Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Felsőtárkányi barátságos réten

By 2022.07.25.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A felsőtárkányi kisvasút a Bükk hegységben kalauzol, amit érdemes kicsinek-nagynak egyaránt felfedezni. Ha nem csak sínekről szeretnéd látni az erdőt, hanem magad barangolnád be, a Barát-réti tanösvény egy jó választás. És még választanod sem kell: a vasutazás és a kirándulás bőven belefér egy napba.

Indulj el a nemzeti park Nyugati Kapu Látogatóközpontjától, és kutasd fel az eléd táruló tó eredetét, a Szikla-forrást! Ez a Kő-közi szurdok bejárata, ha figyelmes vagy, az útvonalon elindulva balra észreveheted a szurdok-sziklát is. A völgyben sétálva eléred az Oldalvölgyi-halastavat, ahol érdemes pár percet időznöd. Nem annyira szembe szökő, de ha egy keresztet látsz az út másik felén, tudd, hogy ez jelzi a volt karthauzi kolostor helyét.

A pihenő után következik a kirándulás fő kaptatója – nehogy elfelejtsd, hogy hegyek között jársz. A Bújdosó-kő különleges formái tanuskodnak a víz erejéről. Ha megcsodáltad az érdekes kőformákat, folytasd utadat, míg a Z jelzésű ösvény nem keresztezi azt. Itt térj balra, és vissza is érsz a kiindulópontra. Ha még nem vagy túl a kisvasutazáson, pattanj fel, és robogd be az erdőt!

Látnivalók

Oldalvölgyi-halastó

Gyönyörű természeti környezetben halak és kétéltűek varázslatos világa vár itt. A számtalan békaféle mellett olyan különleges állatkákkal is találkozhatsz, mint a foltos szalamandra. A tavat a közelben található természetes vízfolyás táplálja.

+ Programtipp

Felsőtárkányi kisvasút

Gyönyörű természeti környezetben 5 kilométer hosszan húzódik az erdőben. Az Egeres-völgyi megállónál muflonokkal és dámszarvasokkal teli vadaskert vár. A Stimecz-házi végállomáson pedig szalonnát süthetsz, focipályán rúghatod a bőrt vagy bejárhatod a déli Bükk élővilágát bemutató másfél kilométeres erdei tanösvényt.

Via ferrata, Felsőtárkány

Az adrenalinfüggők számára ideális program a Kő-közi szurdokon végigvezető via ferrata. Az autóút feletti, több tíz méter magas, helyenként függőleges mészkőfalakon igazi kihívás a drótkötélbe kapaszkodva egyensúlyozni. Az útvonal csúcspontja a látványos kristályhíd, mely valójában 3 drótkötél két sziklafal közé kifeszítve. Az útvonal ingyenesen használható, viszont a megfelelő felszerelés kötelező. A Tárkány Ferrata kioszkjában, a tó partján kölcsönzésre van lehetőség.

Honlap

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 7 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontját autóval lehet megközelíteni, de Egerből buszjárat is van a túra kiindulópontjához. A buszmegálló neve Felsőtárkány, Csárda.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds