Skip to main content

Gyere gyorsan túrázni! Ez a teljesítménytúrázás

Gyere gyorsan túrázni! Ez a teljesítménytúrázás

A teljesítménytúra egy olyan kirándulás, ahol nem állsz meg nézelődni. És hosszú. És időre kell végigjárni.

A természetet sokféleképpen lehet élvezni az elmélyülő meditációtól az adrenalinbomba extrém sportokig. A teljesítménytúra egy egyedi ötvözete a kirándulásnak és a sportnak. Ugyanúgy egy túraútvonalat jársz be, mint a családi hétvégéken, ugyanúgy az erdőben/mezőn/hegyek között töltöd a szabadidődet. Viszont ez egy szervezett esemény fix útvonallal, a teljesítést pedig igazolnod kell ellenőrzőpontokon a szervezőknél, vagy QR-kódok beolvasásával, esetleg fényképek készítésével. Akkor teljesíted sikeresen a túrát, ha az útvonalat a meghirdetett idő alatt sikerült végigjárnod – és ezek az időlimitek nem valami barátságosak. Itt nem lesz időd ücsörögni egy fa tövében, minden kis pihenőt kétszer átgondolsz, hogy belefér-e.

De minek úgy sietni?

A teljesítménytúra látszólag nem is olyan nagy kunszt – gondolja, aki még nem próbálta. Jobb láb, bal láb, jobb láb, bal láb, aztán megérkezünk a célba. Igen, csak a 37 ezredik jobb láb után hogy fogod érezni magad? A teljesítménytúra lényege a kihívás. Hogy bebizonyítsd magadnak, hogy erre is képes vagy. Ha az út egy adott pontján nem ér utol egy „minek csinálom én ezt?” érzés, akkor valószínűleg túl könnyű túrára jelentkeztél. Pont ez a kihívás lényege, és ezt nehéz írásban átadni: legyőzni a felmerülő kételyeket, és bemotiválni magad a célszalagon túl.

A „gerecseötven”

Magyarország legismertebb teljesítménytúrája a 41 éve futó Gerecse 50. A Tatabányáról induló túrán 10, 20, 30 és a klasszikus 50 kilométeres távon is lehet indulni. De mindenki tudja, hogy az ötvenes táv az igazi, és erre is neveznek mindig a legtöbben – idén közel 1900-an. Erre 12 órájuk volt az indulóknak, így igencsak szedni kell az embernek a lábát, hogy beérjen.

Teljesítsd te is!

Ha te is szemezel az 50 km-rel, vagy egy másik teljesítménytúra érdekel, mindenképp jó, ha valamennyire formában vagy. Nem kell maratonfutónak lenned, de ha azért választod a mozgólépcsőt, mert a lépcsőzésben kifulladsz, érdemes átgondolnod a dolgot. Először is szerezz be egy jó lábbelit! Napjainkra a terepfutócipő szinte népszerűbb választás mint a túracipő, pont a súlya miatt. Töltsd fel kulacsodat, tegyél be pár müzliszeletet, szendvicset, és irány a természet! Ha már megedződtél a túrázásban, a következő lépés a távok növelése, így nem csak a tested, de a fejed is felkészül a kihívásra.

Pakolj össze!

Kihívás, hogy mindent magaddal vigyél, amire szükséged lehet, de ne cipeld magaddal a teljes kempingfelszerelést a gyalogsági ásóval együtt. A létfontosságú dolgokat ne hagyd otthon:

 • túracipő/terepfutócipő
 • időjárásnak, terepviszonyoknak megfelelő szellős/meleg öltözet
 • esőkabát
 • kulacs vízzel
 • étel: müzliszelet, energiaszelet, szendvics, csoki stb.

Amire még szükséged lehet:

 • bicska
 • fejlámpa
 • térkép (papír vagy digitális)
 • szúnyog- és kullancsriasztó
 • napkrém, ajakír
 • csősál, napszemüveg
 • túrabot
 • elsősegélycsomag

Hol találok rá a teljesítménytúrákra?

A Teljesítménytúrázók Társasága gyűjti a legtöbb hazai teljesítménytúrát. Honlapjukon minden hétvégére számos lehetőséget találsz, ahol kipróbálhatod magad.

 

Ha szívesen gyűjtenél pontokat és ajándékokat is a túrázásoddal, akkor pedig az Ötpróba honlapjáról érdemes válogatnod a teljesítménytúrák közül.

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds