Skip to main content
TúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

A fellegvár meghódítása

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Visegrád városa a Duna és a közvetlen mellette magasodó Visegrádi-hegység közé beékelődött kis település, mely több ezer éves történelmi múltra tekint vissza. Ezen múlt kis szeletét ismerheted meg, ha végigjárod ezt a rövidke túrát, mely a Duna partjáról, a révkikötőtől indul. Utad a hegyek irányába futó utcán (Rév utca, majd Mátyás Király utca) kezdődik, majd az Áprily Lajosról elnevezett kis parknál kell balra kanyarodnod, a kék jelzést követve. Ez az ösvény a Visegrád mögötti hegy gerincén vezet végig egészen a fellegvárig. A túra első része keresztút, a stációk végén pedig egy parányi, félig sziklába ágyazott kápolna található. A stációk építésekor a hegy még kopasz volt, ragyogó kilátással a Dunakanyarra. Tovább kapaszkodva a kimosott mederszerű gyalogösvényen feljutunk a várig, ahol nyitvatartási időben akár kalandozhatunk is egyet. A parkoló mellett induló, kék leágazáson eljutsz a kékkereszt-jelzésű útig, amin balra kanyarodva a hegy oldalában szintben haladó turistaúton érkezel meg az alsóvárig, ismertebb nevén a Salamon-toronyig. A két várat egykor a hegyen függőlegesen futó, épített fal kötötte össze, ennek maradványai lentről jól megfigyelhetőek. A tornyon keresztül, egy utolsó pillantást vetve a Duna látképére visszajutunk a városba. A Fő utcán a rév felé tartva még betérhetünk királyaink egykori palotájába, mely korhűen felújítva várja látogatóit.

Látnivalók

Visegrádi vár

A történelmi város felett strázsáló Várhegy tetején magasodik ez az emblematikus építmény. Története még IV. Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegy oldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el ámulatba ejtő panorámáját, melynek hála a varázslatos Dunakanyar nagy részét megcsodálhatod.

Királyi Palota

A 14-15. században felépült Duna-parti palota állandó székhelyül, majd később vidéki rezidenciául szolgált a magyar királyság uralkodóinak. Az akkoriban még csak hajóval megközelíthető város Európa-szerte ismert volt gótikus és reneszánsz jegyekkel bíró épületeiről, dísz- és szökőkútjairól, valamint egyedülálló palotakertjeiről. A folyamatosan szépülő palota ma állandó kiállításokkal és zeneprogramokkal várja a látogatókat.

+ Programtipp

Mahart-Dunakanyar körjárat

Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Visegrád útvonallal várja a sétahajózni vágyókat a Mahart szezonális járata. Egy jeggyel kedvünk szerint, egész nap használhatjuk a járatokat, bárhol ki- és felszállhatunk a hajókra. Érdemes a Dunakanyart a víz felszínéről is megcsodálni, hiszen ilyenkor különleges látószögből tárul elénk ez a megunhatatlan táj!

Visegrádi Bobpálya

A Várhegy szomszédságában álló Nagy-Villám oldalában találod a télen-nyáron üzemelő bobpályát. A két, 700 méteres pálya mellett kiépített parkolóval, büfével és játszótérrel várja a siklani vágyókat. Száguldás közben a szemben álló Fekete-hegyben és ki-kipillantva a visegrádi várban gyönyörködhetünk. Kihagyhatatlan program az adrenalindús élmények kedvelőinek!

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 4 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Visegrád, Rév utca

Visegrád a 11. sz. főút mellett fekszik, a fővárostól mintegy 40 km-re. Autóbusszal is elérhető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Outdoor Maffia

Visegrádon, egyedülálló módon kínál lehetőséget a szabadidő aktív eltöltésére.

Honlap

El-Tekerentyű

Vezetett ebike túrák a Dunakanyar legszebb részein a Visegrádi-hegységben.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds