Skip to main content

Tokaj-Hegyalján csak a bor tud megszamorodni!

Tokaj-Hegyalján csak a bor tud megszamorodni!

Az UNESCO védelme alatt álló történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék hazánk legelső és egyik legszebb borvidéke. A tokaji bor minőségének és különlegességének egyik titka az itt elhelyezkedő szőlődűlők jó fekvése, a vulkáni eredetű talajszerkezet, az őszi napsugarak, a közeli Bodrog folyóról felszálló pára kedvező hatásainak összességében keresendő. Azonban a Zempléni-hegység déli lankáin, a Sátoraljaújhely-Abaújszántó-Tokaj alkotta háromszögben található tájegység a fenséges szőlőnedűkön felül a család bármely tagja számára izgalmas kikapcsolódási lehetőségeket is rejt, legyen szó akár aktív kalandokról, szakrális emlékgyűjtésről vagy gasztronómiai élménykirándulásról. Mivel túraútvonalakban sincs hiány, ezért akár gyalogosan, akár kerékpáron is érdemes felfedezőútra indulnod. Kalandra fel, hiszen finom borok és feledhetetlen élmények várnak itt rád!

Közel ezer évvel ezelőtti írásos emlékek is tanúskodnak arról, hogy már elődeink is foglalkoztak szőlőműveléssel ezen a vidéken. A XVI. századra Tokaj elsőrendű borvidékké vált: eredetvédett lett az itt termelt bor, a világ első zárt borvidékének tartják az 1737-ből származó feljegyzések alapján. A Tokaji borvidék a világ egyik legjobb adottságú borvidéke, ugyanis a környező folyók, a vizes-mocsaras területek és a védőn ölelő zempléni hegyek olyan különleges mikroklímát alakítanak ki, amely kedvez a Botrytis cinerea penészgomba őszi elterjedésének. Ez a gombafajta idézi elő a szőlőszemek összetöpörödését, aszúsodását. Ráadásul a vulkanikus eredetű talaj olyan ásványi anyagokat és aromákat rejt magában, amelyek gazdag, egyedi ízvilágot kölcsönöznek az itt készült boroknak. Tokaj elsősorban édesborairól ismert. Ezek közül is a legnépszerűbb az aszú és az esszencia. Itt szüretkor kézzel szedik le a botritiszgomba hatására megtöppedt, édes szőlőszemeket. Mivel a világ borfogyasztóinak nagy része ma már inkább a száraz, mint az édes borokat kedveli, így Tokajban is egyre gyakoribbak a száraz borok és a pezsgők. A leggyakoribb szőlőfajta a furmint és a hárslevelű.

Viszont a zamatos borok kóstolása tökéletesen kombinálható különböző aktív programokkal is, hiszen Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység tele van izgalmasabbnál izgalmasabb lehetőségekkel: csodálatos kilátás, a Bodrog folyó, várak, román és gótikus templomok, zsidó emlékhelyek, reneszánsz, barokk és romantikus kastélyok, évszázados borospincék és múzeumok szegélyezik az utadat, ahol a vidék egyes részei az ismeretlenség homályába burkolódznak, míg más szakaszok a népszerűség rivaldafényében tündökölnek. Gyere, és tapasztald meg, milyen elképesztő panorámák fogadnak a híres Kerek-kő vagy a Sólyom-bérc hangulatos csúcsairól, miközben a királyok borát, a borok királyát, azaz a Tokaji aszút ízleled. Ehhez adunk is számodra 4 túratippet, egyúttal pedig megkérünk arra, hogy alkoholt csak felelősséggel fogyassz!

1. Tokaj-Hegyalja lüktető ereje

A Bodrog, a szőlők és a látnivalókkal tarkított bringatúra garantáltan szemet gyönyörködtető élményt nyújt. Erdőbénye borászatai igazán híresek, sőt még egy különleges bortrezort is tartanak a föld alatt. Érdemes eltekerned a Hello Wood installációihoz is. Pihenj kicsit a Bodrog partján, aztán jön Olaszliszka! Itt találod a Holokauszt emlékfalat, amely korábban az 500 főt is befogadni képes zsinagóga helyén áll. Vámosújfalunál kanyarodj Tolcsva irányába, ahol három-három kastély és kúria vár, melyek közül több látogatható is.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 24.2 km

Időigény: 3 óra

2. Felfedezőtúra a tállyai várromhoz

A könnyed gyalogos körtúra Tállyáról indul, amely egyes elméletek szerint a kontinens középpontja. A kőbánya mellett a települést magad mögött hagyva erdei úton érsz a Hidegkút-forráshoz. Rövid pihenő után megnézheted a Tállyai vár maradványait. A XVI. században még állt a vár a Zemplén kapujában, később a falubeliek építkezéshez hordták el köveit. Az erdőből kilépve a dombok között Mád vonulata is feltűnik, majd utad visszakanyarodik Tállyára.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 12.6 km

Időigény: 5 óra

3. Tarcali panorámatúra

Fedezd fel Tarcal és Tokaj legszebb látnivalóit! Ez a laza és látványos kirándulás Tarcal központjából indul, amely egy gyümölcsfákkal beültetett domboldalon kanyarog a település fölé magasodó Áldó Krisztus-szoborhoz. Innen fantasztikus körpanoráma nyílik a környékre: alattad Tarcal és a szőlőföldek kottára emlékeztető sorai, míg a horizont az Alföld síkságába olvad. A legszebb kilátás a bányató felé nyílik. A tótól a kopasz-hegyi TV-toronyhoz kapaszkodhatsz fel, majd a hegyen átvágva eléred Tokajt. Itt érdemes a Finánc-dombi kilátóból megcsodálni a Tisza és a Bodrog összefolyását.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 10.3 km

Időigény: 4 óra

4. Hegyaljai kerékpártúra – Vámosújfalutól Rókabércig

A Hegyalja csodáit foglalja össze egyetlen kiváló kerékpártúrába ez a közepesen nehéz, ellenben nagyon látványos tekerés. A Zemplén erdős hegyei közé bekanyargó völgyeket szőlőtermelő falvak, mézédes nektárt termő dűlők és kastélyok szegélyezik. A Bodrog vadregényes völgyének egyedi hangulatú tájáról kerekezel fel a bortermeléséről híres Tolcsván és Erdőbényén keresztül a klasszikus erdei településnek számító Baskó és Sima falujáig, ahonnan a legendás Rókabérci turistaház érintésével, erdőhorváti megállóval térsz majd vissza Vámosújfaluba.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 59 km

Időigény: 7 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds