Skip to main content

Családi napokkal várnak a hazai natúrparkok

Családi napokkal várnak a hazai natúrparkok

A 10 állomásos programsorozaton az aktív időtöltésé lesz a főszerep

A Magyar Natúrpark Szövetség (MNSZ) az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal (AÖFK) együttműködve rendezvénysorozatot indít Aktívan a Natúrparkokban címmel. A látogatók mind a 10 állomáson egy-egy térség gasztronómiájába, kultúrájába és természeti kincseibe kóstolhatnak bele. A sorozat nem titkolt célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertesse a natúrparkok helyi termelőinek és túravezetőinek a szolgáltatásait, ezzel is növelve a natúrparkok láthatóságát, illetve társadalmi elismertségét. A családi napok az Aktívan Itthon Program részeként valósulnak meg.

Az április 30-án Békéscsabán, a Körösök Völgye Natúrparkban induló eseménysorozat legfontosabb küldetése, hogy egyrészről megmozgassák a helyszínre látogatókat, másrészt pedig lehetőséget teremtsenek egy-egy natúrpark számára, hogy rendezvényeiken mind a helyiek, mind a turisták megismerhessék az adott táj természeti, kulturális vagy épített örökségét. További fontos cél, hogy edukációs programokkal kialakítsák a fiatalok környezettudatos, a fenntarthatóságot szem előtt tartó szemléletmódját is.

A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljon az érdeklődőknek, mint például vezetett gyalog-, kerékpár- és kenutúrák, futóversenyek, egyes helyszíneken pedig lovas, SUP, e-sport és lövészeti programok egészítik ki a klasszikus mozgásformákat. A természeti és a kulturális hagyományok megőrzésén és ápolásán felül további fontos cél is a fontos célok közé tartozik.

A túraútvonalak tekintetében hosszú, illetve a kisgyerekesek számára könnyen teljesíthető rövid túrákkal egyaránt készülnek a szervezők. A természeti értékek megismerése mellett az útvonalak által érintett településeken mindenhol lesz lehetőség meglátogatni egy-egy kézműves mestert vagy helyi termelőt, esetleg a település tájházát vagy a nevezetességeit, de arra is lesz alkalom, hogy a helyi specialitásokat is megkóstolhassuk. Ráadásként a családi napokat hagyományőrzők fellépései, gyermekfoglalkozások és előadások egészítik ki, melyek teljessé teszik az amúgy is sokszínű napi programot.

Az Aktívan a Natúrparkokban rendezvénysorozat helyszínei időrendben a következők:

  1. Április 30. Békéscsaba Körösök Völgye Natúrpark
  2. Május 14. Lukácsháza Írottkő Natúrpark
  3. Május 21. Kisbodak Szigetköz Natúrpark
  4. Június 4. Varsány Cserhát Natúrpark
  5. Június 18. Alsómocsolád Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  6. Június 28. Hajósi Pincefalu Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark
  7. Július 2. Tényő és Sokorópátka Pannontáj- Sokoró Natúrpark
  8. Július 30. Vasvár Vasi-Hegyhát Natúrpark
  9. Augusztus 13. Farmos Tápió Natúrpark
  10. Augusztus 27. Kaposmérő Zselici Ezüsthárs Natúrpark

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds