Skip to main content

Indulj Visegrádra, a természetjárás fellegvárába!

Indulj Visegrádra, a természetjárás fellegvárába!

Ha csak Visegrád nevét hallod, két dolog biztosan rögtön beugrik: a vár és a sípálya. Valóban ezek a legismertebb látnivalók a környéken, de lássuk, mi mindent találhatsz még a Nagy-Villám-hegyen, ahol nemcsak aktívan töltheted el a szabadidődet, de számos helyről gyönyörködhetsz a visegrádi fellegvár lenyűgöző látványában is.

1. Oszi Visegrádon

Töltsd le a Digitális Vándor appot, és irány a visegrádi e-ösvény, ahol a hollók Fekete Serege már gyülekezik! Ottokár papa, az öreg holló készíti fel az unokáját, Oszit, az életre és a jövőbeli feladatai ellátására. Visegrádon megismeri a Fekete Sereg holló tagjait, ki miben erős, és honnan kapta a képességét. Útja során számos hasznos és elengedhetetlen dolgot tanul az erdőről és lakóiról. Az erdő élővilága mellett történelem leckéket is kap a kis holló, ezzel készülve a jövőbeli visegrádi tanulásához a Fekete Seregbe jutásért.

2. Mogyoróhegyi tanösvény

Minden évszakban remek úti cél az erdőben kanyargó, 10 állomásos Mogyoróhegyi tanösvény, mely kisebb gyermekekkel is könnyen teljesíthető, és rengeteg hasznos információval szolgál a környék növény- és állatvilágáról. A sétát kissé kibővítve megtekintheted Makovecz Imre munkásságának ma is velünk élő kincseit: a Mócsai-tanyát és a domboldalba vájt Erdei Művelődési Házat.

3. Nagyvillám Sípálya

Két szánkópályával, 1700 méternyi lesiklási lehetőséggel, sífutópályával és dunai kilátással, fantasztikus környezetben várja a téli sportok szerelmeseit hazánk talán legszebb fekvésű sípályája. A Nagy-Villám északi oldalán található pályán még a legkisebb síelőkkel is gyakorlott oktatók foglalkoznak.

4. Visegrádi bob

Egész évben vár rád a visegrádi Zsitvay-kilátó alatt található, 700 méteres bobpálya! Az egymás mellett futó nyári és alpesi pályán való lesiklás izgalmas aktív kikapcsolódást kínál az egész család számára természetes, erdei környezetben, extra bónuszként itt-ott előbukkanó fellegvári panorámával. Indulás előtt ellenőrizd a nyitvatartást itt!

5. Túraajánló: A fellegvár meghódítása

A múlt kis szeletét ismerheted meg, ha végigjárod ezt a rövidke túrát, mely a Duna partjáról, a révkikötőtől indul. A kék jelzés ösvénye a Visegrád mögötti hegy gerincén vezet végig egészen a fellegvárig. A túra első része keresztút, a stációk végén pedig egy parányi, félig sziklába ágyazott kápolna található. Tovább kapaszkodva a kimosott mederszerű gyalogösvényen feljutunk a várig, ahol nyitvatartási időben akár kalandozhatunk is egyet. A parkoló mellett induló, kék leágazáson eljutsz a kékkereszt-jelzésű útig, amin balra kanyarodva a hegy oldalában szintben haladó turistaúton érkezel meg az alsóvárig, ismertebb nevén a Salamon-toronyig. A két várat egykor a hegyen függőlegesen futó, épített fal kötötte össze, ennek maradványai lentről jól megfigyelhetőek. A tornyon keresztül, egy utolsó pillantást vetve a Duna látképére visszajutunk a városba.

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds