5 folyamkilométerénél) található vízitúrabázis, a nagyhajóforgalomtól, kikötő- és stégkerülgetéstől mentes, védett helyszín. Városi közlekedéssel is gyorsan elérhető, így pillanatokon belül a vízen lehetsz, és irány a természet! A város zaját (és kövezett partját) elhagyva lakatlan szigetkéket, zátonyokat kerülgethetsz vagy – a vízállástól függően – megpihenhetsz a fövenyes partokon. A nyaralóparadicsomként ismert Lupa-sziget tökéletes úti cél.

A szigeten kihagyhatatlan látnivaló a lenyűgöző platánsor, de egy jóleső frissítőre is beugorhatsz Sanyi Bácsi Büféjébe. Ha kicsit hosszabb programot tervezel, akkor irány Szentendre! Ideális kikötőhelyet találhatsz a 9-es folyamkilométernél található Postás Strandon, szabadtéri játékokra alkalmas füves területtel és büfével. De akár nekiveselkedhetsz a „szentendrei áttörés” megevezésének is: itt a folyóág beszűkül, a sodrás felerősödik, és lehet, hogy szükség lesz a hajókat kötéllel a part mentén áthúzni egy 100-150 méteres szakaszon, amiért cserébe a szentendrei korzó és az óváros közvetlen közelében köthetsz ki, a Kacsakő Bisztrónál. Ha csak kellemesen ereszkednél a kiságon, válaszd kiindulóhelyszínnek Leányfalut és a Petőfi sétányon található beszállóhelyet. Innen lefelé evezve megcsodálhatod Szentendre panorámáját, és pont ideális távolságra vannak a kikötőpontok a helyi látványosságok megtekintéséhez.

Látnivalók

Szentendre – Duna korzó

Minden évszakban remek kikapcsolódást ígér a szentendrei Duna-parton tett romantikus séta. A Duna korzón nyáron pezsgő élet fogad, hiszen sokan kiözönlenek a folyópartra, hogy kiélvezzék a nyáresték hangulatát, ugyanakkor télen kiváló helyszín lehet a merengősebb, csendesebb andalgásokhoz. A korzó mentén szuper büfék, éttermek sorakoznak, melyek egész évben tárt karokkal várnak.

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az emberek építészeti szokásait, életmódját. Pattanj bringára, ülj fel a vonatra, vagy csak sétáld végig! Az egész családnak izgalmas aktív kikapcsolódás!

Szentendre – Óváros

Szentendre elsősorban zegzugos, macskaköves utcáinak köszönheti romantikus hangulatát, melyek a történelmi városmag, a mai Fő tér körül bontakoznak ki. A Fő téren főként műemlék barokk épületek sorakoznak, melyek egykor szerb kereskedők otthonai voltak. Innen szűk, meredek utcákon sétálhatsz fel a tér felett magasodó Templomdombra, ahonnan szép kilátás nyílik a Dunakanyarra.

Lupa-sziget – Platánsor

Kizárólag vízi úton lehet megközelíteni Budapest páratlan dunai szigetét, a Bauhaus stílusú villák otthonául szolgáló Lupa-szigetet, amely Budakalász mellett nyújtózik a vízen. Érkezhetsz akár kajakkal, kenuval, vagy komppal is, az viszont biztos, hogy egyedülálló élményben lesz részed a vízparti barangolás során. A sziget 700 méter hosszú főutcáját óriás platánfák szegélyezik, mögöttük pedig megcsodálhatod a nyaralóépületeket.

+ Programtipp

Kő-hegy

Szentendre és Pomáz határában magasodik a Visegrádi-hegység legdélibb hegyeinek egyike, a 366 méter magas Kő-hegy, amely kellemes kirándulóútvonalakkal várja a természetjárókat. A hegycsúcs ugyan nem túl magas, mégis egyedülálló sziklaformákat és elképesztő panorámát tár a kirándulók elé. A hegytetőn érdemes megpihenni az 1933 óta működő Czibulka János Menedékházban, amely meleg ételekkel, italokkal, mosdóval vár.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 16.8 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Budapest, Római-part

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Túrakenu- és túrakajakbérlés

Honlap

Sanyi Bácsi Büféje – Lupa-sziget

Facebook

Postás strand – Lido Tenisz Büfé

Facebook

Kacsakő Bisztró – Szentendre

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds