Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Budai Zöld 1: A Gellért tértől a Tündér-szikláig / Szép kilátások nyomában

By 2023.07.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Budai Zöld túraútvonalra a mindig nyüzsgő Gellért téren kanyarodhatsz rá, és a város fölé emelkedve feltárulnak előtted Budapest zöldterületei. A főváros vitathatatlanul legizgalmasabb panorámaösvénye a Gellért-hegy oldalába vájt, 80 méteres magasságban kanyargó sétaúton veszi kezdetét. Szent Gellért felújított szobra után az erdei sétány a romantikus hangulatú Filozófusok kertjébe torkollik, ahonnan a békés Tabánt és a Vérmezőt kell célba venned. A Városmajor parkot magad mögött hagyva megkezded a mászást a Normafa irányába: az út során városias, ámde békés, árnyékos környezetben haladhatsz, és készülj fel előre, hogy jó néhány lépcsősor megmászása vár itt rád! A Kis-Sváb-hegy után hamarosan eléred a kevésbé ismert, jelenleg zárva tartó Jókai-kertet és a pihenésre csábító Széchenyi-kilátót, majd irány a már említett Normafa! Budapest első számú kirándulóparkjában frissen sült lángos, mennyei rétes és jéghideg frissítők társaságában töltődhetsz fel a túra utolsó szakaszára. Kellemes, erdei sétával közelítheted meg a Tündér-sziklát, ahol elképesztő kilátásban gyönyörködhetsz, mielőtt Zugligetről tömegközlekedéssel visszatérnél a városba.

Látnivalók

Szent Gellért-szobor

A szobor már több, mint száz éve uralja a Gellért-hegy Duna felé néző oldalát. A 7 méter magas szobrot Jankovits Gyula készítette, a megtérő pogány vitéz alakja pedig Gárdos Aladár keze munkája. Szent Gellért a kereszténység terjesztéséért halt mártírhalált, a szobor a szent halálának helyszínére épült. Innen ered a Gellért-hegy neve is.

Filozófusok kertje

A Gellért-hegy csendesebb, nyugati oldalán találod a padokkal teletűzdelt Filozófusok kertjét. A zöld parkot sokan keresik fel sport, piknik vagy épp pihenés céljából, és a nyugodt, természetközeli atmoszféra mellett az innen nyíló lenyűgöző városi panoráma teszi igazán közkedvelt helyszínné. A kertben híres gondolkodók szobrai bírnak elmélkedésre, míg Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra szép kilátást tár eléd.

Szent Gellért tér

A Szabadság híd budai lábánál, közvetlenül a Duna-parton terül el a fővárosi tömegközlekedési csomópontnak számító Szent Gellért tér, ahol számos busz, villamos és az M4-es metró is keresztülhalad. A sokszínű közterületről könnyű megközelíteni a helyiek kedvenc panorámás kirándulóhelyét, a Gellért-hegyet, valamint innen indul a kávézóktól, művészgalériáktól pezsgő Bartók Béla út.

Jókai-kert

A Svábhegy zegzugos, meredek utcáinak egyikében rejtőzik Jókai Mór egykori nyaralója, amit napjainkban varázslatos történeti kert ölel körbe. Az író 1853-ban vásárolta meg a birtokot, amit kertészet iránti rajongásának hódolva szőlővel, gyümölcsfákkal és egy díszparkkal virágoztatott fel. A gondos kezekben lévő kertre és a területen álló kis házra a XIX. századi irodalmi élet központjaként emlékezhetünk ma vissza.

Széchenyi-emlékmű

Egykor a Hősök terén állt az Ybl Miklós által tervezett Gloriette kút, amelyet a Millenniumi emlékmű építése miatt költöztettek Budára, a Széchenyi-hegyre. Később, a boldog békeidők alatt kedvelt kilátó- és kirándulóhelyként szolgált, sőt, egy Széchenyi-bronzszobrot is felállítottak itt. Jelenleg a magas fák miatt kevés látszik a panorámából, a megelevenedő múlt és a frissítő sétát ígérő park azonban még ma is kellemes hangulatot áraszt.

Gyermekvasút

A budapesti Gyermekvasút különlegessége nem csak abból fakad, hogy immár 75 éve köti össze Budapest legszebb erdei kirándulóhelyeit, hanem abból is, hogy 10-14 éves gyermekek irányítják a vasúti forgalmat, valamint ők árusítják és ellenőrzik a jegyeket. A Hűvösvölgy és Széchenyihegy között közlekedő vasút környezetében megannyi látványosság hív természetjárásra, amilyen például a János-hegyen álló Erzsébet-kilátó.

Normafa

Budapest első számú pihenő- és kirándulóhelye kétségkívül a természetbarátok által évszázadok óta látogatott Normafa, a Svábhegy legmagasabb pontja. Ha szívesen magad mögött hagynád a belvárosi nyüzsgést, fedezd fel te is a hatalmas zöld park izgalmas túraútvonalait, sportolási lehetőségeit, lenyűgöző természeti kincseit, és persze a legendás normafai rétest se hagyd ki!

Tündér-szikla

A Libegő zugligeti állomásától rövid, kaptatós útvonal visz fel a látványos Tündér-sziklához, ahová a zöld háromszög jelzés mutatja az utat. Érdemes azonban vállalni a kihívást, hiszen a Tündér-hegy lejtőjéből kiemelkedő sziklacsoporttól lenyűgöző panoráma nyílik Budapestre. Ha könnyedebb sétára vágysz, a Normafától lefelé ereszkedve is megközelítheted a sziklát.

+ Programtipp

Zugligeti Libegő

1970 óta szállítja az utasokat a János-hegyre a 262 méteres szintkülönbséget leküzdő Zugligeti Libegő. A főváros egyik legnépszerűbb attrakciója egész évben, (a karbantartási napok kivételével) a hét minden napján közlekedik. 2600 méteres útja során gyönyörködhetsz a városra nyíló meseszép panorámában, különösen akkor, amikor a hegyről lefelé utazol.

Erzsébet-kilátó

Budapest leghíresebb kilátója az 528 méter magas János-hegy csúcsáról, a főváros legmagasabb pontjáról tör az ég felé már több mint 110 éve. Nevét Erzsébet királynéról, ismertebb nevén Sisiről kapta, aki előszeretettel gyönyörködött innen az alatta elterülő részletgazdag tájban. A látványosságot érdemes egy libegőzéssel egybekötött kirándulással felkeresni a Normafa irányából.

Gellért-hegyi kalandösvény

A két kilométeres Gellért-hegyi kalandösvényen hamar megfeledkezhetsz arról, hogy egy nagyváros közepén vagy. A mindössze egy óra alatt teljesíthető sétaútvonalon a hegy árnyas erdejében barangolhatsz, de varázslatos budapesti panorámában is lesz részed, sőt, még olyan ikonikus műemlékeket is megtekinthetsz, mint a Szabadság-szobor. Az ösvény a Szent Gellért tértől nem messze kezdődik. Járd be a Digitális Vándor alkalmazással, és ismerd meg egy virtuális időutazáson a hely titkait!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 18.3 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Budapest, Szent Gellért tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds