Skip to main content

Aktívan Itthon Program néven rendezvénysorozat indul az ország felfedezésére

Aktívan Itthon Program néven rendezvénysorozat indul az ország felfedezésére

Földön, vízen, két keréken ismerhetjük meg Magyarországot

200 bringatúra, hegykerülő kerékpáros túrák, vízitúra sorozat, koncert az erdőben, lovaglás a natúrparkokban… ezek mind az Aktívan Itthon Program részei, melyek mind közelebb visznek az ország megismeréséhez. A program 11 önálló rendezvénysorozatot ölel fel, melyekben az a közös, hogy mindegyik az aktív életmódot népszerűsíti. Az események egyszerre kínálnak kikapcsolódást a mozogni vágyóknak, és segíti az aktív turisztikai szektor szolgáltatóinak a járvány utáni fellendülésben. A programsorozatot a kormány 330 millió forinttal támogatja. A cél, hogy az év során legalább 100 ezer ember mozogjon a rendezvényeken.

A programsorozatot Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) szervezi számos civil szervezet – összese 140 partner – bevonásával. A sorozat egyszerre segít azoknak az aktív turizmusban és szabadidősportban jelenlévő szolgáltatóknak, akiket súlyosan érintett a járvány, és támogatja az olyan aktív életmódot kínáló rendezvényeket, amelyek lehetőséget teremtenek a nagyközönségnek, hogy egészségesen, mozogva fedezzék fel az ország legszebb részeit. Így a programsorozat valóban minden fontos túratípusra kiterjedően hívja a családokat a természetbe az Írottkőtől a Tiszahátig. A sorozat közös eleme, hogy a legtöbb program ingyenes vagy jelképes részvételi díjjal vehető igénybe.

Két keréken határon innen és túl… plusz egy kis „olasz meló”

Az Aktívan Itthon Programok gerincét a kerékpáros tematikájú rendezvények adják, melyek megvalósításáért a Magyar Kerékpár Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) felel. A Tekerj a Zöldbe! országos, 200 állomásos kerékpártúra-sorozatban a résztvevők könnyű, bárki által teljesíthető, vezetett, 30-40 fős családbarát kerékpártúrákon járják be az egész országot. Azoknak, akik saját és az ország határait is feszegetnék, idén második alkalommal szervezik meg az Otthonról Haza túrát, amely Erdélyből és a Felvidékről indulva Budapestre érkezve köti össze a magyarságot két keréken. Ezekre a túrákra lehetőséget adnak a szervezők akár egy-egy napos becsatlakozásokra is.

Vadonatúj kerékpáros programként 2022-ben indul útjára a Ring, hegykerülő kerékpártúra-sorozat, ahol a résztvevők tavak helyett az ország 5 hegységét kerülhetik meg. Így a Mátra, a Mecsek, a Vértes, a Zemplén és a Börzsöny körbetekerése került be az idei rendezvénynaptárba. A szervezők két távon, egy hosszabb „challenge” kategóriában és egy rövidebb túrabarát kategóriában várják a bringásokat.

Májusban Budapestről rajtol a világ második számú kerékpáros körversenye, a Giro d’Italia. Az élményhez kapcsolódva 5 Giro felvezető kerékpáros túrát indít a MAKETUSZ, amelyeken a résztvevők belekóstolhatnak az olasz körverseny hangulatába. A túrák a hazai szakaszok útvonalát is érintik, és a túrákhoz kapcsolódó családi napokon rengeteg kiegészítő programmal várják az érdeklődőket.

Evezzük be Magyarországot!

Hazai vizeken címmel indítja el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a 8 állomásos vízitúra sorozatát, amelyre az amatőröket, vízitúra kedvelőket várják. A cél, hogy minél több ember maradandó élményeket szerezzen kenu, kajak vagy éppen SUP lapátot ragadva. A sorozat rövid távjai a lelkes kezdőket, a hosszabb távjai a gyakorlottabb „vízenjárókat” várja. Az igazi kihívásra vágyóknak pedig a Bécs-Budapest Leevezést javasoljuk, ahol a gyakorlott vízitúrázók a Dunán 300 kilométert leküzdve, három fővárost érintve garantáltan az év legkomolyabb vízi kalandját fogják teljesíteni. A szervezők hajóbérlési lehetőséget is biztosítanak, így azok is jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek saját hajóval.

Kultúra és természet találkozása

A Magyar Natúrpark Szövetség (MNSZ) Aktívan a Natúrparkokban címmel indít 10 park bevonásával rendezvénysorozatot. Mindegyik állomáson egy-egy térség gasztronómiájába, kultúrájába és természeti kincseibe kóstolhatnak bele az odalátogatók. A sorozat nem titkolt célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertesse a natúrparkok helyi termelőinek, túravezetőinek a szolgáltatásait.

A Muzsikál az erdő jól csengő név a kultúra és természet kedvelői körében. Az Aktívan Itthon Program támogatásának köszönhetően idén több helyszínen, színesebb programkínálattal várják a szervezők azokat, akik szívesen hallgatnának akár jazz zenét a Mátra közepén. A rendezvény népszerűsíti a vidék értékeit, különleges természeti adottságait, az erdőket, a helyi közösségek hagyományait, a helyi szellemi, kulturális értékeket, a klasszikus- és a népzenét, a környék képzőművészetét, a térség gasztronómiai hagyományait. Az ingyenes rendezvényeken egymást váltják az aktív sportos programok és a zenei élményt nyújtó koncertek, a szervezők pedig a kisebbekről sem feledkeznek meg, őket népi és erdei kézműves programok is várják.

Ép testben ép lélek

Az Aktívan Itthon Program részeként a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) idén 38 olyan szabadidősport-rendezvényt szervez, amelyek kedvezményes részvételt biztosítanak a futni, kerékpározni vagy teljesítménytúrázni vágyóknak. Szintén a SZEOSZ szervezésében keresik idén is az ország „legfutósabb” városát a Futókörök Napján. Május 21-én 15 városban várják a futókat egy-egy futókörön, ahol mindenki a város számára gyűjti a kilométereket. Így a nap végére az is kiderül, hogy melyik az ország legsportosabb városa.

Budapest megújult aktív központja, a Normafapark rendezvénysorozatot indít Találkozzunk újra a Normafán címmel. A sorozat a legkisebbektől a szenior korosztályig kínál programokat, legyen szó kerékpártúráról, nordic walkingról, sírollerezésről vagy cardio vagy helytörténeti sétákról. A program minden eleme ingyenes, amelyekre a Normafa Park honlapján lehet regisztrálni. Az események egyik legfontosabb eleme, hogy a végén mindenkit megvendégelnek egy legendás hírű, normafai rétesre is.

További híreink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds