Skip to main content

Látogass el a kerek erdők hazájába és Matula bácsi otthonába, Muraföldére és a Kis-Balatonhoz! – Bakancslista

Himbák mentén a smaragdzöld erdőbe

Bakancslistás túratippek Muraföldén és a Kis-Balatonon.

Murafölde Zala megye déli részén öleli körül településeit. Területét végtelen kerek erdők borítják, üde tavak pettyezik, dombok-völgyek szabdalják. Adottságai tökéletes helyszínt biztosítanak a kerékpáros-, vízi- vagy gyalogos túrákhoz, ugyanis ez a vidék az ország egyik bicikli- és turistautakkal legsűrűbben átszőtt térsége. Itt csillagokat leshetsz, raftingolhatsz, kisvasútra szállhatsz, bunkerekben bujkálhatsz és aranyat moshatsz, a gasztro élményt pedig a helyi tradicionális ételek garantálják. A tájegység szomszédságában lévő Kis-Balaton egy igazi csemege a természet szerelemeseinek, melynek neve hallatán egész biztosan beugranak a gyerekkori emlékképek Matula bácsiról és a Tüskevárról. Azonban a környéket nemcsak emiatt érdemes meglátogatni: a különleges madárvilág mellett találsz itt tanösvényt, bivalyrezervátumot, a vízivilág melletti szőlőhegyekre felkapaszkodva pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Kányavári-szigetre, Szigligetre és a Badacsonyra. Ugye felpezsdült a véred? Akkor engedj a csábításnak, mert szólít a természet! Ezt a bakancslistát tekintsd meghívónak!

 1. Szurdoktúra a Kőszikla-szurdok vadregényes katlanjába
 2. Matula bácsi kunyhójának meglátogatása a Diás-szigeten
 3. Tekerés a Kis-Balaton szívébe, a Kányavári-szigetre
 4. Bivalylesre indulás a Kápoláspusztai bivalyrezervátumba
 5. Felpattanni hazánk leghosszabb kisvasútjára a csömödéri kisvasútra
 6. Gyalogtúra a Kerka vízimalomhoz
 7. Vadvízi evezés a Murán
 8. A Kis-Balaton Látogatóközpontban megismerkedni a lápvidék kincseivel
 9. Panorámafotó a nagykanizsai Csónakázó-tavi kilátóból
 10. Egy 200 éves bükkfamatuzsálemet megnézése a Vétyemi Ősbükkösben
 11. Részvétel egy gombaismereti túrán
 12. Az aranymosás kipróbálása a Mura folyón
 13. A kanizsai dödölle megkóstolása

Ha teret engedtél ennek a kedves invitálásnak, akkor ezzel az 5 túratippel számtalan aktív kalandra lelhetsz:

1. Kis-Balaton élménykör

Fedezd fel a Kis-Balaton környékét! A tó körüli kerékpáros útvonal a legváltozatosabb bringás kör, amely szőlődombok, borospincék, madárlesek között, az érintetlen természet lágy ölén vezet. Zalaváron térj be a Kis-Balaton Házba, tekerj át egy különleges fahídon a Kis-Balaton szívébe, a Kányavári-szigetre, Kápolnapusztán pedig nézd meg a bivalyokat! A túra zárásaként Zalakarosra begurulva érdemes kipróbálnod Magyarország díjnyertes „bike food” ételét, a Park Kitchen csapata által megálmodott bike rollt, majd evés után lazíthatsz is a zalakarosi fürdőben.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 36 km

Időigény: 6 óra

2. Ősbükkös túra

Tekerj ezüstös törzsű bükkfa óriások között, és csodáld meg a megannyi látnivalót a környéken! A túra elején, a Budafai Arborétumban a kalapos gombák világát ismerheted meg, majd a kitáblázott kerékpáros útvonal a forgalom elől elzárt területen, a Vétyemi Ősbükkösön vezet keresztül. Az erdőt elhagyva érsz el Szécsiszigetre, ahol a Kerka holtága mellett gyönyörűen helyreállított vízimalom, kastély és bivalyok várnak. Páka felé az út mellett egy erődparkban több bunkert és lövészárkot járhatsz be egy ösvényen, melyek az egykori déli védelmi rendszer részét képezték.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 39 km

Időigény: 5 óra

3. Szurdoktúra a kősziklák között

Murafölde leglátványosabb természeti értéke a Nagybakónak és Újudvar határában fekvő egyedülálló Kőszikla-szurdok és Csibiti-tó. A túra során idilli, hullámos zalai tájon, fenséges bükkösökön tekersz majd keresztül. Mielőtt elérnéd túrád csúcspontját, a lenyűgöző, könnyező falú Kőszikla-szurdok félhomályos, hűvös, párás, vadregényes katlanját, töltődj fel energiával a meseszép Eszperantó-forrásoknál, és lazíts egyet a csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Csibiti-tónál. Ami pedig a kirándulás pikantériája, hogy a túraút során érintett források vize iható!

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 5.6 km

Időigény: 3 óra

4. Négy tó vonzásában kisvasúttal

Kalandozz kisvasúttal egy 4 víztározót is érintő kiránduláson! A Csömödéri Állami Erdei Vasút Erdei Lak megállójától induló túra során a vízgyűjtő tavak mellett a Budafai Arborétum varázslatos világában is elmerülhetsz. Ezt a körtúrát elsősorban túrázásban gyakorlott családoknak és lelkes csoportoknak ajánljuk. Mivel két dombsor is az útvonalra esik, így fontos a kényelmes túracipő!

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 10 km

Időigény: 3 óra

5. A búbos vöcsök nyomában

A táj hol a középkori lovagok világát, hol a 19-20. századi szénbányák munkásainak a mindennapjait idézi. A Kányavári-szigeten található Búbos vöcsök tanösvény ablakot nyit a fokozottan védett Kis-Balatonra. Az egész évben látogatható szigetet minden évszakban érdemes megnézni. A Fekete István regénybe vésett tája türelmes szemlélődéssel és kis szerencsével felfedi előtted páratlan élővilágát. A könnyű séta két kilátót, számos tűzrakó helyet és játszóteret is felfűz.

Adatok

Országrész: Balaton környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 2 km

Időigény: 2 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds