Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Balatonfüred-Szőlős-Aszófő terepen

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Balatonfüredi indulással egy olyan hegyikerékpáros kört mutatunk be, mely során többször gyönyörködhetünk balatoni panorámában és hűs erdei utakon is haladunk. Nem túl nehéz terepen vezet az út és 26 kilométeres távjával a legtöbb bringás számára teljesíthető kihívás.

Balatonfüred fölött számtalan remek ösvényt találhatunk hegyikerékpározásra és mindig érdemes vissza-visszatekinteni, mert számtalan kilátópont is akad, ahonnan pazar rálátás nyílik a Tóra. Az erdei utakat a szőlők között vezető szórtkavicsos dózerutakkal kombinálhatjuk, melyek akár gravel bringával is teljesíthetők. Mi most egy olyan kört mutatunk be, amely több irányba könnyen kibővíthető, attól függően, hogy milyen településeket, nevezetességeket szeretnénk még meglátogatni.

A táv első harmadában nehezebb, köves lejtős szakasz is található, ezért mindenképpen ajánlott a mountain bike használata. Hegyikerékpáros tapasztalat és jó kondíció is szükséges a meredekebben emelkedő terepszakaszokhoz. Balatonfüredet elhagyva a 26-ból 17 kilométert haladunk terepen, majd az utolsó 6 kilométer könnyed levezetés nagyrészt kerékpárúton. Terepen kevés olyan hely van, ahol sokáig megmarad a sár, ezért szinte a teljes szezonban járható az útvonal.

Kiinduló és végpontunk több bringatúrához hasonlóan a Füredi Kemping fölötti parkoló, ahol nyáron is mindig akad szabad hely (és a füredi vasútállomásról is könnyen idetalálunk). Induláskor megtölthetjük kulacsunkat a kicsit fura ízű, de gyógyhatású forrásból. A körforgalomtól gyakorlatilag nyílegyenesen elindulunk az emelkedő felé Szerencsére az első két kilométer lankás, a meredek részig pont bemelegedhetnek a lábak. Nem tart sokáig a combos mászás, s miután véget ér, nem csak Balatonfüredtől búcsúzunk, hanem a szilárd útburkolattól is.

Hidegkút felé előbb széles szórtkavicsos úton tekerünk, folyamatosan hozzászokva a terephez, majd kétnyomos erdei út következik. Ha visszatekintünk, többször nyílik remek lehetőség lőni néhány fényképet háttérben a Balatonnal. Nyáron az erdei rész különösen jól esik majd, hiszen közel fél óra mászás után az árnyék aranyat ér. Hidegkút előtt egy plusz kitérő lehet a Noszlopy Gáspár kilátó, ahonnan még jobb a rálátás a Tóra, mint korábban a dózerútról.

Egy lankás lejtőt követően mielőtt beérnénk Hidegkútra, élesen balra fordít a GPS, majd nemsokára jobbra kell fordulni és helyenként meredek emelkedő következik egy kilométer hosszan. Az ezt követő meredek lejtő a tótvázsonyi műútig a túra legtechnikásabb része. Az ösvényben mély vízmosások is vannak, köves is, vagyis óvatosan jöjjenek le azok, akik kevésbé gyakorlottak terepen. Miután kereszteztük az aszfaltot, sokkal barátságosabbra vált a terep, közben egy ideig árnyékos, erdős részen haladunk, amíg újra meg nem közelítjük a műutat.

Innen egy szántóföld szélén jutunk el az újabb széles szórtkavicsos szakaszig, ami tulajdonképpen levisz a szőlőföldeken keresztül Balatonszőlősig. Mielőtt megkezdenénk a meredekebb ereszkedést, a túra legszebb panorámája tárul elénk a Balatonnal és a félszigettel. Lefelé a sodrós kanyarokban legyünk óvatosak, nagyobb sebességgel a szórtkavicson nagyon könnyű megcsúszni. Mielőtt a hosszú, egyenes lankás lejtőn begurulnánk Balatonszőlősre, lehetőségünk van elfordulni balra és feltekerni a Papok Borozójához, ahol csodás lakoma és borok várhatnak ránk, ha túra közben szeretnénk megebédelni.

Jó ebédet Balatonszőlősön is fogyaszthatunk, a Szőlősi Kocsmában, ehhez csak kicsit kell tovább mennünk a falu központja felé a GPX fájlon szereplő körhöz képest. Szőlős után Aszófőig széles dózerúton megyünk tovább, ezek az utak simán tekerhetők gravel bike nyergében is. Aszófőre beérve kerékpárútra váltunk és innen pofonegyszerű a tájékozódás, nem nagyon kell ránézni a GPS-re Balatonfüredig.

Aszófő után egy kilométerre Füred felé a 71-es túloldalán található a híres Halsütő, ahol sokféle hal és egyéb frissensült közül választhatunk természetesen sültkrumplival, uborkával stb. klasszikus balatoni hangulattal. Közeledve a túra végéhez itt már nem kell azért aggódni, hogy nehezünkre esik majd a hátra lévő táv. Persze aki hosszabb távot szeretne tekerni, dönthet úgy, hogy a bringaútról lekanyarodik Sajkod felé és terepen fedezi fel a Tihanyi-félszigetet, de könnyedebb, aszfaltos hurok is adja magát, ha később, a kerékpárúton kanyarodik jobbra Tihany központja felé.

Nyári szezonban Tihany és Füred környékén a bringaúton hatalmas a forgalom ezért legyen mindenki türelmes és óvatos, ez nem az a pont, ahol érdemes szabadjára ereszteni a „lóerőket”. A túra végeztével természetesen Balatonfüred is kínál számtalan lehetőséget ebédelni, fagyizni, egyéb programokat megvalósítani.

Látnivalók

Balatonfüred

A Balaton északi partjának fővárosa az egyik legnépszerűbb üdülőhely Magyarországon, sok külföldi turistával és ehhez igazított árakkal. Nyilván adja magát kiegészítő programként a strandolás, vitorlázás és ami bringával is kényelmesen befutható: egy jó fagylaltozás. Óriási a felhozatal cukrászdából, fagyizóból, nem könnyű a választás. A Bagamériben (Kisfaludy u. 2.) és a Bergmann Cukrászdában (Zsigmond u. 1.) biztosan nem csalódunk majd. Ha számít a tóparti környezet az egyik legismertebb Korzó Fagyizót (Zákonyi utca 4.) ajánljuk, ha pedig távolabbra is elkalandozunk, az Arácsi Cukrászda (Arácsi út 132.) is jó választás.

Tihany

Tihanyba mindenképpen érdemes tenni egy kitérőt akár bringázás után, vagy közben is. A történelmi városrész gyalogosan nagyobb élmény, hiszen nagyon szűk területen koncentrálódik 1000 évnyi történelem. A Tihanyi Bencés Apátság és a Barátlakások maradandó kulturális élményt jelentenek, majd felsétálhatunk a Echo-dombra kipróbálni, hogy valóban működik-e a legendás Tihanyi-visszhang. Az elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A visszhang optimális esetben hét szótagot vert vissza a tihanyi templom oldaláról. A domboldalra állítottak egy kis oszlopot, melyet echókőnek neveztek: innen kellett a templom felé kiáltani. Tihanyban a belső tó környéke remek hely egy kis lazuláshoz és érdemes betérni itt a Levendula Ház Látogatóközpontba is. Kis túlzással minden lila és visszaköszön a több évszázados múltra visszatekintő levendulatermesztés kultúrája. A Levendula Házban átfogó képet kaphatunk minderről és egy interaktív kiállítás keretében a Tihanyi-félsziget kialakulásáról is. Ezen kívül ajándékbolt, teázó, kézműves foglalkoztató, élménykert várja a látogatókat.

Ha már Balatonfüreden felsoroltuk a legjobb fagyizókat, Tihanyban se menjünk el a híres Levendula (Kossuth Lajus u. 31.) mellett, ahol kiváló a fagylalt és a berendezés is hangulatos. Még szebb hátteret ad és hasonlóan remek fagyit kínál az Erzsike Fagyizó (Pisky sétány 7.), itt a kötelező fényképeket is lesz idő elkészíteni. Ha pedig egy jó burgerre vágyunk, ajánljuk a mólón található Sport Terrace-t (Fürdőtelepi u. 1.).

+ Programtipp

Gyalogtúra az Őrtorony kilátóhoz: Rendkívül látványos, ugyanakkor rövid, gyorsan abszolválható gyalogtúra, ha Sajkod, vagy a 71-es tihanyi leágazásánál lévő parkoló felől felsétálunk az Őrtorony-kilátóhoz. Az Apáti templomtól felfelé haladva már a sárga jelzésű turistaösvényről is gyönyörű kilátás nyílik a sziklák közül, a kilátó pedig a Balaton egyik legszebb panorámáját kínálja. Ez egy fokozottan védett természetvédelmi terület, ezért a gyalogösvényeken tilos a kerékpározás.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 26 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Balatonfüred

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

</